Διεθνή

Στη Νότια Αφρική η κρίσιμη 15η Σύνοδος Κορυφής των BRICS

Ξεκινά αύριο – Περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής

Parallaxi
στη-νότια-αφρική-η-κρίσιμη-15η-σύνοδος-κ-886713
Parallaxi

Η 15η Σύνοδος Κορυφής των BRICS που θα διεξαχθεί στις 22-24 Αυγούστου στο Συνεδριακό Κέντρο Σάντον στο Γιοχάνεσμπουργκ είναι κρίσιμης σημασίας όσον αφορά την προσέλκυση νέων μελών και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για το κοινό νόμισμα.

Επί του παρόντος υπάρχουν 22 επίσημες αιτήσεις συμμετοχής στους BRICS, συμπεριλαμβανομένων πολλών μουσουλμανικών χωρών. Το κοινό νόμισμα των BRICS αναμένεται να κλονίσει τον θρόνο του δολαρίου ΗΠΑ στο μέλλον, εφόσον υλοποιηθεί.

Οι BRICS, που πήραν το όνομά τους από τα αρχικά των ονομάτων των χωρών μελών στα αγγλικά, στοχεύει στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των μελών της.

Η κοινότητα, η οποία ιδρύθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα στην πρώτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε το 2009, οριστικοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Νότιας Αφρικής το 2010.

Σύμφωνα με την έκθεση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου BRICS, το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των χωρών μελών υπερβαίνει τα 56 τρισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύει το 31,5% του παγκόσμιου προϊόντος. Αντίστοιχα, η αναλογία αυτή αναμένεται να φθάσει το 50% έως το 2030.

Επιπλέον, οι χώρες BRICS ελέγχουν το 18% του παγκόσμιου εμπορίου και αντιπροσωπεύουν το 22% των ξένων επενδύσεων παγκοσμίως.

Από την άλλη πλευρά, με συνολικό πληθυσμό 3,2 δισεκατομμυρίων, η συνολική επιφάνεια των χωρών BRICS, οι οποίες αποτελούν το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιστοιχεί στο 26,7% της παγκόσμιας χερσαίας επιφάνειας.

Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB)

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), πρώην γνωστή ως Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, η οποία ιδρύθηκε από τις χώρες BRICS το 2015, ξεχωρίζει ως εναλλακτικός φορέας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο παγκόσμιο σύστημα.

Η NDB, με έδρα τη Σαγκάη της Κίνας, ιδρύθηκε με αρχικό κεφάλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει χρηματοδότηση 32,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για συνολικά 98 έργα. Από τα έργα αυτά αναμένεται να επωφεληθούν 280 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η τράπεζα, η οποία αύξησε τον αριθμό των μελών της σε 9 το 2021 με τη συμμετοχή του Μπαγκλαντές, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Ουρουγουάης, αναμένεται να επεκταθεί στο μέλλον με νέα μέλη όπως η Σαουδική Αραβία και η Αλγερία.

Η ομάδα BRICS προσελκύει την προσοχή των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδίως λόγω του οικονομικού δυναμικού της και του γεγονότος ότι αντιπροσωπεύει μια ισχυρή εναλλακτική λύση στο δυτικόστροφο σύστημα.

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι 22 χώρες είχαν υποβάλει επίσημες αιτήσεις προσχώρησης στις BRICS και ότι ένας «ισάριθμος» αριθμός χωρών είχε εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον του για ένταξη.

Η Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές, η Λευκορωσία, η Αλγερία, η Ινδονησία, το Ιράν, το Καζακστάν, η Κούβα, η Αίγυπτος, η Νιγηρία, η Σενεγάλη, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία, η Ουρουγουάη και η Βενεζουέλα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποβάλει επίσημες αιτήσεις.

Όλα τα κράτη μέλη, και ιδίως η Κίνα, είναι θετικά διακείμενα προς την εισδοχή νέων μελών στην Κοινότητα. Το θέμα της διεύρυνσης αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου αναμένεται να γίνουν ιστορικά βήματα για νέες προσχωρήσεις μελών.

Ένα άλλο κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής είναι το «κοινό νόμισμα των BRICS», το οποίο σχεδιάζεται να ανταγωνιστεί το δολάριο ΗΠΑ. Λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό όγκο των BRICS, το κοινό νόμισμα αναμένεται να σπάσει την παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ.

Η Κίνα, η ισχυρότερη οικονομία της κοινότητας, ξεχωρίζει ως ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ιδέας του κοινού νομίσματος, ενώ μέλη με σχετικά μικρές οικονομίες, όπως η Νότια Αφρική, διστάζουν στο θέμα αυτό.

Στην πραγματικότητα, ενώ η μετάβαση σε ένα κοινό νόμισμα παρέχει στην Κίνα πολύ ισχυρά πλεονεκτήματα τόσο εντός των BRICS όσο και έναντι του αντιπάλου της, των ΗΠΑ, η χρήση ενός κοινού νομίσματος αντί ενός εθνικού νομίσματος εγείρει ερωτήματα για τις εύθραυστες οικονομίες, όπως η Νότια Αφρική.

Το περασμένο διάστημα μεγάλη συζήτηση είχε γίνει για το αν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ο Ρώσος Πρόεδρος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Το γεγονός ότι η Νότια Αφρική είναι υποχρεωμένη να συλλάβει τον Πούτιν επειδή είναι συμβαλλόμενο μέρος του ΔΠΔ ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ατζέντας της διοργανώτριας χώρας τους τελευταίους μήνες.

Κατόπιν αυτού, η διοίκηση του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής εκ μέρους του Πούτιν.

Από την άλλη πλευρά, η Νότια Αφρική, η χώρα υποδοχής, διοργάνωσε τη σύνοδο «BRICS και Αφρική: Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πολυμερής Συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς», προσκάλεσε τους ηγέτες 53 αφρικανικών χωρών στη σύνοδο κορυφής.

Η Νότια Αφρική, η οποία έχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, μεγιστοποίησε τα μέτρα ασφαλείας στο Γιοχάνεσμπουργκ πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Παρατηρήθηκε ότι αστυνομικά οχήματα είχαν αναπτυχθεί γύρω από τα ξενοδοχεία όπου διέμεναν οι ξένες αντιπροσωπείες.

Οι δρόμοι γύρω από το συνεδριακό κέντρο Σάντον, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής, θα είναι κλειστοί για την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα