Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή – Ανταλλάσσουν απειλές Ιράν-Ισραήλ

Το Ισραήλ υπόσχεται αντίποινα στην ιρανική επίθεση, θα πλήξουμε «όλες τις υποδομές» του απαντά η Τεχεράνη

Parallaxi
στην-κόψη-του-ξυραφιού-η-μέση-ανατολή-1222542
Parallaxi

Με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Διακόσιους πυραύλους εκτόξευσε κατά του Ισραήλ το Ιράν, ως αντίποινα για τις ισραηλινές δολοφονίες ηγετών μαχητών και την επιθετικότητα στον Λίβανο εναντίον της οργάνωσης Χεζμπολάχ και της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το «Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος – και θα το πληρώσει», ενώ η Τεχεράνη δήλωσε ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα αντιμετωπιστούν με «τεράστια καταστροφή», εγείροντας φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο.

Καθώς η Ουάσινγκτον εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στον μακροχρόνιο σύμμαχό της, το Ισραήλ, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν δήλωσαν ότι η άμεση παρέμβαση των υποστηρικτών του Ισραήλ εναντίον της Τεχεράνης θα είχε ως αποτέλεσμα «ισχυρή επίθεση» από το Ιράν στις «βάσεις και τα συμφέροντά» τους στην περιοχή.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους Αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», διεμήνυσε ο στρατηγός Μπαγερί μέσω της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης που επιβεβαίωσε ότι 200 πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της Τρίτης.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 5% λόγω των φόβων για έναν ευρύτερο πόλεμο μεταξύ των δύο αιώνιων εχθρών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμμάτισε συνεδρίαση για τη Μέση Ανατολή για την Τετάρτη.

Το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σήμανε συναγερμό σε όλο το Ισραήλ και εκρήξεις ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ και στην κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού. Ισραηλινοί στοιβάχτηκαν σε καταφύγια για βόμβες και οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης ξάπλωσαν στο έδαφος κατά τη διάρκεια ζωντανών μεταδόσεων. Οι δυνάμεις του Ιράν χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους Fattah και το 90% των πυραύλων τους έπληξαν με επιτυχία τους στόχους τους στο Ισραήλ, δήλωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης. Η ισραηλινή αεράμυνα ενεργοποιήθηκε και οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν «από το Ισραήλ και έναν αμυντικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο ισραηλινός υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι σε βίντεο στο Χ, προσθέτοντας: «Η επίθεση του Ιράν είναι μια σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση.» Το κεντρικό Ισραήλ δέχθηκε «μικρό αριθμό» χτυπημάτων και υπήρξαν και άλλα πλήγματα στο νότιο Ισραήλ, είπε. Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο από ένα σχολείο στην κεντρική πόλη Γκαντέρα που υπέστη σοβαρές ζημιές από ιρανικό πύραυλο.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στο Ισραήλ, αλλά ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν οι εκεί αρχές. Πολεμικά πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσαν περίπου 12 αναχαιτιστικά κατά ιρανικών πυραύλων που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν “αναποτελεσματική”. Είπε ότι υπάρχει ενεργή συζήτηση για το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ και ότι θα διαβουλευθεί με τον Νετανιάχου. Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, υποστήριξε τη στάση του Μπάιντεν και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους έναντι του Ιράν. Το Ισραήλ υποσχέθηκε συνέπειες για την επίθεση.

“Θα δράσουμε. Το Ιράν θα νιώσει σύντομα τις συνέπειες των πράξεών του. Η απάντηση θα είναι οδυνηρή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον. Ο Λευκός Οίκος υποσχέθηκε ομοίως “σοβαρές συνέπειες” για το Ιράν και ο εκπρόσωπος Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε ενημέρωση στην Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ “θα συνεργαστούν με το Ισραήλ για να γίνει αυτό.” Ο Σάλιβαν δεν διευκρίνισε ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι συνέπειες, αλλά σταμάτησε να καλεί το Ισραήλ σε αυτοσυγκράτηση, όπως έκαναν οι ΗΠΑ τον Απρίλιο, όταν το Ιράν πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Τρίτης ήταν περίπου διπλάσιες από την επίθεση του Απριλίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η επιχείρησή του ήταν αμυντική και απευθυνόταν μόνο σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας. Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ανέφερε ότι η Τεχεράνη στόχευσε τρεις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις.

Το Ιράν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε “κλιμάκωση μετά την κλιμάκωση”, λέγοντας: “Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση του πυρός.” Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Γιζέπ Μπορέλ ζήτησε επίσης άμεση περιφερειακή κατάπαυση του πυρός. “Ο επικίνδυνος κύκλος των επιθέσεων και των αντιποίνων κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο”, έγραψε στο X.

Το Ιράν είχε ορκιστεί να προβεί σε αντίποινα μετά τα ισραηλινά πλήγματα που σκότωσαν την ανώτατη ηγεσία της συμμάχου του Χεζμπολάχ στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της ομάδας Χασάν Νασράλα, μια πανύψηλη φιγούρα στο δίκτυο μαχητών του Ιράν σε όλη την περιοχή.

Η Χαμάς, η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα στη Γάζα, επαίνεσε τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, λέγοντας ότι εκδικήθηκαν τις ισραηλινές δολοφονίες τριών μαχητικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Νασράλα. Οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, εγκλωβισμένοι σε σχεδόν ένα χρόνο πολέμου, πανηγύριζαν καθώς παρακολουθούσαν δεκάδες ρουκέτες να κατευθύνονται προς το Ισραήλ. Ορισμένες από αυτές τις ρουκέτες έπεσαν στον παλαιστινιακό θύλακα αφού αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ, αλλά δεν προκάλεσαν θανάτους, δήλωσαν μάρτυρες.

Στη Βηρυτό, τα ισραηλινά πλήγματα σκότωσαν τον διοικητή της μεραρχίας Ιμάμ Χουσεΐν, δήλωσε ο στρατός του Ισραήλ, αναφερόμενος σε μια ομάδα που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και εδρεύει στη Συρία. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι 55 σκοτώθηκαν και 156 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις την Τρίτη.

Το Ισραήλ δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι τα στρατεύματά του εξαπέλυσαν χερσαίες επιδρομές στο Λίβανο, αν και χαρακτήρισε τις επιδρομές περιορισμένες.Σχεδόν 1.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 9.000 έχουν τραυματιστεί στο Λίβανο σε σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών συγκρούσεων, οι περισσότεροι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της λιβανικής κυβέρνησης την Τρίτη. Αλλά μια χερσαία εκστρατεία στο Λίβανο, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, όπου ισραηλινοί στρατιώτες θα αντιμετωπίσουν τη Χεζμπολάχ, την καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη αντιπροσώπων του Ιράν στη Μέση Ανατολή, θα αποτελούσε σημαντική περιφερειακή κλιμάκωση.

Δανία: Δύο εκρήξεις κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Κοπεγχάγη

Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει έρευνες για δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ σε βόρειο προάστιο της Κοπεγχάγης.

«Ουδείς τραυματίσθηκε και διεξάγουμε την αρχική έρευνα επιτόπου», ανέφερε η αστυνομία της Κοπεγχάγης μέσω του X.

«Ερευνάται το ενδεχόμενο να συνδέεται το επεισόδιο με την ισραηλινή πρεσβεία που βρίσκεται στην περιοχή», πρόσθεσε.

Η ισραηλινή πρεσβεία δεν ήταν αμέσως διαθέσιμη για να σχολιάσει, όταν επικοινώνησε μαζί της το Ρόιτερς.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει για την εξέλιξη των ερευνών στις 08:30 (ώρα Έλλάδας).

Ο S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor’s υποβάθμισε χθες Τρίτη το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του κράτους του Ισραήλ, από τη βαθμίδα «A+» στο «A», με αρνητική προοπτική, εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων για την ασφάλειά του που συνδέονται με τους πολέμους εναντίον της Χεζμπολά στον Λίβανο και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο λόγος είναι η «αυξανόμενη πιθανότητα η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολά, με δεδομένη την πρόσφατη κλιμάκωση των μαχών, να παραταθεί και να ενταθεί, οδηγώντας σε κινδύνους για την ασφάλεια του Ισραήλ», εξήγησε ο S&P σε ανακοίνωσή του.

Εκτίμησε ότι «η στρατιωτική δραστηριότητα στη Γάζα» και η κλιμάκωση των μαχών «στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ», συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος του Λιβάνου, «μπορεί να διαρκέσουν ως το 2025», εγείροντας «κινδύνους αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ».

Για αυτό το τελευταίο, ο οίκος επισήμανε τη χθεσινή επίθεση του Ιράν, που εκτόξευσε κάπου 180 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, για να εκδικηθεί τους θανάτους συμμάχων του στην περιοχή – των ηγετών της λιβανικής Χεζμπολά Χασάν Νασράλα και της παλαιστινιακής Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Κατά συνέπεια, «αναμένουμε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα καθυστερήσει», συνέχισε ο S&P, προεξοφλώντας άνοδο του δημοσιονομικού ελλείμματος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των στρατιωτικών δαπανών.

Αναθεώρησε ακόμη επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας: προβλέπει πλέον στασιμότητα το 2024 και ρυθμό επέκτασης 2,2% του ΑΕΠ το 2025, έναντι 5% ως τώρα.

Το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο πάντως παρέμεινε αμετάβλητο στο «A-1».

Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε επίσης το αξιόχρεο του δημοσίου του Ισραήλ, για δεύτερη φορά το 2024, από το «A2» στο «Baa1», με αρνητική προοπτική. «Η ένταση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά αυξήθηκε κατά πολύ τις τελευταίες ημέρες», εξήγησε.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Σήμερα Τετάρτη στις 16.30, θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στο επίκεντρο θα μπουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα