Διεθνή

Σκληρό παζάρι Ερντογάν με ΝΑΤΟ: Βάλτε μας στην Ε.Ε. για να μπει η Σουηδία στη συμμαχία

Γιατί ξαφνικά ο Τούρκος πρόεδρος, παίζει το «ευρωπαϊκό χαρτί» της Τουρκίας

Parallaxi
σκληρό-παζάρι-ερντογάν-με-νατο-βάλτε-μ-851543
Parallaxi

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέπληξε για άλλη μια φορά τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ, με τον νέο όρο που έβαλε στο τραπέζι για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς έθεσε τον όρο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με αντάλλαγμα την έγκριση για τη Σουηδία.

Την Τρίτη στο Βίλνιους της Λιθουανίας οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν για τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, με ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης να είναι η ένταξη της Σουηδίας, η οποία υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου 2022 μαζί με τη Φινλανδία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το αεροδρόμιο Ατατούρκ λίγο πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, έκανε δηλώσεις, όπου έθεσε ως προϋπόθεση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας: «απευθύνω έκκληση σε αυτές τις χώρες που έχουν αφήσει την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια. Πρώτα ανοίξτε το δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια θα ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία όπως στη Φινλανδία».

Είναι ρεαλιστικές αυτές οι δηλώσεις;

Προφανώς και όχι, η ένταξη στην ΕΕ προϋποθέτει πολλά απαραίτητα βήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εξάλλου τα τελευταία 10 χρόνια ούτε η Τουρκία φάνηκε διατεθειμένη να κάνει τα απαραίτητα βήματα, ούτε η ΕΕ να δεχτεί μια διεύρυνση που θα περιελάβανε την Τουρκία. Είναι ελάχιστες οι χώρες που θα συμφωνούσαν με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αν και η πρόταση Ερντογάν δεν είναι ρεαλιστική, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, θεωρούν ότι μ΄ αυτή την κίνηση ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να ανοίξει τις διαπραγματεύσεις από το υψηλότερο δυνατό σημείο στη νέα περίοδο, παντοδυναμίας του στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Η ένταξη της Σουηδίας έχει μετατραπεί σε διαπραγματευτικό ατού για τον Ερντογάν και θα το χρησιμοποιήσει όσο μπορεί περισσότερο σε ένα σοβαρό «παζάρι», τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ, για την επίτευξη των στόχων του.

Παρότι η ΕΕ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι δεν μπορεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, να ανοίξει τις θύρες της ΕΕ για την Τουρκία, τόσο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και οι ΗΠΑ, βλέπουν θετικά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Βέβαια ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δεν αποφασίζουν γι’ αυτό, αλλά μπορούν να επηρεάσουν.

Ο Ερντογάν έχει κουραστεί σε υποσχέσεις και θέλει απτά αποτελέσματα, τόσο για την αναβάθμιση και αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ όσο και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ότι αυτό συνεπάγεται σε χρηματοδότηση, απελευθέρωση των θεωρήσεων και την τελωνειακή ένωση.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαντάζει δύσκολο ο Ταγίπ Ερντογάν να αποδεχτεί την ένταξη της Σουηδίας χωρίς να πάρει τίποτα. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του. Έτσι κι αλλιώς πριν από τον Σεπτέμβριο δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Σουηδία, καθώς και η Ουγγαρία δεν έχει εγκρίνει ακόμα την ένταξη της και το κοινοβούλιο της χώρας έχει κλείσει για τις θερινές διακοπές.

Σ’ αυτό το περιβάλλον ρευστότητας, η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη θα επηρεαστεί από όσα θα έχει καταφέρει η πλευρά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα