Σκληρή απάντηση Πεκίνου σε Τραμπ: «Λάθος πάνω σε λάθος»
Σε Λευκή Βίβλο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε εκ νέου την πρόθεσή της να απαντήσει με αντίμετρα
Με αυστηρή γλώσσα απάντησε το Πεκίνο στις ενέργειες του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά τη διμερή εμπορική σχέση, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις του «απειλητικές και εξαναγκαστικές» και «λάθος πάνω σε λάθος».
Σε Λευκή Βίβλο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε εκ νέου την πρόθεσή της να απαντήσει με αντίμετρα, διαμηνύοντας ότι η Ουάσινγκτον θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ίδιες της τις συνέπειες.
«Η εν λόγω ενέργεια δεν πρόκειται να βοηθήσει στην επίλυση των εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ, αλλά θα στραφεί τελικά εναντίον τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο. Η Κίνα ζητά «αμοιβαίο σεβασμό», υπογραμμίζοντας ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές και τριβές ανάμεσα σε δύο μεγάλες χώρες με διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και οικονομικά συστήματα.
Το Πεκίνο τονίζει ότι η επιτυχία της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποτελεί απειλή της μιας προς την άλλη, αλλά ευκαιρία για αμοιβαίο όφελος. Ωστόσο, το εκτενές κείμενο της Λευκής Βίβλου συνεχίζει με σελίδες σφοδρής κριτικής κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και των πρακτικών της.
Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κάνουν κατάχρηση εμπορικών μοχλών για να καταπνίξουν την οικονομική άνοδο της Κίνας, ενώ υποστηρίζει πως η Ουάσινγκτον έχει παραβιάσει επανειλημμένα τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας “πρώτης φάσης” που υπογράφηκε κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ.
Επιπλέον, η Κίνα επικαλείται παγιωμένες θέσεις της σχετικά με τις κατηγορίες των ΗΠΑ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, καθώς και για τη σκληρή καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ. Επαναλαμβάνει δε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το φαινόμενο της φαιντανύλης ως πρόσχημα για να κλιμακώσουν τον εμπορικό πόλεμο εναντίον της.
«Οικονομική επιτυχία και για τους δύο»
Η Λευκή Βίβλος ξεκαθαρίζει ότι το Πεκίνο δεν προτίθεται να υποχωρήσει στον εμπορικό πόλεμο και υπενθυμίζει την τελευταία επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ. «Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και ο προστατευτισμός οδηγεί σε αδιέξοδο», αναφέρεται. Τονίζεται ότι η οικονομική πρόοδος Κίνας και ΗΠΑ αποτελεί κοινή ευκαιρία και όχι αμοιβαία απειλή.
Η κινεζική πλευρά καλεί την Ουάσινγκτον να συμπορευθεί με το Πεκίνο, στη βάση των κοινών στόχων που τέθηκαν στη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα μέσα στο έτος.
«Αποφασιστικά και δυναμικά μέτρα»
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε την Τετάρτη ότι το Πεκίνο θα λάβει «αποφασιστικά και δυναμικά» μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του, μετά την έναρξη ισχύος των καθαρών συνολικών δασμών ύψους 104% στις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ.
«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να επιδείξουν στάση ισότητας, σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν σε τακτική ενημέρωση Τύπου.
Επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη, ο Λιν είπε ότι «αν οι ΗΠΑ επιμένουν να διεξάγουν έναν δασμολογικό και εμπορικό πόλεμο, η Κίνα “σίγουρα θα πολεμήσει μέχρι τέλους”».
Σημειώνεται πως το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι έχει «ισχυρή βούληση» να ανταπαντήσει στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικό τρόπο αντίμετρα και θα πολεμήσει μέχρι τέλους εάν οι ΗΠΑ επιμένουν να συνεχίσουν την κλιμάκωσή (τους) των περιοριστικών οικονομικών και εμπορικών μέτρων», δήλωσε το υπουργείο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωση. «Η Κίνα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγούν ή να αφαιρεθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού λαού».
Το δεύτερο κύμα δασμών του Τραμπ σαρώνει το διεθνές εμπόριο – Βαρύ πλήγμα σε 60 χώρες
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί εναντίον δεκάδων εμπορικών εταίρων τους νέα ομοβροντία τελωνειακών δασμών, ανάμεσά τους δασμούς 104% σε βάρος των προϊόντων της Κίνας, συνεχίζοντας τον πυρετό και την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Ειδικά για την Κίνα, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε «τροποποιημένο» προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα, που ανεβάζει από 34% στο 84 τη δασμολόγηση της Ουάσιγκτον στα προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από το Πεκίνο.
Οι δασμοί αυτοί προστίθενται σε εκείνους που εφαρμόζονταν ήδη (20%), με άλλα λόγια το επίπεδο για την Κίνα διαμορφώθηκε στο 104%.
«Η Κίνα δεν θα το αποδεχτεί ποτέ αυτό», διεμήνυσε χθες Τρίτη το πρωί εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, αφού η δεύτερη οικονομία του κόσμου ανταπέδωσε αυξάνοντας κατά 34 εκατοστιαίες μονάδες τους δασμούς σε επιλεγμένα αμερικανική προϊόντα που εισάγονται στον ασιατικό γίγαντα, μέτρο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο Πέμπτη.
Οι επιπρόσθετοι δασμοί -20% για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- βύθισε ξανά τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ασία και στην Ευρώπη.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 «βυθίζεται» κατά 3,03% στις 472,18 μονάδες.
Στη Γερμανία ο DAX υποχωρεί κατά 2,63% στις 19.722,96 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 2,69% στις 7.698,10 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,7% στις 6.908,69 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει «βουτιά» 2,87% στις 32.692 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 2,64% στις 11.747,61 μονάδες.
Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί περίπου 2,5% και διαπραγματεύεται στις 1.528 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.552,29 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.511,93 μονάδες.
Στην περιοχή της Ασίας-Ωκεανίας, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά σχεδόν 2%, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έχασε 4%, ο αυστραλιανός ASX 200 έκλεισε στο -1,8% και ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,7%.
Στις ΗΠΑ, τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 «βυθίζονται» κατά 2,56%, ο Nasdaq διολισθαίνει κατά 2,76% και ο Dow Jones κατά 2,18%, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των αγορών.
Υποχωρεί το κόστος της ενέργειας
Σε αυτό το κλίμα, και με τις ανησυχίες για ύφεση να κλιμακώνονται, το πετρέλαιο συνέχισε τη βουτιά —σε χαμηλό τετραετίας—, ενώ το γουόν, το νόμισμα της Νότιας Κορέας, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου από το 2009.
Το αμερικανικό αργό WTI έχασε 1,12 δολάρια ή 1,85% και στα 59,58 δολάρια ανά βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Το Brent υποχώρησε κατά 1,39 δολάρια ή 2,16%, για να διαμορφωθεί στα 62,82 δολάρια ανά βαρέλι.
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια για το φυσικό αέριο υποχώρησαν κάτω από τα €36/MWh, επεκτείνοντας τις απώλειες 10% της προηγούμενης εβδομάδας και πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Σεπτέμβριο του 2024, λόγω των φόβων ότι ο συνεχιζόμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να μειώσει τη βιομηχανική δραστηριότητα και να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου.
Η κλιμάκωση των εντάσεων προκαλεί ανησυχίες για πληθωρισμό και βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, μειώνοντας τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες. Ωστόσο, ο Τραμπ απέρριψε τις ανησυχίες για την ύφεση, επιμένοντας ότι επίκειται έκρηξη της αγοράς.
Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Μάιο και οι πιθανές αλλαγές στους ευρωπαϊκούς στόχους αποθήκευσης ενδέχεται να αυξήσουν την προσφορά φυσικού αερίου.
Πανικός ξανά στις αγορές
Αν και σημείωναν ελαφριά ανάκαμψη χθες Τρίτη το βράδυ, τα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη φάνηκαν να καταλαμβάνονται ξανά από πανικό μπροστά στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Νότια Κορέα είναι σε καίριο βαθμό εξαρτημένη από τις εξαγωγές, ιδίως αυτοκινήτων, που έχουν εντυπωσιακές πωλήσεις στην πελώρια αμερικανική αγορά.
Μπροστά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η Σεούλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη κρατικές ενισχύσεις δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον για να υποστηρίξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της, που πλέον επιβαρύνονται με δασμούς 25% στις ΗΠΑ.
Η πρώτη κεντρική τράπεζα που αντέδρασε στους δασμούς ήταν αυτή της Νέας Ζηλανδίας, ανακοινώνοντας μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,5%.
Σε παγκόσμια κλίμακα, η πρώτη αμερικανική ομοβροντία τελωνειακών δασμών (+10%) τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο για το σύνολο των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Πέραν της Κίνας που βλέπει να της επιβάλλονται επιβαρύνσεις 104%, οι νέοι αμερικανικοί δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ στις 07:00 σε 60 εμπορικούς εταίρους κυμαίνονται μεταξύ του 11 και του 50% (20% στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά 47% στο Βιετνάμ).
Δασμοί «υψηλής ραπτικής»
Ανεπηρέαστος από τον πανικό στα χρηματιστήριο, ο κ. Τραμπ θέλει να εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Υποσχέθηκε χθες βράδυ τελωνειακούς δασμούς «επί μέτρω», προσαρμοσμένους σε κάθε χώρα, «όχι ετοιματζίδικους», αλλά «υψηλής ραπτικής» για τους εταίρους της Αμερικής, από οικονομική και στρατιωτική σκοπιά, ιδίως για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Κατά τη διάρκεια δείπνου με στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο συντηρητικός μεγιστάνας που αναστατώνει την παγκόσμια φιλελεύθερη οικονομική τάξη εξέφρασε ικανοποίηση διότι δεκάδες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η κινεζική, κατ’ αυτόν, «κάνουν το παν» για να κλείσουν συμφωνία.
«Οι χώρες αυτές μας τηλεφωνούν για να μας φιλήσουν τον κ***», κόμπασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Κανείς δεν κερδίζει έναν εμπορικό πόλεμο»
Από πλευράς ΕΕ, μέγα εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε να «αποφευχθεί η κλιμάκωση» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ. Καλώντας ταυτόχρονα να εξευρεθεί «λύση μέσω διαπραγματεύσεων».
Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν την αντίδρασή τους «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Σύμφωνα με κατάλογο που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο πάντως, το αμερικανικό μπέρμπον δεν θα συγκαταλέγεται στα αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 25%.
Για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, το ζητούμενο είναι να «φθάσουμε σε μια κατάσταση όπου ο πρόεδρος Τραμπ θα αναθεωρήσει την απόφασή του».
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, που θεωρείται πως βρίσκεται πιο κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη Πέμπτη 17η Απριλίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά τις πιο ευάλωτες, καθώς ακριβώς σε αυτές «ο αντίκτυπος θα είναι ο πιο καταστροφικός», όπως τόνισε στον Τύπο.
«Κανένας δεν κερδίζει έναν εμπορικό πόλεμο», προειδοποίησε.
Πηγές: ΑΠΕ / ΕΡΤ / protothema.gr
Πηγή Εικόνας: pexels / karolina grabowska