Σοκ και δέος δια χειρός Ντόναλντ Τραμπ

Μαζικές απελάσεις, επίθεση σε δικαιώματα, άγρια καταστολή - Άνοιγμα σε Κιμ Γιονγκ Ουν και νέα «βέλη» κατά ΝΑΤΟ

Parallaxi
σοκ-και-δέος-δια-χειρός-ντόναλντ-τραμπ-1235817
Parallaxi

Με το που ο ήλιος θα είχε πια δύσει την ημέρα της ορκωμοσίας του, διακήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ, «η εισβολή στα σύνορά μας θα έχει σταματήσει».

Ως «εισβολή» δεν περιγράφει μόνο τις ορδές απεγνωσμένων μεταναστών, που στοιβάζονται χωρίς χαρτιά στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και επιχειρούν να περάσουν στα εδάφη αυτής που θεωρούν ως «Γη της Επαγγελίας», αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Κατά τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ, η απώθησή τους είναι μόνο μια παράμετρος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του.

Από την προεκλογική περίοδο είχε δεσμευτεί να εξαπολύσει «τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελάσεων στην αμερικανική ιστορία», βάζοντας στο «στόχαστρο» πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ.

Αποτελούν περίπου το 3% του πληθυσμού.

Σχεδόν το 80% εξ αυτών βρίσκονται επί αμερικανικού εδάφους εδώ και μια δεκαετία ή και περισσότερο, έχοντας «χτίσει» μια νέα ζωή στις ΗΠΑ.

Ως εργατικά χέρια στηρίζουν βασικούς τομείς της αμερικανικής οικονομίας, από τη γεωργία έως τον κατασκευαστικό τομέα.

Πολλοί έχουν πλέον αποκτήσει οικογένειες και παιδιά.

Όμως «όλοι οι παραβάτες των συνόρων θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο», ανακοίνωσε ο Τραμπ.

Προς επίρρωση, υπέγραψε από τις πρώτες ώρες της δεύτερης προεδρίας του ένα πλήθος σχετικά εκτελεστικά διατάγματα -μαζί με πολλά ακόμη.

Εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση κατά των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων ασύλου (προβλέπεται στην νομοθεσία των ΗΠΑ) και εκ γενετής ιθαγένειας (εγγυημένη στη 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος).

Επικαλούμενος έκτακτες προεδρικές εξουσίες, ανέστειλε το μεν και διέταξε κατάργηση του δε για παιδιά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ από παράτυπους μετανάστες, πυροδοτώντας άμεσα δεκάδες νομικές προσφυγές από οργανώσεις, αμερικανικές πόλεις και πολιτείες.

Αντιμεταναστευτικό κρεσέντο

Ανοίγοντας το δρόμο για επιχειρήσεις-«σκούπα» και μαζικές απελάσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ ήρε περιορισμούς για συλλήψεις μεταναστών από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές κοντά σε ευαίσθητες τοποθεσίες, όπως σχολεία, νοσοκομεία και εκκλησίες.

Με άλλο εκτελεστικό διάταγμα έβαλε τέλος σε διάφορες μορφές προσωρινής νόμιμης μετανάστευσης στις ΗΠΑ, όπως μέσω ειδικών προγραμμάτων για ανθρώπους από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 600.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
1939Καλώς ήρθατε στο 1939

Επανέφερε εκτελεστικό διάταγμα από την πρώτη κυβέρνησή του, εκδίδοντας οδηγίες για την πολιτική επιβολής της αντιμεταναστευτικής ατζέντας του και την απομάκρυνση όσων δεν έχουν χαρτιά από τη χώρα.

Έθεσε ξανά σε ισχύ το λεγόμενο πρόγραμμα «Παραμονή στο Μεξικό», βάσει του οποίου οι μη Μεξικανοί αιτούντες άσυλο πρέπει να περιμένουν στην άλλη πλευρά των συνόρων -συχνά υπό επικίνδυνες συνθήκες – ενόσω οι υποθέσεις τους εκκρεμούν στα δικαστήρια. Διαδικασία που μπορεί να πάρει μήνες ή και χρόνια.

Αυτά, ενώ μόλις μια ώρα μετά την ορκωμοσία Τραμπ έπαψε να λειτουργεί μέχρι και η εφαρμογή CBP One, που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν για ραντεβού προς υποβολή αιτήματος ασύλου, προ της άφιξης στις ΗΠΑ.

Όσα είχαν οριστεί ακυρώθηκαν μονομιάς, σπέρνοντας απόγνωση στην μεξικανική πλευρά των συνόρων.

Άλλο πρόγραμμα, που προέβλεπε περιορισμένης διάρκειας κράτηση μεταναστών σε κέντρα στις ΗΠΑ, ενώ περιμένουν την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, καταργήθηκε επίσης.

Τώρα ο Τραμπ θέλει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να συνάψει συμβάσεις για την κατασκευή, λειτουργία και έλεγχο περισσότερων και μεγαλύτερων κέντρων κράτησης και απελάσεων εξπρές.

Με άλλο διάταγμα αναστέλλει τις επιχειρήσεις μετεγκατάστασης προσφύγων για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, αρχής γενομένης από τις 27 Ιανουαρίου -ενδεικτικά, το οικονομικό έτος 2024 αφορούσαν 100.000 άτομα στις ΗΠΑ.

Επίσης με προεδρική υπογραφή δόθηκε εντολή επαναφοράς της θανατικής ποινής για αιματηρές επιθέσεις κατά Αμερικανών, με δράστες παράτυπους μετανάστες.

Τα εγκληματικά καρτέλ χαρακτηρίστηκαν εν τω μεταξύ «ξένες τρομοκράτες οργανώσεις».

Ανθρωποκυνηγητό στις ΗΠΑ

Τούτων δοθέντων, αμερικανικά ΜΜΕ μετρούσαν ήδη αντίστροφα μετά την ορκωμοσία Τραμπ για τις πρώτες επιδρομές κατά παράτυπων μεταναστών, σε αρκετές αμερικανικές πόλεις.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προανήγγειλαν ανωνύμως «επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα».

«Θα δείτε συλλήψεις στη Νέα Υόρκη ή στο Μαϊάμι», ανέφερε ένας εξ αυτών.

Στο Σικάγο, η αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE)

σχεδιάζει να αναπτύξει 100-200 άτομα για μαζικές συλλήψεις.

Αρχικά στο «κάδρο» λέγεται ότι θα βρεθούν μετανάστες με ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ICE, ήταν πάνω από 650.000 μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Όσοι βρίσκονται σε ομοσπονδιακή ή πολιτειακή φυλακή θα απελαθούν μόλις ολοκληρωθούν οι ποινικές ποινές τους. Επί του συνόλου, οι 435.719 είναι καταδικασθέντες.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία Τραμπ, δε, η Γερουσία -και εν τέλει το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο- ψήφισε νομοσχέδιο, που απαιτεί από τις ομοσπονδιακές αρχές την κράτηση μεταναστών, που κατηγορούνται για κλοπές και βίαια εγκλήματα.

Θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο που θα υπογράψει σε νόμο ο Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας ώθηση στις μαζικές απελάσεις

Κατά τον Τομ Χόμαν, πρώην διευθυντή του ICE -που ο Τραμπ όρισε ως νέο «τσάρο των συνόρων»- προτεραιότητα θα δοθεί στα 1,4 εκατομμύρια μετανάστες, για τους οποίους υπάρχουν εντολές απέλασης, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για νομικό καθεστώς στις ΗΠΑ.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ICE δείχνουν ωστόσο ότι σχεδόν οι μισοί είναι επικίνδυνο να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Μερικοί έχουν πάρει αναβολή, επειδή οι χώρες καταγωγής τους δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω ή είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δίωξη εκεί.

Σε άλλους επετράπη να παραμείνουν στις ΗΠΑ, με δικαστική απόφαση.

Προετοιμαζόμενη για τα χειρότερα από την δική της πλευρά, η κυβέρνηση του Μεξικού δημιουργεί 25 μεγάλα καταφύγια στα σύνορα για την υποδοχή απελαθέντων, συνάπτοντας παράλληλα συνεργασία με εκατοντάδες Αμερικανούς δικηγόρους προς αμφισβήτηση της νομιμότητας των μέτρων Τραμπ.

Σοκ και δέος δια χειρός Ντόναλντ Τραμπ

Στο νέο εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ προβλέπεται ότι, εντός 90 ημερών από την εφαρμογή του (κοντολογίς στα τέλη Απριλίου), τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικής Ασφάλειας θα πρέπει να υποβάλουν κοινή έκθεση στον πρόεδρο Τραμπ «σχετικά με τις συνθήκες» στη μεθόριο με το Μεξικό -όπου θα ολοκληρωθεί επίσης η κατασκευή του διαβόητου αντιμεταναστευτικού τείχους.

Καλούνται επίσης να υποβάλλουν «τυχόν συστάσεις για πρόσθετες ενέργειες, που ενδέχεται να είναι απαραίτητες για την απόκτηση πλήρους επιχειρησιακού ελέγχου των νότιων συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επίκλησης του Νόμου περί Εξέγερσης του 1807».

Τυπικά, παρέχει στον πρόεδρο την εξουσία να αναπτύξει τον στρατό των ΗΠΑ στο εσωτερικό της χώρας και να τον χρησιμοποιήσει κατά πολιτών υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πολιτικές αναταραχές ή εξεγέρσεις.

Στο φόντο είναι και η απόφαση πολλών πόλεων και περιοχών -συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, του Σικάγο και άλλων- να αυτοχαρακτηριστούν «καταφύγια» για τους μετανάστες.

Ως εκ τούτου, οι τοπικές αρχές αρνούνται συνεργασία με την ICE σε συλλήψεις και απελάσεις.

Ήδη προετοιμάζονται για σκληρούς δικαστικούς αγώνες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ακόμη πάντως και στην -όχι ιδιαίτερα πιθανή- περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να υπερκεράσει τη νομική αμφισβήτηση των αμφιλεγόμενων μέτρων που επιβάλλει, θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικά υλικοτεχνικά και οικονομικά εμπόδια στην εφαρμογή της ακραίας αντιμεταναστευτικής πολιτικής του.

Η στελέχωση της ICE είναι ένα από αυτά.

Έχει περίπου 5.500 αξιωματικούς που εργάζονται για την επιβολή της μεταναστευτικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.

Στη δεύτερη προεδρία Τραμπ, οι απαιτήσεις αναμένεται να φτάσουν στο ζενίθ.

Όμως δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για την ενίσχυση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

Εκατοντάδες κενές θέσεις έχουν αποδειχθεί δύσκολο να καλυφθούν στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ στελέχη της ICE υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται 18 έως 24 μήνες εκπαίδευσης για έναν νέο αξιωματικό.

«Τα καλά και συμφέροντα»

Από την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, o Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει μια δηλητηριώδη ρατσιστική ρητορική για τους μετανάστες, συνδέοντάς τους συλλήβδην και αυθαίρετα με την εγκληματικότητα.

Αφορισμοί, που αρέσουν πολύ στην ακροδεξιά βάση του κινήματος MAGA.

Έκανε ωστόσο πίσω μόλις πρόσφατα στο θέμα της βίζας εργασίας Η-1Β. Κι αυτό για τα «μάτια» του τεχνο-ολιγάρχη και «δεξιού χεριού» του, Έλον Μασκ.

Η ρύθμιση αφορά αλλοδαπούς εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ.

Με τέτοια βίζα άρχισε να εργάζεται στις ΗΠΑ και ο ίδιος ο Μασκ, σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, η καταγωγή του οποίου είναι από τη Νότια Αφρική.

Όμως δεν είναι μόνο ο Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» που πέφτει σε αντιφάσεις.

Ενόσω «ξηλώνει» το ένα μετά το άλλο μέτρα και προγράμματα του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν, απομακρύνοντας τις ΗΠΑ από τις δημοκρατικές αξίες και αρχές της Δύσης, «η ταχεία δράση στη μεταναστευτική πολιτική», παρατηρεί εύστοχα το πρακτορείο AP, «αποτελεί απόδειξη του πώς οι Δημοκρατικοί δεν αντιστέκονταν πλέον σε ορισμένες αυστηρές προτάσεις».

