Διεθνή

Σουηδία: Αδύνατο να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα της Τουρκίας για να μπούμε στο ΝΑΤΟ

«Η Άγκυρα ζητάει πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Parallaxi
σουηδία-αδύνατο-να-ικανοποιήσουμε-όλ-951368
Parallaxi

Η Σουηδία ελπίζει ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την αίτηση της για την ένταξη της στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Άγκυρας ως ανταπόδοση της τουρκικής υποστήριξης, όπως δήλωσε σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

“Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι έχουμε πράξει όσα είπαμε ότι θα πράξουμε, αλλά λένε επίσης, ότι ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε”, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός στη διάρκεια μιας διάσκεψης που πραγματοποιεί μία δεξαμενή σκέψης στη χώρα του.

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μία τριμερή συμφωνία το 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι τουρκικές ενστάσεις για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Και ενώ η Σουηδία εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στα τέλη Δεκέμβρη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Στοκχόλμη δεν έχει κάνει κινήσεις για να εκδώσει πρόσωπα, για τα οποία η Άγκυρα υποστηρίζει ότι συνδέονται με την τρομοκρατία ή για να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Ο Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα δίπλα στο σουηδό ομόλογό του Τομπίας Μπίλστρεμ, ο οποίος υποστήριξε πως η Στοκχόλμη έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα σε όλα τα στοιχεία της τριμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

«Έχουμε ξεκινήσει βήματα σε κάθε παράγραφο και θα συνεχίσουμε να την εφαρμόζουμε. Αυξήσαμε τη νομική συνεργασία μας με την Τουρκία αναφορικά με ύποπτους τρομοκράτες», δήλωσε ο Μπίλστρεμ.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία εκτιμά τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα η Σουηδία. «Εντούτοις δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέλιξη αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και με το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους», δήλωσε, προσθέτοντας πως η Σουηδία είναι ανάγκη να κάνει «τόσο πολλά περισσότερα».

«Αν η Σουηδία θέλει να γίνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, πρέπει να δούμε συγκεκριμένη συνεργασία. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε θετική ατμόσφαιρα, όμως η άρνηση να εκδοθεί ο Κενές έχει δηλητηριάσει αυτή την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Μπίλστρεμ τόνισε πως η σουηδική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

«Δεν θα πρέπει να δούμε μόνο ατομικές περιπτώσεις, θα πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα», δήλωσε ο Μπίλστρεμ αναφερόμενος στους αυστηρότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στη Σουηδία.

πηγή – ΑΠΕ ΜΠΕ, news247

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα