Διεθνή

Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν για τη συμφωνία για τα σιτηρά

Στο Σότσι της Ρωσίας φέρεται να πραγματοποιείται η συνάντηση

Parallaxi
συνάντηση-πούτιν-ερντογάν-για-τη-συμφ-528721
Parallaxi

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άρχισαν τη Δευτέρα (04/09) με τον Τούρκο ηγέτη να προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία να αναβιώσει μια συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά και άλλα εμπορεύματα από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το AP, o Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε τον Ιούλιο να παρατείνει τη συμφωνία, η οποία είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών έναν χρόνο νωρίτερα. Η Ρωσία υποστήριξε ότι δεν είχε τηρηθεί μια παράλληλη συμφωνία που υποσχόταν την άρση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Η Μόσχα είπε, επίσης, ότι οι περιορισμοί στη ναυτιλία και στην ασφάλιση εμπόδιζαν το γεωργικό της εμπόριο, παρ’ όλο που έχει στείλει ποσότητες ρεκόρ σιταριού από πέρυσι. Αρχίζοντας τις συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ήταν ανοιχτός να συζητήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, που διαρκεί πάνω από 18 μήνες και την πρόσφατη αντεπίθεση του Κιέβου. Μάλιστα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Κυριακή (03/09) ότι ο υπουργός Άμυνας, Ολεξίι Ρεζνίκοφ, θα αντικατασταθεί αυτή την εβδομάδα. Η θέση απαιτεί «νέες προσεγγίσεις», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Από την πλέυρά του, ο Ολεξίι Ρεζνίκοφ δημοσίευσε σήμερα (04/09) μια φωτογραφία της επιστολής παραίτησής του.

Από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποσύρθηκε από την πρωτοβουλία για τα σιτηρά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να ανανεώσει τις ρυθμίσεις που βοήθησαν να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση σε μέρη της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σημαντικοί προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, ηλιέλαιου και άλλων αγαθών στα οποία βασίζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες.

«Το ένστικτό μου είναι ότι ο Πούτιν αναγνωρίζει το πλεονέκτημα που έχει, χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα ως οικονομικό όπλο και έτσι θα παλέψει για ό,τι μπορεί να πάρει από πλευράς παραχωρήσεων στη λίστα των επιθυμιών του», δήλωσε ο Τιμ Μπέντον, ειδικός σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας στη δεξαμενή σκέψης Chatham House. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τα σιτηρά της Ρωσίας, ή τις εξαγωγές λιπασμάτων, ή ευρύτερα ζητήματα, είπε χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία από το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο οργάνωσε τις αποστολές από την Ουκρανία, δείχνουν ότι το 57% των σιτηρών από την Ουκρανία πήγε σε αναπτυσσόμενες χώρες, με κορυφαίο προορισμό την Κίνα, η οποία έλαβε σχεδόν το ένα τέταρτο των τροφίμων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απέστειλε πρόσφατα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, «συγκεκριμένες προτάσεις» με στόχο να βγουν οι ρωσικές εξαγωγές στις παγκόσμιες αγορές και να επιτραπεί η επανάληψη της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν ήταν ικανοποιημένη με την επιστολή. Περιγράφοντας τις «έντονες» προσπάθειες της Τουρκίας για την αναβίωση της συμφωνίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «διαδικασία που προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα τη θέση και τα αιτήματα της Ρωσίας και να τα ικανοποιήσει».

Πηγή: ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα