Σφοδροί βομβαρδισμοί σε αγορά στη Γάζα – Αναφορές για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

«Πέρασα μέσα από την κόλαση», λέει η 85χρονη όμηρος της Χαμάς - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
σφοδροί-βομβαρδισμοί-σε-αγορά-στη-γάζ-1072508
Parallaxi

Εκατοντάδες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα ενώ δεκάδες ήταν τα θύματα από τις αεροπορικές διαδρομές του Ισραήλ τα ξημερώματα στη Ράφα και το Khan Younis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Δύο ακόμα γυναίκες απελευθέρωσε η Χαμάς, η οποία για να απελευθερώσει άλλους 50 ζήτησε ως αντάλλαγμα να εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνήθηκε την πρόταση κατηγορώντας τη Χαμάς για την έλλειψη καυσίμων.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη ενώ σημάδια κλιμάκωσης εμφανίζονται και στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δεν είναι η ώρα για κατάπαυση του πυρός λένε οι ΗΠΑ οι οποίες συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή.

Νεότερα από την επίθεση σε αγορά στη Γάζα – Αναφορές για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους στη Λωρίδα της Γάζας έγινε στόχος επίθεσης ισραηλινών βομβαρδισμών. Εκεί υπάρχει μία μεγάλη αγορά που οι άνθρωποι καταφεύγουν για να βρουν ό,τι μπορούν για φαγητό και προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Το χτύπημα έγινε την ώρα που η αγορά ήταν γεμάτη από κόσμο και υπάρχουν αναφορές για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera αναφέρουν ότι επί 30 λεπτά το σημείο δεχόταν το σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων.

«Πέρασα μέσα από την κόλαση», λέει η 85χρονη όμηρος της Χαμάς που απελευθερώθηκε χθες το βράδυ.

Η 85χρονη όμηρος Γιοτσεβέντ Λίφσιτς σε συνέντευξη τύπου στο Τελ Αβίβ ανέφερε ότι πέρασε μια κόλαση, περιγράφοντας πώς την απήγαγαν ένοπλοι της Χαμάς με μοτοσικλέτες.

Λέει ότι την έφεραν στη Γάζα μέσα από μια πύλη, μια διαδρομή που της προκάλεσε μώλωπες στο σώμα της. Υποστήριξε επίσης ότι δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

Η Γιοτσεβέντ Λίφσιτς υποστήριξε ακόμη ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ξόδεψε δισεκατομμύρια για τον συνοριακό φράχτη – αλλά δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τη Χαμάς να περάσει.

Περιγράφοντας τις συνθήκες της ομηρίας της υποστήριξε ότι υπήρχε ένας φρουρός για κάθε ένα από τα πέντε άτομα που κρατούνταν όμηροι στην ομάδα της.

Οι απαγωγείς της «φρόντιζαν για κάθε λεπτομέρεια», λέει – συμπεριλαμβανομένων γυναικών που γνώριζαν για τη «γυναικεία υγιεινή».

Ανέφερε ακόμη ότι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα στις σήραγγες κάτω από τη Γάζα, ενώ ένας γιατρός ερχόταν να τους επισκεφθεί κάθε δύο με τρεις ημέρες, ενώ τους επισκέφθηκε κάποιος νοσηλευτής και τους έφερε τα φάρμακα που χρειάζονταν.

Ένας αιχμάλωτος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε ατύχημα με μοτοσικλέτα στο δρόμο προς τη Γάζα νοσηλεύτηκε για τα τραύματά του.

«Μας τάιζαν λευκό τυρί και αγγούρι», υποστήριξε ακόμη η 85χρονη που αφέθηκε χθες το βράδυ ελεύθερη.

Σε συναγερμό η πρεσβεία της Ελλάδας στον Λίβανο – «Εγκαταλείψτε τη χώρα»

Σε συναγερμό βρίσκεται η πρεσβεία της Ελλάδας στον Λίβανο, ύστερα από την ανάφλεξη των τελευταίων εβδομάδων στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η πρεσβεία της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας συνιστά στους Έλληνες επισκέπτες να φύγουν από το Λίβανο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης στην περιοχή, η Ελληνική Πρεσβεία στην Βηρυτό συνιστά στους έλληνες επισκέπτες μη μόνιμους κατοίκους Λιβάνου όπως αναχωρήσουν από τη χώρα».

Σε παρόμοιες συστάσεις οδηγήθηκαν και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση έρχεται μια μέρα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Σχέδια μαζικών εκκενώσεων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ υπό τον φόβο κλιμάκωσης των συγκρούσεων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες να χρειαστεί να εκκενώσουν από τη Μέση Ανατολή εάν οι συγκρούσεις στη Γάζα δεν περιοριστούν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Διαβάστε τι αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στη The Washington Post εδώ

Ο Μακρόν θα πάει και στη Ραμάλα

Την πληροφορία αυτή μεταδίδει το Al Jazeera. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Μακρόν με τον Νετανιάχου ενώ αργότερα θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Χτυπήθηκε αγορά δίπλα σε προσφυγικό καταυλισμό

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χτύπησαν αγορά στη γειτονιά Nuseirat, μια από τις μεγαλύτερες αγορές στις οποίες βασίζονταν οι πρόσφυγες για να αγοράσουν τις προμήθειές τους.

Ένα σπίτι καταστράφηκε επίσης στην περιοχή. Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη για τους επιζώντες της επίθεσης στην αγορά και στο γειτονικό οικοδομικό τετράγωνο.

Η αγορά χτυπήθηκε για τρίτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου.

Ισραήλ: Οργή για τον γιο του Νετανιάχου που παραμένει στο Μαϊάμι ενώ 360.000 έφεδροι καλούνται να πολεμήσουν τη Χαμάς

Έντονες επικρίσεις δέχεται ο 32χρονος γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να παραμένει στο Μαϊάμι, την ώρα που 360.000 Ισραηλινοί έφεδροι – αρκετοί από τους οποίους ζουν στο εξωτερικό – καλούνται να πολεμήσουν τη Χαμάς και να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, o Γιαΐρ Νετανιάχου βρίσκεται στη Φλόριντα από τον περασμένο Απρίλιο, αφού ο πατέρας του του ζήτησε να σταματήσει να κάνει εμπρηστικές αναρτήσεις στα social media, εξαιτίας των μπελάδων που είχαν προκαλέσει στον ίδιο και την οικογένειά του.

Στο μεταξύ το Ισραήλ έχει καλέσει στα όπλα σχεδόν 360.000 εφέδρους μετά την αιματηρή εισβολή της 7ης Οκτωβρίου από εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς στα εδάφη του, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων.

Οι περισσότεροι έφεδροι ήταν ήδη στο Ισραήλ την ώρα της επιστράτευσης, ωστόσο πολλοί που βρίσκονταν εκτός χώρας για διάφορους λόγους ουσιαστικά παράτησαν τα πάντα για να επιστρέψουν και να κάνουν το καθήκον τους.

Ο Γιαΐρ, ωστόσο, επέλεξε να παραμείνει στο Μαϊάμι, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που βιώνει η πατρίδα του. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε ορισμένους Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Απολαμβάνει τη ζωή του στο Μαϊάμι Μπιτς ενώ εγώ βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή» είπε στους Times ένας εθελοντής στρατιώτης που υπηρετεί στο βόρειο μέτωπο. «Εμείς αφήνουμε τις δουλειές μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τους δικούς μας και τη χώρα μας και δεν το κάνουν εκείνοι που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση», σημειώνει ο ίδιος.

«Τα αδέλφια μας, οι πατεράδες, οι γιοι μας, όλοι πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Γιαϊρ δεν είναι εδώ. Αυτό δεν βοηθά καθόλου στο να έχουμε εμπιστοσύνη προς την ηγεσία της χώρας».

Ένας άλλος στρατιώτης που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα εξέφρασε και αυτός τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του γιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Επέστρεψα αεροπορικώς από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται η δουλειά μου, η ζωή μου, η οικογένειά μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να έμενα εκεί και να εγκατέλειπα τη χώρα, τον λαό μου, αυτή τη κρίσιμη στιγμή. Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν βρίσκεται στο Ισραήλ;» ρωτά ο στρατιώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι Ισραηλινοί πρέπει να είναι ενωμένοι και παρόντες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και φυσικά δεν εξαιρείται ο γιος του Νετανιάχου.

Όπως υπενθυμίζει η Daily Mail, κατά την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία ο Γιαΐρ Νετανιάχου είχε υπηρετήσει κυρίως ως εκπρόσωπος τύπου των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειονότητα των Ισραηλινών όταν γίνονται 18 ετών. Οι άνδρες υπηρετούν για 32 μήνες και οι γυναίκες για 24. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι μπορεί να κληθούν σε μονάδες εφέδρων έως την ηλικία των 40, ή και μεγαλύτεροι, στην περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Σε περιόδους πολέμου, μάχονται δίπλα στα τακτικά στρατεύματα.

Οι Ισραηλινοί που βρίσκονται στο εξωτερικό χρησιμοποιούν chat στο WhatsApp για να οργανώσουν την επιστροφή τους. Εκεί μοιράζονται πληροφορίες για το πού μπορούν να βρουν εισιτήρια, όπως εξηγεί στους Reuters ο 26χρονος Γιέντιγια Σαλμάν, ο οποίος βρισκόταν στην Ταϊλάνδη με τη σύζυγό του για τον μήνα του μέλιτος όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση κατά της χώρας του.

«Φτιάξαμε group στο WhatsApp για πολλές χώρες στον κόσμο, καλέσαμε ανθρώπους να μπουν σε αυτά και σιγά σιγά προσπαθήσαμε να φέρουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους εφέδρους πίσω στο Ισραήλ», λέει χαρακτηριστικά. Όσο για τον μήνα του μέλιτος που χρειάστηκε να διακόψει πρόωρα, εξηγεί ότι ούτε ο ίδιος ούτε η γυναίκα του δίστασαν να πάρουν την απόφαση να γυρίσουν.

Ο ισραηλινός στρατός περιμένει πολιτικές εντολές για την χερσαία επιχείρηση

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι επανέλαβε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για την «επόμενη φάση» του πολέμου και ότι περιμένει πολιτικές εντολές.

Κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο στρατιωτικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι το Ισραήλ «μαθαίνει» από την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μέση Ανατολή, αλλά «ο δικός μας πόλεμος διεξάγεται στα σύνορά μας, όχι χιλιάδες μίλια από το Ισραήλ» και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι οι πολεμικές συγκρούσεις θα διαρκέσουν «πολλές» εβδομάδες.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι η Αίγυπτος παίζει ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στην Γάζα, θέμα που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, η πολυδιαφημιζόμενη από το Ισραήλ χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας καθυστερεί, ενώ πληθαίνουν οι συναντήσεις και οι επαφές ανάμεσα σε αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους με θέμα την «επόμενη φάση» του πολέμου.

Η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί ότι η ισραηλινή πλευρά έχει θέσει εφικτούς και συγκεκριμένους στόχους για την πολεμική επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θέλει να πραγματοποιήσει μία μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα ή αν θα προχωρήσει σε δέσμη χειρουργικών και στοχευμένων χερσαίων επιχειρήσεων των ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ / in.gr / iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα