Storm Shadow: Τι είναι οι βρετανικοί πύραυλοι – Γιατί δε θα φέρουν αποτέλεσμα
Ποια τα χαρακτηριστικά τους
Η Ουκρανία, μετά τη χρήση των αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, προχώρησε την Τετάρτη (20/11) σε επίθεση κατά τη Ρωσίας και με τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώτη φορά που οι βρετανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Ουκρανίας για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος. Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν, όπως και για τους ATACMS, πως οι Storm Shadow δεν μπορούν πλέον να φέρουν κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα στην εξέλιξη του πολέμου.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Sky News, αυτή είναι «η δυσάρεστη πραγματικότητα». Ο λόγος, όπως επισημαίνεται, είναι πρώτον πως ο αριθμός που έχει στη διάθεσή της η Ουκρανία είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Η δε παραγωγή για ενίσχυση των αποθεμάτων θα διαρκέσει χρόνια.
Επιπλέον, όπως έχουν υπογραμμίσει στρατιωτικοί αναλυτές, όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώ η συζήτηση για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς βρισκόταν σε εξέλιξη στη Δύση, η Ρωσία έχει μεταφέρει κρίσιμους στόχους εκτός εμβέλειας τόσο των Storm Shadow όσο και των αμερικανικών ATACMS. Με άλλα λόγια, η χρήση αυτών των πυραύλων μπορεί να έχει μόνο μικρό αποτέλεσμα.
Αναλυτές και αξιωματούχοι εκτιμούν πως τόσο οι αμερικανικοί όσο και οι βρετανικοί πύραυλοι θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν κυρίως για την απόκρουση της αντεπίθεσης στο Κούρσκ που σχεδιάζει ο ρωσικός στρατός, συνεπικουρούμενος από βορειοκορεατικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Ουκρανική επίθεση στη Ρωσία με πυραύλους Storm Shadow
Η Ουκρανία εκτόξευσε, την Τετάρτη (20/11), πυραύλους Storm Shadow – βρετανικής κατασκευής – εναντίον της Ρωσίας για πρώτη φορά από την αρχή της σύγκρουσης, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές. Η απόφαση να εγκριθούν τα πλήγματα ελήφθη ως απάντηση στην ανάπτυξη περισσότερων από 10.000 βορειοκορεατικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, κάτι που οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι αποτελεί σημαντική κλιμάκωση της σχεδόν τριετούς σύγκρουσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Guardian, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αναφέρει ότι θα εγκρίνει σύντομα πυραύλους Storm Shadow για χρήση στο εσωτερικό της Ρωσίας, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συμφώνησε να κάνει το ίδιο για το παρόμοιο αμερικανικό όπλο ATACMS.
Ανεπιβεβαίωτες εικόνες που διανεμήθηκαν μέσω του Telegram, έδειχναν θραύσματα του πυραύλου σε μια τοποθεσία στην περιοχή του Κουρσκ. Ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα όπλων, ο Τρέβορ Μπολ, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, δήλωσε ότι οι εικόνες που κυκλοφορούσαν, όντως έδειχναν θραύσματα του Storm Shadow, αν και δεν μπορούσε να επαληθεύσει αν επρόκειτο για τρέχουσες ή παλιές εικόνες.
Το χτύπημα έγινε μία ημέρα αφότου η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να πλήξει στόχους στην περιοχή του Μπριάνσκ. Δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι στοχεύουν συγκεκριμένα στη συγκέντρωση της Βόρειας Κορέας στην περιοχή, καθώς και σε υποδομές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μια επίθεση 50.000 ατόμων εναντίον μιας ουκρανικής εισβολής στην περιοχή. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση πυραύλων αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής εντός των συνόρων της Ρωσίας θα ισοδυναμούσε με την είσοδο του ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα.
Ποια τα χαρακτηριστικά των πυραύλων Storm Shadow
Οι πύραυλοι Storm Shadow είναι πύραυλοι κρουζ (αέρος – εδάφους) με μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 χιλιομέτρων και εκτοξεύονται από αεροσκάφος, πετούν με ταχύτητα περίπου κοντά σε αυτήν του ήχου και έχουν μεγάλη ακρίβεια. Μάλιστα, οι εν λόγω πύραυλοι φέρουν εκρηκτική διεισδυτική κεφαλή τύπου BROACH, που τους επιτρέπει να διαπερνούν οχυρωμένους στόχους πριν από την έκρηξη, όπως αποθήκες όπλων ή καταφύγια.
Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1 εκατ. δολάρια επομένως η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη και συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα πολύ φθηνότερα drones καμικάζι, που στέλνονται για να δημιουργήσουν σύγχυση, εξαντλώντας την αεράμυνα του εχθρού.