Διεθνή

Σφοδρή αμμοθύελλα σαρώνει το Πεκίνο

Επιδεινώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση

Parallaxi
σφοδρή-αμμοθύελλα-σαρώνει-το-πεκίνο-987361
Parallaxi

Σφοδρή αμμοθύελλα σάρωσε το Πεκίνο και αρκετές βόρειες κινεζικές επαρχίες, καλύπτοντας με ένα πυκνό νέφος πορτοκαλί σκόνης τον ουρανό και εκτινάσσοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση σε επικίνδυνα επίπεδα, όπως ανακοίνωσε η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι Αρχές στο Πεκίνο, προειδοποίησαν τους πολίτες να μη βγουν για άσκηση και άλλες δραστηριότητες, ενώ κάλεσαν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες, λόγω περιορισμένης ορατότητας, σύμφωνα με το CNN.

Στις έξι το πρωί -τοπική ώρα- οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων PM10 έφτασαν τα 1.667 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, επίπεδα που καθιστούν «την αμμοθύελλα τη σφοδρότερη που έχει εκδηλωθεί το 2023».

To επίπεδο αυτό ρύπων είναι 37 φορές μεγαλύτερο από την ημερήσια μέση τιμή των 45 μικρογραμμαρίων ανά κ.μ που ορίζει ανεκτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το Πεκίνο πλήττεται τακτικά από αμμοθύελλες την άνοιξη, με την αιθαλομίχλη να επιδεινώνεται από την αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, αλλά και την ταχεία αποψίλωση των δασών στα βόρεια της χώρας.

Σχεδόν δώδεκα επαρχίες εξέδωσαν κίτρινα προειδοποιητικά σήματα από την Τετάρτη έως νωρίς το πρωί της Πέμπτης, συμπεριλαμβανομένων των Shaanxi, Shanxi, Hebei, Heilongjiang, Jilin, Liaoning, Shandong, Henan, Jiangsu, Anhui και Hubei, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας.

Η αμμοθύελλα προέρχεται από τη Μογγολία και σταδιακά κινήθηκε προς την κεντρική και ανατολική Κίνα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και τα συστήματα χαμηλής πίεσης συνέβαλαν στην εξάπλωση των σωματιδίων άμμου στην επικράτεια.

Με πληροφορίες από protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα