Στη Βαλένθια στήνουν πρόχειρα νεκροτομεία – Εφιαλτική η κατάσταση από τις φονικές πλημμύρες

Ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες έχει ανέλθει στους 205 ενώ δεκάδες είναι ακόμα οι αγνοούμενοι

Parallaxi
στη-βαλένθια-στήνουν-πρόχειρα-νεκροτ-1237032
Parallaxi

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην περιοχή της Βαλένθια, στην Ισπανία. Καθώς τα νερά υποχωρούν έρχονται στην επιφάνεια οι μακάβριες αποκαλύψεις. Ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες έχει ανέλθει στους 205 ενώ δεκάδες είναι ακόμα οι αγνοούμενοι.

Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή που έχει βιώσει η Ευρώπη εδώ και τουλάχιστον πέντε δεκαετίες. Οι πλημμύρες στη Ρουμανία, το 1970, είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 209 ανθρώπους, ενώ στην Πορτογαλία, το 1967, είχαν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 500 άνθρωποι.

Στήνουν πρόχειρα νεκροτομεία – «Τα πάντα έχουν καταστραφεί»

Καθώς ο αριθμός των νεκρών διαρκώς αυξάνεται, οι ισπανικές αρχές αποφάσισαν να στήσουν ένα προσωρινό νεκροτομείο σε συνεδριακό κέντρο Feria Valencia στη Βαλένθια, με τις πρώτες σορούς να φθάνουν εκεί νωρίς σήμερα το πρωί. Την ίδια στιγμή τα σωστικά συνεργεία με τη συνδρομή του στρατού και πλήθος εθελοντών προσπαθούν να φτάσουν στις περιοχές που παραμένουν ακόμα αποκομμένες.

Στη Βαλένθια, την ανατολική περιφέρεια που επλήγη περισσότερο, τουλάχιστον 202 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Καστίλλη-Λα Μάντσα και στην Ανδαλουσία

Ο αριθμός των νεκρών πιθανόν θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς αγνοούνται ακόμα δεκάδες άνθρωποι, όπως δήλωσε αργά χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Άνχελ Βίκτορ Τόρες, υπουργός Περιφερειακής Πολιτικής.

Καθώς περίπου 75.000 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οι πυροσβέστες αντλούν βενζίνη από αυτοκίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί στους δρόμους για να θέσουν σε λειτουργία γεννήτριες σε μια προσπάθεια να προμηθεύσουν ρεύμα στα σπίτια.

«Πηγαίνουμε από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο ψάχνοντας για βενζίνη», είπε πυροσβέστης που είχε ταξιδέψει στη Βαλένθια από τη νότια περιφέρεια της Ανδαλουσίας για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Στο Αλφαφάρ, προάστιο της Βαλένθια, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, διασώστες σκαρφάλωναν πάνω από τα αυτοκίνητα που είχαν στοιβαχτεί στους στενούς δρόμους ενώ οι κάτοικοι, που έσερναν καρότσια σούπερ μάρκετ μέσα στις λάσπες, περνούσαν δίπλα από ένα σκάφος που παρασύρθηκε από τα νερά και κατέληξε σε ένα σταυροδρόμι. «Όλα έχουν καταστραφεί, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σχολεία, αυτοκίνητα», δήλωσε η Πατρίθια Βιλάρ, κάτοικος της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες εθελοντές φτάνουν στις πληγείσες περιοχές με σκούπες, σφουγγαρίστρες, φτυάρια και κουβάδες για να βοηθήσουν τους κατοίκους με κάθε τρόπο. Η απάντηση όλων στην ερώτηση «που πάτε;», είναι μια: «Όπου χρειάζεται βοήθεια».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες – «Παγιδευτήκαμε σαν τα ποντίκια»

Ο Miguel Aleixandre, εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ στη μικρή πόλη Utiel της Βαλένθια, αναφέρει στον Guardian πως αναγκάστηκε μαζί με την οικογένειά του να ανέβει στην οροφή του σπιτιού για να γλιτώσουν από τα νερά. Διασώθηκαν ώρες αργότερα από μια βάρκα της Στρατιωτικής Μονάδας Εκτάκτων Αναγκών (UME).

Στην ίδια περιοχή, η Inmaculada Haba αναφέρει πως το βράδυ της καταστροφής παρακολουθούσαν τη στάθμη του ποταμού να ανεβαίνει αλλά δεν φαντάζονταν τα όσα θα ακολουθούσαν. «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το νερό άρχισε να πλημμυρίζει τα πάντα».

Η περίφραξη του σπιτιού κατέρρευσε και η ίδια μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας και τα σκυλιά της και ανέβηκαν στον πάνω όροφο για να γλιτώσουν. Τώρα προσπαθούν ακόμη να βγάλουν το νερό από το σπίτι τους. «Είμαι εντάξει από την άποψη ότι όλοι είμαστε ζωντανοί και ασφαλείς. Τα υλικά πράγματα ξαναφτιάχνονται», είπε, δείχνοντας στον Guardian τα σημάδια στους τοίχους από το νερό που είναι πάνω από το κεφάλι της.

Ο 38χρονος Fran Platero παγιδεύτηκε στο σπίτι του με τη γυναίκα του και τα δύο τρομαγμένα μικρά παιδιά τους για πέντε ώρες μέχρι που ήρθε η σωτηρία τους από έναν γείτονα, ο οποίος τους απεγκλώβισε με το τρακτέρ του. «Σκαρφαλώσαμε και μας πήγε με ασφάλεια στο ξενοδοχείο, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της πόλης. Υπήρξε συναγερμός, αλλά ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα έβρεχε τόσο. Ποτέ. Είχαμε και στο παρελθόν πλημμύρες αλλά τίποτα σαν αυτό», ανέφερε στον Guardian.

Αφού η οικογένειά του μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος, ο Fran Platero ρίχτηκε στη μάχη της διάσωσης. Αλλά δυστυχώς για ορισμένους ήταν ήδη αργά. «Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει εδώ. Ήταν ηλικιωμένοι που ζούσαν στο ισόγειο και δεν μπόρεσαν να σωθούν», αναφέρει. «Μπορούσες να ακούσεις τα παράθυρα των γειτόνων να σπάνε λόγω της πίεσης του νερού και μετά να μπαίνει όλο το νερό», λέει ο Miguel Aleixandre. «Μετά έβλεπες ηλικιωμένους να εμφανίζονται στα παράθυρά τους με κεριά για να τραβήξουν την προσοχή των διασωστών».

Στην Utiel, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια, επικρατεί οργή για την περιφερειακή κυβέρνηση την οποία κατηγορούν για εγκληματική ολιγωρία. Η προειδοποίηση της πολιτικής προστασίας, το μήνυμα από το 112, εστάλη με μεγάλη καθυστέρηση, το βράδυ της Τρίτης. «Μέχρι τότε το νερό είχε φτάσει στα 3 μέτρα ύψος», αναφέρει ο Aleixandre.

«Συνεχίζω να χαρακτηρίζω τα όσα συνέβησαν σαν ταινία τρόμου. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να την περιγράψω. Όταν βλέπεις κάτι τέτοιο στην τηλεόραση –ή ένα τσουνάμι ή κάτι τέτοιο– νιώθεις θλίψη και ενσυναίσθηση. Αλλά όταν ζεις αυτή την ιστορία, είναι απλά απίστευτο. Το αυτοκίνητο ενός φίλου ήταν παρκαρισμένο εδώ και εμφανίστηκε σε μια στάση λεωφορείου 500 μέτρα μακριά, κομμένο στη μέση και με έναν κάδο σκουπιδιών από πάνω», πρόσθεσε.

Τραγική ειρωνεία είναι πως οι άνθρωποι στην περιοχή της Βαλένθια προσεύχονταν καιρό για μια βροχή, καθώς η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας είχε προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες.

«Μόλις ξεκίνησε να βρέχει οι άνθρωποι ήταν πολύ χαρούμενοι γιατί ήθελαν τη βροχή καθώς η γη τους χρειαζόταν νερό», είπε η Remedios, μια από τους κατοίκους της Utiel. «Αλλά μέχρι τις 12 η ώρα, αυτή η καταιγίδα είχε χτυπήσει πραγματικά και ήμασταν όλοι τρομοκρατημένοι». «Τα νερά που ανέβαιναν έφερναν μαζί τους λάσπη και πέτρες και ήταν τόσο δυνατά που έσπαγαν ακόμη και την επιφάνεια του δρόμου. Παρέσυραν ακόμη και αυτοκίνητα».

«Ήμασταν παγιδευμένοι σαν τα ποντίκια», ανέφερε ένας άλλος κάτοικος. «Αυτοκίνητα και κάδοι κυλούσαν στους δρόμους και το νερό ανέβαινε στα 3 μέτρα». «Όποιος μπορούσε να φτάσει σε ψηλότερο σημείο, το έκανε, αλλά υπήρχαν μερικοί ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν ούτε να ανοίξουν τις μπροστινές τους πόρτες και είχαν παγιδευτεί εκεί μέσα στα σπίτια τους», συμπλήρωσε η Remedios.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα