Διεθνή

Σουδάν: Δεύτερη εβδομάδα συγκρούσεων – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες

Απολογισμός που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 413 νεκρούς και 3.551 τραυματίες από τις συγκρούσεις.

Parallaxi
σουδάν-δεύτερη-εβδομάδα-συγκρούσεων-8-997023
Parallaxi

Οι μάχες στο Σουδάν εισήλθαν σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα τους, με τις συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και παραστρατιωτικών να έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, ενώ οι εκκλήσεις για εκεχειρία έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό.

Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνιζαν το Χαρτούμ τη διάρκεια της νύκτας τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκαν χθες, όμως το πρωί άρχισαν και πάλι οι ανταλλαγές πυρών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και του πρώην αναπληρωτή του και νυν αντιπάλου του, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, επικεφαλής της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ- RSF).

Ο στρατός ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι «δέχθηκε κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες» με αφορμή τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχαν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία.

Ο στρατηγός Νταγκαλό επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «συζήτησε την τρέχουσα κρίση» με τον Γκουτέρες, κυρίως την υιοθέτηση «ανθρωπιστικής εκεχειρίας, (τη δημιουργία) ασφαλών περασμάτων και την προστασία των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Οι δύο προηγούμενες 24ωρες εκεχειρίες που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας επίσης δεν τηρήθηκαν.

Νεκροί και πείνα

Στο Χαρτούμ, μια πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, οι συγκρούσεις ανέτρεψαν τη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό εν μέσω καύσωνα. Κάποιοι προσπάθησαν να βγουν για να βρουν τρόφιμα ή για να προσπαθήσουν να φύγουν από την πόλη.

Το Χαρτούμ είναι το επίκεντρο των πιο σκληρών μαχών, με αεροπορικές επιδρομές, άρματα μάχης στους δρόμους και πυρά στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες.

Η βία όμως έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.

Στο Νταρφούρ, μια από τις πιο φτωχές περιοχές του Σουδάν, «η κατάσταση είναι καταστροφική», σύμφωνα με γιατρό της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Παράλληλα καταρτίζονται σχέδια για την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από το Σουδάν: ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία έχουν αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις στις γειτονικές χώρες και η ΕΕ εξετάζει να λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι ακόμη πολύ επικίνδυνη και δεν επιτρέπει την απομάκρυνση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας. Αμέσως οι ΔΤΥ, πολύ ενεργές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απάντησαν ότι είναι «έτοιμες να ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια του Σουδάν», ώστε «οι φιλικές χώρες που θέλουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους» να μπορέσουν να το κάνουν.

Απολογισμός που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 413 νεκρούς και 3.551 τραυματίες.

Η βία κινδυνεύει να βυθίσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στην πείνα, την ώρα που 15 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν, το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, έχει ανάγκη από βοήθεια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Αναλυτές ανησυχούν ότι οι χώρες της περιοχής θα συρθούν στη σύγκρουση. Πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα ώστε η σύγκρουση να μην μετατραπεί «σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο», προειδοποίησε το International Crisis Group (ICG).

Αγωνία για τους δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν

Εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι οι Έλληνες στο Σουδάν, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα είναι έκρυθμη.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παγουλάτο, επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στο Χαρτούμ: «Οι Έλληνες είναι όλοι ασφαλείς στα σπίτια τους με ό,τι είχαν από τρόφιμα, νερό και πετρέλαιο από τις γεννήτριες, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες».

Χρειάζεται άμεση βοήθεια ο ένας Έλληνας τραυματίας

Όπως δήλωσε ο κ. Παγουλάτος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ένας εξ αυτών χρειάζεται «άμεση βοήθεια». Και προσέθεσε ότι «γίνονται προσπάθειες από την ελληνική κοινότητα και τα παιδιά που έχουν την ευθύνη να βρεθούν κάποια φάρμακα, κάποιο νοσοκομείο να τους δεχτεί, η κυκλοφορία δεν είναι εύκολη, σχεδόν τα μισά νοσοκομεία έχουν κλείσει».

Εν τω μεταξύ, η ελληνική πολιτεία έχει υπογραμμίσει τη σημασία του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, «120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία εκκένωσης. Υπάρχουν προετοιμασίες, όταν μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο, όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».

Να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν έως τώρα, συνολικά, πλησιάζουν τις 20.000.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Σούνακ προεδρεύει έκτακτης συνεδρίασης της βρετανικής κυβέρνησης για το Σουδάν

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για να συζητηθεί η κατάσταση στο Σουδάν και στη συνεδρίαση συμμετείχε επίσης ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν ανακοίνωσαν σήμερα πως συμφώνησαν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ξένων υπηκόων, καθώς πυρά πυροβόλων όπλων και αεροπορικά πλήγματα ακουγονταν σε όλο το Χαρτούμ παρά τις υποσχέσεις από τις εμπόλεμες πλευρές να παύσουν το πυρ για τρεις ημέρες έπειτα από μια εβδομάδα μαχών οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα θα απομακρύνουν διπλωμάτες και άλλους υπηκόους από το Χαρτούμ «μέσα στις επόμενες ώρες».

«Αναγνωρίζουμε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τους βρετανούς υπηκόους που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στο Σουδάν», δήλωσε βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να υποστηρίξουμε τους βρετανούς υπηκόους και το διπλωματικό προσωπικό στο Χαρτούμ και το υπουργείο Άμυνας εργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών για να προετοιμαστεί για μια σειρά ενδεχομένων», πρόσθεσε.

Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις επικαιροποίησε σήμερα την ταξιδιωτική οδηγία του για το Σουδάν προειδοποιώντας πως «σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, οποιαδήποτε απόφαση για μετακίνηση πρέπει να ληφθεί με προσωπική ευθύνη».

Στο μεταξύ, Σαουδάραβες και υπήκοοι άλλων χωρών, που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, έφθασαν σήμερα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο της πρώτης επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων που ανακοινώθηκε από την αρχή των μαχών πριν από μία εβδομάδα, μετέδωσε η σαουδαραβική τηλεόραση.

«Έφθασε το πρώτο πλοίο που απομάκρυνε ανθρώπους από το Σουδάν, μεταφέροντας 50 (σαουδάραβες) πολίτες και ορισμένο αριθμό υπηκόων φίλων χωρών», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Εχμπαρίγια.

«Άλλα τέσσερα πλοία προερχόμενα από το Σουδάν και με προορισμό την Τζέντα μεταφέρουν 108 ανθρώπους προερχόμενους από 11 χώρες», πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Το Αλ-Εχμπαρίγια μετέδωσε εικόνες μεγάλων πλοίων να καταπλέουν στο λιμάνι της Τζέντα. Αυτές οι απομακρύνσεις αμάχων αποτελούν την πρώτη τέτοια επιχείρηση μεγάλης έκτασης από τις 15 Απριλίου που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο Σουδάν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πυρά και εκρήξεις ακούγονταν σήμερα το πρωί σε πολλές συνοικίες του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, in.gr
#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα