Στους 17.700 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα

Νέα ανάλυση αναφέρει ότι οι άμαχοι αποτελούν το 61% των θυμάτων στη Γάζα.

Parallaxi
στους-17-700-οι-νεκροί-παλαιστίνιοι-από-την-1078106
Parallaxi

Τουλάχιστον 17.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 48.780 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς, με νεότερο του απολογισμό.

Η κυβέρνηση της Χαμάς, η οποία κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007, εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και τραυματιών είναι πολύ μεγαλύτερος, με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες διάσωσης και τις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις βομβαρδισμένες περιοχές για να απελευθερώσουν θύματα και να εντοπίσουν σορούς ανθρώπων από τα ερείπια.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έχει αναφέρει ότι το 70% των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών.

Οι άμαχοι αποτελούν το 61% των θυμάτων στη Γάζα

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα δεν κάνουν διακρίσεις όσον αφορά τις απώλειες αμάχων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από ισραηλινή εφημερίδα.

Η ανάλυση της Haaretz δημοσιεύτηκε ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έδιναν μάχη για να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στη βόρεια Γάζα το Σάββατο, βομβαρδίζοντας τη συνοικία Shejaiya της πόλης της Γάζας, ενώ πραγματοποίησαν επίσης αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, μια πόλη στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πει στους κατοίκους της Γάζας να βρουν καταφύγιο.

Ο πλήρης απολογισμός των νεκρών από τις τελευταίες 24 ώρες δεν ήταν σαφής, αλλά το κύριο νοσοκομείο στην κεντρική Γάζα, στο Ντέιρ αλ-Μπάλα, ανέφερε ότι παρέλαβε 71 πτώματα και 62 πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ στην κύρια νότια πόλη Χαν Γιουνίς

Η ανάλυση της Haaretz διαπίστωσε ότι σε τρεις προηγούμενες εκστρατείες στη Γάζα, κατά την περίοδο 2012-22, η αναλογία των θανάτων αμάχων προς το σύνολο των νεκρών από αεροπορικές επιδρομές κυμαινόταν γύρω στο 40%. Η αναλογία αυτή μειώθηκε στο 33% σε μια εκστρατεία βομβαρδισμών νωρίτερα φέτος, που ονομάστηκε Επιχείρηση Ασπίδα και Βέλος, σύμφωνα με τον Guardian.

Η μελέτη επιβεβαιώνει μια έρευνα που διεξήχθη πριν από 10 ημέρες από δύο άλλες ισραηλινές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, το περιοδικό +972 και το Local Call, η οποία διαπίστωσε ότι το Ισραήλ στόχευε σκόπιμα οικιστικά τετράγωνα για να προκαλέσει μαζικές απώλειες αμάχων, με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα στραφεί εναντίον των ηγετών της Χαμάς.

Η στάση των ΗΠΑ και το βέτο

Οι αριθμοί θα αποτελέσουν δυσάρεστη ανάγνωση για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία αντιμετωπίζει παγκόσμια κριτική και απομόνωση επειδή άσκησε βέτο στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός την Παρασκευή.

Από την έναρξη του πολέμου, που προκλήθηκε από την πολύνεκρη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τις ισραηλινές δυνάμεις να είναι πιο… διακριτικές στην επιλογή των στόχων και έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είναι «δεκτικές» στις αμερικανικές συμβουλές, παρά τον σταθερά υψηλό αριθμό νεκρών αμάχων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν «συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου» συνεχίζοντας να παρέχουν στο Ισραήλ όπλα και διπλωματική υποστήριξη. Ο Paul O’Brien, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ, δήλωσε: «Η Διεθνής Αμνηστία των ΗΠΑ είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: »Με αυτό το βέτο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ γυρίζει ντροπιαστικά την πλάτη στον τεράστιο πόνο των αμάχων, τον συγκλονιστικό αριθμό των νεκρών και την πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα»».

Μπροστά στην παγκόσμια κριτική, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν τον ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ στην προώθηση των ανθρωπιστικών παραδόσεων στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα. Ο Κίρμπι δήλωσε ότι ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Αίγυπτο την Παρασκευή μεταφέροντας σχεδόν 26.000 κιλά (57.000 λίβρες) τροφίμων, νερού και φαρμάκων με προορισμό τη Γάζα.

Νέοι «μύδροι» Ερντογάν και οργή για ΗΠΑ: «Συμβούλιο προστασίας του Ισραήλ» το ΣΑ του ΟΗΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε με σφοδρότητα σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο όπως είπε έχει μετατραπεί σε «Συμβούλιο προστασίας του Ισραήλ», την επομένη του αμερικανικού βέτο σε ψήφισμα του οργάνου αυτού του ΟΗΕ, που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Οι ΗΠΑ άσκησαν χθες βέτο σε ψήφισμα του ΣΑ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παράλληλα με την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς. Την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος για πρώτη φορά το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει στον Γενικό Ηραμματέα να επιστήσει την προσοχή σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Το σχέδιο ψηφίσματος που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίχθηκε από σχεδόν 100 κράτη, υπερψηφίστηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταψηφίστηκε από τις ΗΠΑ, ενώ η Βρετανία επέλεξε την αποχή.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μετατραπεί σε ένα Συμβούλιο για την προστασία και την υπεράσπιση του Ισραήλ», κατήγγειλε ο Ερντογάν σε ομιλία του σήμερα με ευκαιρία την 75ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός απορρίπτεται μόνο από το βέτο των ΗΠΑ. Είναι αυτό δικαιοσύνη;», είπε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» χώρες, εννοώντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – που έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο – εκ των οποίων ένα είναι και οι ΗΠΑ.

Ως προς αυτό ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το αίτημά του για μεταρρύθμιση του ΣΑ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί», σημείωσε.

«Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, αλλά χωρίς την Αμερική. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ με τα χρήματά τους και τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό. Κόιτα, Αμερική. Πόσα θα πληρώσετε για αυτό;», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως: «Κάθε μέρα παραβιάζεται η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γάζα».

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Χακάν Φιντάν μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανικό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψη με τους ομολόγους του από χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε πως το αμερικανικό βέτο στο χθεσινό ψήφισμα ήταν «απόλυτη απογοήτευση».

Οι αντάρτες Χούθι απειλούν ότι θα στοχοθετούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν προορισμό το Ισραήλ

Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης προειδοποίησε σήμερα όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες να μην συνεργάζονται με το Ισραήλ, απειλώντας ότι η υεμενίτικη οργάνωση σε διαφορετική περίπτωση θα στοχοθετεί τα πλοία των εταιρειών αυτών που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Αν η Γάζα δεν λάβει τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζεται, όλα τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό ισραηλινά λιμάνια, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, θα γίνουν στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις μας», είπε ο Γιαχία Σάρι, ανακοινώνοντας απαγόρευση διέλευσης σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και στηρίζονται από το Ιράν, έχουν στοχοθετήσει πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και έχουν εκτοξεύσει πυραύλους προς την ισραηλινή επικράτεια, σε αντίποινα για τον πόλεμο που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από την αιματηρή επίθεση της παλαιστινιακή οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

«Πρέπει να αυξήσουμε την πίεση» στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνει ο αρχηγός του επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου

Η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας οδηγεί στο θάνατο και την παράδοση πολλών μαχητών της Χαμάς της οποίας το «δίκτυο καταρρέει», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, καλώντας για «αύξηση της στρατιωτικής πίεσης» στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Κάθε μέρα βλέπουμε όλο και περισσότερους τρομοκράτες να σκοτώνονται, όλο και περισσότερους τρομοκράτες να τραυματίζονται και τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τρομοκράτες να παραδίδονται. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι το δίκτυό τους καταρρέει, μια ένδειξη ότι πρέπει να αυξήσουμε την πίεση», δήλωσε ο στρατηγός Χαλεβί κατά τη διάρκεια τελετής στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ.

Ο «δίκαιος πόλεμος» του Ισραήλ «για την εξάλειψη» της Χαμάς θα συνεχιστεί, δηλώνει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου

Ο «δίκαιος πόλεμος» που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «για την εξάλειψη» της Χαμάς θα συνεχιστεί, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαιρετίζοντας «τη σωστή στάση που κράτησαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Άλλες χώρες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουν από την μία πλευρά την εξάλειψη της Χαμάς και από την άλλη να ζητούν τον τερματισμό του πολέμου, κάτι που θα εμπόδιζε την εξάλειψη της Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου την επομένη του αμερικανικού βέτο σε ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Συνεπώς, το Ισραήλ θα συνεχίσει τον δίκαιο πόλεμο για την εξάλειψη της Χαμάς», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα