Σφίγγει ο κλοιός στη Γάζα με βομβαρδισμούς από ξηρά, θάλασσα και αέρα

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ξεπεράσει τις 9.000 - Πλήγματα με νεκρούς σε τρία σχολεία-καταφύγια του ΟΗΕ

Parallaxi
σφίγγει-ο-κλοιός-στη-γάζα-με-βομβαρδισ-1077055
Parallaxi

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με τον στρατό να υποστηρίζει ότι προχωράει από τα περίχωρα της περικυκλωμένης πόλης προς το κέντρο της, ενώ την έχει αποκόψει από τη νότια πλευρά.

Χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη της Γάζας, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ιδιαίτερα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως στη Τζαμπάλια που έχει δεχθεί τρία ισραηλινά χτυπήματα. Την ίδια ώρα μαίνονται οι επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη με νεκρούς, συλλήψεις και την οργή των Παλαιστινίων να μεγαλώνει.

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ξεπεράσει τις 9.000.

Η Διεθνής Αμνηστία την Πέμπτη υποστήριξε ότι υπάρχουν «αδιαμφισβήτητες» αποδείξεις για χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο.

Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να επιστρέψει για τρίτη φορά στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έχει την πίεση να αναφερθεί σε «ανθρωπιστικές παύσεις» για να μειωθούν οι θάνατοι αμάχων που έχουν ξεσηκώσει διεθνείς αντιδράσεις.

Το πέρασμα στη Ράφα άνοιξε ξανά την Πέμπτη για πολίτες με ξένα διαβατήρια, ενώ αυξάνεται η ένταση και στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου εν μέσω μαχών με τη Χεζμπολάχ.

Πλήγματα με νεκρούς σε τρία σχολεία-καταφύγια του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, ο βαρύτερος φόρος αίματος πληρώνεται από τους αμάχους. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τρία σχολεία σε ισάριθμους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία είχαν μετατραπεί σε καταφύγια για εκτοπισμένους, υπέστησαν ζημιές τις τελευταίες 24 ώρες. Περίπου 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις σύμφωνα με την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ. Ο διεθνής οργανισμός δεν απέδωσε ευθύνες, αλλά κάλεσε ξανά σε κατάπαυση του πυρός.

Επίσης, ο Ερυθρός Σταυρός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ακούγονται ριπές από βαρέα όπλα πολύ κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς. Δεκαέξι νοσοκομεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν ελλείψει καυσίμων. Ο νεότερος απολογισμός για τους νεκρούς είναι 9.061 εκ των οποίων οι 3.760 παιδιά.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο θανάτου των αμάχων και τις παράπλευρες απώλειες», δήλωσε ο Λευκός Οίκος, που φέρεται να εξετάζει την ιδέα για κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Την εκεχειρία υποστηρίζει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ υπουργός Εξωτερικών ο Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει σήμερα, για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών, στο Ισραήλ και στην Ιορδανία, η οποία έχει αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ.

Βομβαρδίζουν τη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου άνοιξε την Τετάρτη για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες βίαιης σύγκρουσης για να επιτραπεί η απομάκρυνση δεκάδων τραυματισμένων Παλαιστινίων που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και 320 κατόχων ξένων διαβατηρίων από την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και την Ιορδανία, καθώς και μελών του προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Δεκάδες άνθρωποι και αυτοκίνητα πέρασαν βιαστικά τις πύλες προς την αιγυπτιακή πλευρά μέσω της κατεστραμμένης περιοχής του περάσματος. Οι κάτοχοι διαβατηρίων των ΗΠΑ δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη ομάδα που αποχώρησε, αν και οι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις προσδοκίες ότι μπορεί να αρχίσουν να αναχωρούν σήμερα.

Οι εκκενώσεις ξεκίνησαν καθώς ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωνε ότι οι εκατοντάδες όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο «θανάτου και καταστροφής» που αντιμετώπισαν οι Παλαιστίνιοι.

Η προειδοποίηση ήρθε αφότου η Χαμάς ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι επτά όμηροι σκοτώθηκαν την Τρίτη από ισραηλινά πλήγματα στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Γάζα που προκάλεσαν 50 θανάτους.

Οι Ισραηλινοί έπληξαν με έξι αεροπορικές επιδρομές κατοικημένες περιοχές στον καταυλισμό, με το επιτελείο να γνωστοποιεί ότι είχε βάλει στο στόχαστρο το σημείο προκειμένου να σκοτώσει τον Ιμπραήμ Μπιάρι, βασικό διοικητή της Χαμάς που συνδέεται με την επίθεση στο Ισραήλ.

Φρικτές συνέπειες

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς κατήγγειλε τον βομβαρδισμό της Τζαμπαλίγια τονίζοντας: «Αυτή είναι απλά η τελευταία (χρονικά) ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας, όπου οι μάχες εισήλθαν σε μια φάση ακόμη πιο τρομακτική, με ακόμη πιο φρικτές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου καταδίκασε το χτύπημα στον καταυλισμό με τον πιο έντονο τρόπο και προειδοποίησε για «τις συνέπειες της συνέχισης αυτών των αδιάκριτων επιθέσεων που στοχεύουν ανυπεράσπιστους αμάχους».

«Δεδομένου του μεγάλου αριθμού αμάχων θυμάτων και την έκταση των καταστροφών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι πρόκειται για δυσανάλογες επιθέσεις που ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», έγραψε στο Χ ο επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, γνωστοποιώντας ότι θα επιστρέψει στο Τελ Αβίβ μόνο εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και «την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε».

Παρέμβαση έκανε και η κινεζική κυβέρνηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να τάσσεται υπέρ της σύγκλισης «μιας ευρύτερης και πιο αποτελεσματικής διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου, το συντομότερο, για την προώθηση της λύσης των δύο κρατών».

Επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 15 στρατιώτες του σε μάχες από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση μέσα στη Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα, προκαλώντας, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστινίων, δεκάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

Αλλά και στη Δυτική Οχθη η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Τις τελευταίες ημέρες, γράφει η «Guardian», ένοπλοι ισραηλινοί έποικοι – μερικοί με στολές εφέδρου στρατού, κάποιοι καλύπτοντας τα πρόσωπά τους – άρχισαν να εισβάλλουν σε σπίτια Παλαιστινίων τη νύχτα, να χτυπούν ενηλίκους, να καταστρέφουν και να κλέβουν τα υπάρχοντά τους και να τρομοκρατούν τα παιδιά.

Μάλιστα στο παλαιστινιακό χωριό Ζανούτα, κοντά στη Χεβρώνα, οι 150 κάτοικοι πήραν συλλογικά την απόφαση να φύγουν, καθώς έχουν δεχτεί αρκετές τέτοιες επιθέσεις.

«Είναι μια νέα Νάκμπα» λέει ο 71χρονος Ισα Μπαγκντάντ αναφερόμενος στην απέλαση 700.000 Παλαιστινίων το 1948 μετά τη δημιουργία του Ισραήλ. «Η οικογένειά μου θα πάει στο Ραφάτ. Δεν ξέρουμε τι να πούμε στα παιδιά».

Σενάρια τρόμου για γενική σύρραξη – Δύναμη πυρός συγκεντρώνεται στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή

Πυραυλοφόρες κορβέτες ανέπτυξε το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τη νέα – την τρίτη κατά σειρά – επίθεση με drones και πυραύλους που δέχθηκε προχθές από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

«Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αν συνεχιστούν οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του σιωνιστικού καθεστώτος, τότε οι συνέπειες θα είναι βαριές» προειδοποίησε από την Αγκυρα όπου μετέβη χθες, μετά το Κατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Περισσότερα δεν χρειαζόταν να πει: οι συγκρούσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ανάμεσα στις δυνάμεις του και τη λιβανική Χεζμπολάχ βαίνουν κλιμακούμενες, ενώ αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες κάπου 30 επιθέσεις με drones και πυραύλους από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.

Μια ματιά στον χάρτη που αποκαλύπτει τον όγκο των επιθετικών, αμυντικών και επιμελητειακών δυνάμεων τις οποίες έχουν αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες αρκεί για να καταλάβει κανείς τα σενάρια τρόμου που καλλιεργεί ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ενα δεύτερο, βόρειο μέτωπο, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ· μία πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις· μία κλιμάκωση της σύρραξης στη Γάζα σε περιφερειακό πόλεμο· μια αναγκαιότητα κατεπείγουσας απομάκρυνσης χιλιάδων δυτικών πολιτών –είναι προφανές από το εύρος της ανάπτυξης δυτικών δυνάμεων, πως όλα αυτά θεωρούνται πιθανά.

Όσο για την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν, αυτή πιθανόν να έχει σχέση με τα διδάγματα που άντλησε η Ουάσιγκτον από την αναπάντεχη πτώση της αφγανικής κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2021 και την επακόλουθη, πανικόβλητη αποχώρηση των δυνάμεών της από την Καμπούλ.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» με τη δύναμη κρούσης του έφτασε στην Ανατολική Μεσόγειο, δυτικά της Κύπρου, πριν από δύο εβδομάδες, μαζί με 80 μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνωριστικά, καθώς και πέντε αντιτορπιλικά.

Δύο από αυτά βρίσκονται ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα – το ένα έχει ήδη αναχαιτίσει μια επίθεση των Χούτι με πυραύλους και drones. Το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» με τη δική του δύναμη κρούσης εισήλθε στη Μεσόγειο το Σάββατο πλέοντας ανατολικά, και βρισκόταν προχθές δυτικά της Κρήτης.

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη διεθνής ανάπτυξη δυνάμεων και εξοπλισμού εντοπίζεται στην Κύπρο.

Ο χάρτης που δημοσίευσε η ισραηλινή «Haaretz» όμως αποκαλύπτει πως στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αναπτυχθεί και τρίτη αμερικανική ναυτική δύναμη, η Bataan Amphibious Ready Group, μαζί με την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών, μαχητικά αεροσκάφη Harrier καθώς και επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα.

Μήνυμα στη Σαουδική Αραβία

Οι φιλοϊρανοί Χούτι έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ και με νέες επιθέσεις. Προς το παρόν δεν συνιστούν άμεση απειλή για τη χώρα.

Θα μπορούσαν ωστόσο να επηρεάσουν άλλα μέτωπα, καθώς και τις διπλωματικές κινήσεις στην περιοχή. Γιατί οι επιθέσεις τους θεωρούνται παράλληλα ένα μήνυμα στη Σαουδική Αραβία και, μέσω αυτής, στις ΗΠΑ.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει υπάρξει εκεχειρία στον πόλεμο που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη. Υπό την αμερικανική πίεση, ξεκίνησαν φέτος εντατικές συνομιλίες μεταξύ Ριάντ και Χούτι με στόχο τον τερματισμό της διαμάχης.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, μια βίαιη σύγκρουσή τους στα σύνορα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων σαουδαράβων στρατιωτών.

Οι Χούτι έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θεωρούν μόνο το Ισραήλ νόμιμο στόχο αλλά και τα αραβικά κράτη που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ ή όσα σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μαζί του –όπως η Σαουδική Αραβία.

Αν το Ριάντ συρθεί πίσω στον πόλεμο, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αποφασίσει να υπογράψει μαζί του, προκειμένου να δείξει πόσο αποφασισμένη είναι να υπερασπιστεί την περιοχή από τους δορυφόρους του Ιράν, το αμυντικό σύμφωνο που συζητάει από καιρό, παύοντας όμως να θέτει ως προϋπόθεση την αποκατάσταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ. Ακόμα ένα σενάριο, ακόμα μια απόδειξη του πόσο ρευστή, και δυνητικά επικίνδυνη, είναι η κατάσταση στην περιοχή.

Ισραήλ: Προχωρά στην επαναπροώθηση όλων των εργαζομένων από τη Γάζα

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση όλων των εργαζόμενων από τη Γάζα που βρίσκονταν στο έδαφός του όταν εξαπολύθηκε η επίθεση της Χαμάς σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου καθώς «κόβει όλους τους δεσμούς» με τον θύλακα, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα (στη φωτογραφία αρχείου από το Reuters/Ammar Awad , επάνω, παλαιστίνιοι εργάτες σε εργοτάξιο ισραηλινού οικισμού).

«Οι εργαζόμενοι από τη Γάζα που βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα της έναρξης του πολέμου θα σταλούν πίσω», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας σε ανακοίνωσή του.

Γενικότερα, «το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον παλαιστίνιοι εργαζόμενοι» στη χώρα από τον θύλακα, πρόσθεσε.

Περίπου 18.500 Γαζαίοι διέθεταν άδειες εργασίας στο Ισραήλ τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Οταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το COGAT δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι από τη Γάζα βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος. Ισραηλινά ΜΜΕ υπολογίζουν πως ήταν ως και 4.000.

Παλαιστίνη: Το Reuters «αποκάλυψε» πως οι ΗΠΑ πετούν drone πάνω από την Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πετούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης πάνω από τη Γάζα «για την αναζήτηση ομήρων που είχαν συλληφθεί από τη Χαμάς όταν η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι «οι ΗΠΑ πετούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών πάνω από τη Γάζα για να βοηθήσουν στις προσπάθειες εντοπισμού ομήρων».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 10 Αμερικανοί που παραμένουν αγνοούμενοι μπορεί να βρίσκονται μεταξύ των περισσότερων από 200 ανθρώπων που έχουν συλληφθεί ως όμηροι στη Γάζα, όπου πιστεύεται ότι κρατούνται στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς.

Λογαριασμοί που παρακολουθούν εμπόλεμες ζώνες στο Χ (πρώην Τwitter) και στο Telegram ανακάλυψαν το στίγμα ενός αεροσκάφους από τις 28 Οκτωβρίου στο Flight Radar και άλλες εφαρμογές που παρακολουθούν κινήσεις εναέριων μέσων, αναφέροντας μάλιστα και τον τύπο του αεροσκάφους.

Έχοντας παρακολουθήσει την διαδρομή, μπόρεσαν να διασταυρώσουν πως σε κάποιο μέρος του ταξιδιού βρίσκονταν πάνω από το Ισραήλ, αλλά ξεκίνησαν είτε από το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford ή την…Ελλάδα και πως επρόκειτο για το αμερικανικής κατασκευής MQ-9A «Reaper» Extended Range drone.

Μετά ξεκίνησαν τα αμείλικτα ερωτήματα, αν το drone συμμετείχε σε επιθέσεις βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας, οπότε με κίνδυνο να κατηγορηθούν οι ΗΠΑ με ενεργό συμμετοχή στους βομβαρδισμούς, κατά πάσα πιθανότητα επέλεξαν μια διαρροή με ανθρωπιστικό πρόσημο.

Πως τα drone χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό αμάχων.

Οι κατήγοροι ήταν μάλιστα και φιλορωσικοί λογαριασμοί ή προσκείμενοι στο Ιράν, οπότε κάπως έπρεπε να απαντηθεί η παρουσία αμερικανικών drone πάνω από την Γάζα.

Προφανώς θεωρήθηκε πως από το να προβάλεται το αφήγημα μόνο από την μεριά των αντιαμερικανικών οργανώσεων δεν συνέφερε την παρουσία των ΗΠΑ στην εμπόλεμη ζώνη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα