Σοκ στην Αργεντινή: Ο Μιλέι έκλεισε 9 υπουργεία και απέλυσε το 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων
Υποτίμησε και κατά 50% το νόμισμα
Στην Αργεντινή, η νέα κυβέρνηση του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι ξεκίνησε να εφαρμόζει αυτά που υποσχέθηκε: Ένα απότομο, επώδυνο δημοσιονομικό σοκ ως «θεραπεία», όπως ισχυρίζεται για τη χειρότερη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα εδώ και δεκαετίες.
Έτσι, λοιπόν, ο Χαβιέρ Μιλέι, από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στην εξουσία ξεκίνησε να εφαρμόζει αυτό που ονομάζει ως «θεραπεία – σοκ».
“There Is No More Money”: @JMilei🇦🇷 Announces 54% Devaluation Of Argentina Peso As “Shock Therapy” Plan Begins. pic.twitter.com/0KBk1DfpgC
— Hayek News (@Hayeknews_) December 13, 2023
Βήμα 1ο: Κατάργηση 9 υπουργείων – Απολύθηκε το 34% των δημοσίων υπαλλήλων
Το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Χαβιέρ Μιλέι ήταν η κατάργηση 9 Υπουργείων και ολόκληρου του μηχανισμού διοίκησης ή εποπτείας που ήταν υπό τα υπουργεία.
Η «φιλοσοφία» του είναι ότι σε τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, στα Εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, τον Τουρισμό, την Τεχνολογία, τις Μεταφορές και τα Δημόσια Έργα κλπ δεν χρειάζεται κανένας παρεμβατισμός ή ρυθμιστικός ρόλος του κράτους. Όλα θα τα ρυθμίσει η «ελεύθερη αγορά» και θα λειτουργούν με τον «νόμο της αγοράς».
Παράλληλα, με μία υπογραφή, απολύθηκε το 34% των δημοσίων υπαλλήλων. Οι θέσεις εργασίας αυτών που απολύθηκαν καταργήθηκαν.
Βήμα 2ο: Διακοπή κάθε συμφωνίας
Ο Χαβιέρ Μιλέι, ανακοίνωσε ότι η Αργεντινή ως κράτος διακόπτει κάθε εμπορική συμφωνία ή διμερή κρατική οικονομική σχέση χώρες που ο ίδιος αποκαλεί ως «κομμουνιστικές»: Δηλαδή με τη Βενεζουέλα, την Κούβα, τη Νικαράγουα, τη ΛΔ της Κορέας και την Κίνα. Ας σημειωθεί ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μετά τη Βραζιλία, σε όγκο συναλλαγών με την Αργεντινή.
Παράλληλα, ο Μιλέι υπογραμμίζει ότι «πρώτα και κύρια θα προωθήσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ». Για τις χώρες που αποκλείει από κρατικές συναλλαγές και συνεργασία, σημειώνει ότι μόνο «ιδιωτικές εταιρείες, αν θέλουν, μπορούν να συνεργάζονται με τους … κομμουνιστές».
Ταυτόχρονα, μέσα σε μια μέρα αύξησε κατά 50% το Φόρο Εισαγωγής για τα προϊόντα που εισάγονται στην Αργεντινή, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.
Βήμα 3ο: Υποτίμηση του νομίσματος
Ο Υπουργός Οικονομίας του Μιλέι, Luis Caputo, με το επιχείρημα «δεν υπάρχουν λεφτά», ανακοίνωσε:
- Την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος πέσο κατά 55%. Η ισοτιμία με το Δολάριο από 365 πέσος ορίστηκε στα 800.
- Προανήγγειλε δε, την… κατάργηση του εθνικού νομίσματος και την αντικατάστασή του από το δολάριο των ΗΠΑ. Αν και δεν αναφέρθηκε κάποια «ισοτιμία αντικατάστασης», εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πάνω από 1 δολάριο προς 1000 πέσος.
- Κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα και τις μεταφορές. Αποτέλεσμα είναι, σε συνδυασμό με την υποτίμηση και την κατάργηση κάθε κρατικού ελέγχου, οι τιμές να εκτοξευτούν κατά 200% μέσα σε μια ημέρα.
Ας σημειωθεί ότι η Αργεντινή είναι μια χώρα στην οποία το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ο πληθωρισμός έτρεχε – προ της «θεραπείας – σοκ» του Μιλέι – με 140% σε ετήσια βάση.
El hambre avanza.#Argentina pic.twitter.com/hQPZhtJUg3
— Alexro ✏️ (@Alexrolapiz1) December 13, 2023