Ενώ ο νέος πρόεδρος έχει θέσει την άγρια καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης ως κορυφαία προτεραιότητά του, «ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δείχνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν», εξηγεί.

Αυτά, ενώ στα πρώτα τρία χρόνια της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων είχαν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ -κατά μέσο όρο στα 2 εκατομμύρια ετησίως- προτού η ICE προχωρήσει κατά το οικονομικό έτος 2024 στον μεγαλύτερο αριθμό απελάσεων την τελευταία δεκαετία.

Έως τώρα, η χρονιά με τις περισσότερες απελάσεις ήταν το 2012, φτάνοντας τις 409.000. Ήταν επί διακυβέρνησης Ομπάμα.

Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ;

Στην αρχή της πρώτης προεδρικής θητείας του είχε δεσμευτεί να απελάσει 2-3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τελικά, ο αριθμός αυτός έφτασε 1,5 εκατομμύριο όταν έφυγε το 2021 από τον Λευκό Οίκο.

Το τι θα συμβεί τελικά στην εποχή Τραμπ 2.0 είναι κάτι που μένει να φανεί.

Αλλά οι οιωνοί για εκατομμύρια ανθρώπους είναι ήδη πολύ κακοί…

Ο Τραμπ θέλει να αποκαταστήσει την επαφή με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Είναι ευφυής τύπος»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Πέμπτη το βράδυ πως θέλει να αποκατασταθεί η επαφή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, «ευφυή τύπο» με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συναντηθεί τρεις φορές κατά την πρώτη του θητεία, αλλά χωρίς να κλειστεί ποτέ συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας της Ασίας.

Ερωτηθείς σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμά η αμερικανική δεξιά, το Fox News, ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον «συμπαθεί» και ότι «συνεννοείται» μαζί του.

Όταν ο παρουσιαστής του δικτύου Σον Χάνιτι, μέγας υποστηρικτής του, ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ αν θα ξαναρχίσει επαφές μαζί του, ο Ρεπουμπλικάνος που μόλις άρχισε τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία απάντησε «ναι, θα το κάνω». «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ευφυής τύπος», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος.

Ο πρώτος αρχηγός του αμερικανικού κράτους εν ενεργεία που συναντήθηκε με μέλος της δυναστείας των Κιμ, ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι γνωστό πως αντάλλασσε επιστολές με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ιστορική σύνοδο τον Ιούνιο του 2018 στη Σιγκαπούρη. Η δεύτερη σύνοδος των δυο ανδρών έγινε στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, τον Φεβρουάριο του 2019 —κατέληξε σε φιάσκο— κι η τρίτη και τελευταία στα σύνορα της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, τον Ιούνιο του 2019.

Η Ουάσιγκτον και η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγαν τις τελευταίες συνομιλίες τους για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου στη Στοκχόλμη τον Οκτώβριο του 2019, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος.

Πριν από μια εβδομάδα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, που δεν είχε ακόμη δει να επιβεβαιώνεται ο διορισμός του από τη Γερουσία, χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «δικτάτορα», πάντως διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα κάνει τη μέγιστη προσπάθεια να αποφύγει το να ενσκήψει κρίση με την Πιονγκγιάνγκ.

Κατά την άποψη του κ. Ρούμπιο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας «ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την παραμονή του στην εξουσία, κι αυτό είναι τόσο σημαντικό για τον ίδιο που καμιά ποσότητα κυρώσεων δεν θα τον εμπόδιζε να το αναπτύξει περαιτέρω».

Ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εξάλλου έδωσε δίκιο στην προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, αναγνωρίζοντας πως εκείνος την αντιμετώπιζε με «πολύ σκεπτικισμό» την εποχή.

«Σε τελευταία ανάλυση, δεν έκλεισε διαρκή (συμφωνία), αλλά κατάφερε (…) να ανασταλούν οι πυραυλικές δοκιμές (της Βόρειας Κορέας). Αυτό δεν σταμάτησε την ανάπτυξη του προγράμματος, αλλά τουλάχιστον ηρέμησε την κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Ρούμπιο την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο κ. Τραμπ είχε πει πως στον Κιμ Γιονγκ Ουν θα «άρεσε» να τον δει να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο και ότι οι δυο τους συνεννοούνται.

Ο κ. Κιμ «μου τα λέει όλα. Μου τα έχει πει όλα», είχε καυχηθεί στον αμερικανό δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ, που συμπεριέλαβε τη δήλωση στο βιβλίο του «Rage», που κυκλοφόρησε το 2020.

Το πρώτο δικαστικό μπλόκο σε διάταγμα του Τραμπ

Το πρώτο δικαστικό μπλόκο σε διάταγμα το Ντόναλντ Τραμπ σημειώθηκε σήμερα, με ομοσπονδιακό δικαστή του Σιάτλ να απαγορεύει την εφαρμογή του εκτελεστικού διατάγματος, με το οποίο καταργείται το «δίκαιο του εδάφους». Πρόκειται για διάταγμα που ουσιαστικά καταργεί την αυτόματη απόκτηση υπηκοότητας από όποιον γεννιέται στις ΗΠΑ, με τον δικαστή να το χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό.

Ο δικαστής Τζον Κόφενουρ, κατόπιν αιτήματος τεσσάρων Πολιτειών που κυβερνώνται από Δημοκρατικούς, εξέδωσε μια προσωρινή εντολή εμποδίζοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το διάταγμα. Ο Τραμπ υπέγραψε αυτό το διάταγμα την Δευτέρα, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

«Πρόκειται για μια κατάφωρα αντισυνταγματική εντολή», σχολίασε ο δικαστής απαντώντας στον δικηγόρο του υπουργείου Δικαιοσύνης που υπερασπίστηκε το διάταγμα του Τραμπ.

Οργανώσεις και εισαγγελείς εναντιώνονται

Οργανώσεις που προασπίζονται τα πολιτικά δικαιώματα και Δημοκρατικοί γενικοί εισαγγελείς από 22 Πολιτείες έχουν ήδη καταθέσει πέντε προσφυγές εναντίον του διατάγματος, το οποίο θεωρούν ότι παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ. «Με βάση αυτήν την εντολή, τα μωρά που γεννιούνται σήμερα δεν υπολογίζονται ως Αμερικανοί πολίτες», είπε γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας Ουάσινγκτον Λέιν Πολοζόλα κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Σιάτλ. Ο Πολοζόλα, εκ μέρους των γενικών εισαγγελέων άλλων τριών Πολιτειών, της Αριζόνας, του Ιλινόι και του Όρεγκον, προέτρεψε τον δικαστή Κόφενουρ να εμποδίσει την εφαρμογή του διατάγματος, ενός κεντρικού στοιχείου στο σχέδιο του Τραμπ για την καταστολή της μετανάστευσης.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι με το διάταγμα παραβιάζεται το δικαίωμα που έχει κατοχυρωθεί με τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος, η οποία αναφέρει ότι όλοι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολίτες της χώρας.

Το διάταγμα Τραμπ

Με το εκτελεστικό διάταγμά του ο Τραμπ έδινε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες να μην αναγνωρίζουν την υπηκοότητα παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ εάν κανένας από τους γονείς τους δεν είναι Αμερικανός πολίτης ή εάν δεν είναι νόμιμος, μόνιμος κάτοικος της χώρας. Κατά συνέπεια, τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά τις 19 Ιανουαρίου, θα μπορούσαν να απελαθούν, δεν θα δικαιούνταν να λάβουν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, διάφορα κυβερνητικά επιδόματα αλλά ούτε και να εργαστούν νόμιμα όταν μεγαλώσουν.

Η προσφυγή που κατατέθηκε στο Σιάτλ προχώρησε πιο γρήγορα από τις άλλες τέσσερις. Είχε ανατεθεί στον Κόφενουρ, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή από τον Ρεπουμπλικάνο, πρώην πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Πολιτείες, περισσότερα από 150.000 νεογέννητα δεν θα μπορέσουν να πάρουν την υπηκοότητα εάν ισχύσει το διάταγμα του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί γενικοί εισαγγελείς επισημαίνουν επίσης ότι το δίκαιο του εδάφους εδραιώθηκε αμετάκλητα πριν από 127 χρόνια, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες, δικαιούνται την αμερικανική υπηκοότητα.

Η 14η Τροπολογία υιοθετήθηκε το 1868 μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και ανέτρεψε τη διαβόητη «απόφαση Ντρεντ Σκοτ» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του 1857, που έκρινε ότι το Σύνταγμα δεν καλύπτει τους Αφροαμερικανούς σκλάβους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης στην παρέμβασή του ισχυρίστηκε ότι η 14η Τροπολογία δεν είχε ποτέ σκοπό να επεκτείνει τη χορήγηση υπηκοότητας σε όλους όσοι γεννιούνται στη χώρα. Υποστήριξε επίσης ότι η απόφαση του 1898 (ΗΠΑ εναντίον Γουόνγκ Κιμ Αρκ) αφορούσε μόνο τα παιδιά μονίμων κατοίκων.

Τραμπ για μέλη του ΝΑΤΟ: «Εμείς τους προστατεύουμε. Εκείνοι όχι»

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε σήμερα ότι δεν είναι σίγουρος πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δαπανούν οτιδήποτε για το ΝΑΤΟ, καθώς όπως υποστήριξε οι ΗΠΑ προστατεύουν τα μέλη της Συμμαχίας, αλλά όχι το αντίστροφο.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε αξιώσει από τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους – μια τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τον σημερινό στόχο του 2% και ένα ποσοστό που καμία χώρα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν φθάνει μέχρι στιγμής. «Δεν είμαι βέβαιος ότι θα έπρεπε να δαπανούμε οτιδήποτε, αλλά σίγουρα πρέπει να τους βοηθάμε», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους μετά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος στον Λευκό Οίκο. «Εμείς τους προστατεύουμε. Εκείνοι δεν μας προστατεύουν», τόνισε εμφατικά.

«Θα έπρεπε να ανέβουν από το 2% στο 5% (του ΑΕΠ)» συμπλήρωσε αναφερόμενος στο ύψος των αμυντικών δαπανών κάθε χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Οι Αμερικανοί «στοκάρουν» κρασιά και τυριά από την Ευρώπη

Οι Αμερικανοί τρέχουν να αποθηκεύσουν ευρωπαϊκό κρασί και τυρί προτού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα προϊόντα της ΕΕ αναφέρει το Euractiv.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές κρασιού της ΕΕ προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Νοέμβριο του 2024 με την εκλογική νίκη του Τραμπ. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 18% σε όγκο και 19% σε αξία – και τα δύο επίπεδα ρεκόρ για το Νοέμβριο.

Η Ιταλία, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς κρασιού της ΕΕ, παρατήρησε πρώτη αυτή την εμπορική ώθηση. Οι αποστολές αφρωδών οίνων προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 41% εκείνο το μήνα, ενώ οι αποσταγμένοι οίνοι αυξήθηκαν κατά 17%. Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Οίνου (UIV), πρόκειται για τα πρώτα μετεκλογικά στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τη βιασύνη για αγορές ενόψει των διαφαινόμενων δασμών.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι οι Αμερικανοί δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα κρασιά μας, ιδίως τα αφρώδη», δήλωσε ο πρόεδρος της UIV Lamberto Frescobaldi σε δελτίο τύπου.

«Τα κακά νέα είναι ότι η απειλή των δασμών γίνεται όλο και πιο άμεση». Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 24% της αγοράς εξαγωγών κρασιού της Ιταλίας σε αξία.

Στη Γαλλία, τα τελευταία εμπορικά στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγωγοί κονιάκ αύξησαν τις αποστολές προς τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ανέφερε το Reuters.

Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων σημείωσαν επίσης ρεκόρ τον Νοέμβριο, με αύξηση 20% σε όγκο και 26% σε αξία. Ειδικότερα, οι εξαγωγές τυριού αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25%.

«Αυτή η ξαφνική εκτίναξη των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μια απάντηση στην εμπειρία που είχαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης του Τραμπ», δήλωσε ο Alexander Anton, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γάλακτος (EDA), σε δηλώσεις του στο Euractiv.

*με πληροφορίες από: in.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Euractiv

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα