Συνεργάτης του Νετανιάχου συνελήφθη για διαρροή απόρρητων πληροφοριών

“Πυρά” της αντιπολίτευσης κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού

Parallaxi
συνεργάτης-του-νετανιάχου-συνελήφθη-1224370
Parallaxi

Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε ανώτατο συνεργάτη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για υποτιθέμενη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η ηγεσία της αντιπολίτευσης καταγγέλλει ότι η διαρροή αποτελεί «ψεύτικο» σχέδιο για να παρεμποδιστεί η εκεχειρία και μια συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε καταγγελίες ότι το γραφείο του πρωθυπουργού προώθησε στα διεθνή μέσα την πληροφορία ότι η Χαμάς σχεδίαζε να μεταφέρει ομήρους από τη Γάζα στα αιγυπτιακά σύνορα, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή στο Ισραήλ για να πιέσει τον Νετανιάχου να επιδιώξει συμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων.

Ο Ελιέζερ Φελντστάιν, ο οποίος κατονομάστηκε από πολιτικούς της αντιπολίτευσης ως συνεργάτης του Νετανιάχου, είναι σύμφωνα με το CNN μεταξύ των προσώπων που ανακρίνονται για τη διαρροή «απόρρητων και ευαίσθητων πληροφοριών», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Μια διαταγή που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή αναφέρει ότι οι πληροφορίες που λήφθηκαν παράνομα από το σύστημα του ισραηλινού στρατού ενδέχεται να έχουν πλήξει τις προσπάθειες απελευθέρωσης ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Εκπρόσωπος του Νετανιάχου διέψευσε ότι έχουν υπάρξει διαρροές από το γραφείο του πρωθυπουργού και δήλωσε ότι ο «εμπλεκόμενος δεν συμμετείχε ποτέ σε συζητήσεις ασφαλείας», προφανώς αναφερόμενος στον Φελντστάιν.

Το γραφείο του πρωθυπουργού επίσης υποβάθμισε την πιθανότητα να επηρεάστηκε η διαπραγμάτευση με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, χαρακτηρίζοντας την κατηγορία «γελοία».

Η αντιπολίτευση “βλέπει” σχέδιο του Νετανιάχου Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατηγόρησε το γραφείο του πρωθυπουργού ότι διαρρέει «ψεύτικα απόρρητα έγγραφα για να αποτρέψει τη δυνατότητα μιας συμφωνίας ομήρων – για να διαμορφώσει μια επιχείρηση επιρροής της κοινής γνώμης κατά των οικογενειών των ομήρων».

Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι επανειλημμένα ματαιώνει μια συμφωνία με τη Χαμάς, πιστεύοντας ότι το τέλος του πολέμου στη Γάζα θα τον υποχρεώσει να προχωρήσει σε εκλογές. Ο Νετανιάχου φέρεται στο παρελθόν να έχει ματαιώσει συμφωνίες με απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής – κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Οι υποτιθέμενες διαρροές αποτέλεσαν τη βάση για δύο άρθρα που δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβριο, ένα στην εφημερίδα Jewish Chronicle στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα στη γερμανική εφημερίδα Bild, και τα δύο επικαλούνταν πηγές της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών και υποστήριζαν τη θέση που προωθούσε τότε ο Νετανιάχου.

Τα άρθρα δημοσιεύθηκαν καθώς συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων, ενώ χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωναν σχεδόν καθημερινά ζητώντας από την κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς και να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί όμηροι στα σπίτια τους.

Οι διαδηλώσεις αυτές εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού την 1η Σεπτεμβρίου ότι έξι Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στη Γάζα – τέσσερις από αυτούς επρόκειτο να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της πιθανής συμφωνίας.

Την επόμενη μέρα, ο Νετανιάχου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και παρουσίασε ένα υποτιθέμενο έγγραφο της Χαμάς που, όπως είπε, βρέθηκε σε τούνελ στη Γάζα. Το έγγραφο, κατά τον ίδιο, έδειχνε ότι η Χαμάς προσπαθούσε να διχάσει τους Ισραηλινούς.

«Δεν θα ενδώσω σε αυτήν την πίεση», δήλωσε ο Νετανιάχου, και επανέλαβε την απαίτησή του να ελέγχει το Ισραήλ τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, γνωστά και ως διάδρομος Φιλαδέλφεια, για να αποτρέψει τη «μεταφορά των ομήρων μας στο Σινά» και την πιθανή εμφάνισή τους «στο Ιράν ή στην Υεμένη».

Λίγες ημέρες αργότερα, η Jewish Chronicle δημοσίευσε ένα άρθρο που ανέφερε ότι οι πηγές πληροφοριών έλεγαν πως «το σχέδιο του Σινουάρ ήταν να διαφύγει ο ίδιος και οι ηγέτες της Χαμάς μαζί με Ισραηλινούς ομήρους μέσω του διαδρόμου Φιλαδέλφεια προς το Σινά και από εκεί στο Ιράν».

Το άρθρο ανέφερε ότι οι πληροφορίες αποκτήθηκαν «κατά την ανάκριση ενός συλληφθέντος ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, καθώς και από έγγραφα που κατασχέθηκαν την Πέμπτη, 29 Αυγούστου, την ημέρα που ανακτήθηκαν τα έξι σώματα των ομήρων».

Το άρθρο έκτοτε έχει διαγραφεί, αλλά υπάρχει σε αρχειοθετημένη μορφή.

Ο γιος του πρωθυπουργού, Γιαΐρ Νετανιάχου, προώθησε το άρθρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 10 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγάρι, είπε σε δημοσιογράφο: «Δεν γνωρίζω τις πληροφορίες που αναφέρατε σχετικά με τον Σινουάρ και τους ομήρους στον διάδρομο Φιλαδέλφεια».

Την ίδια περίοδο, ένα άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ένα έγγραφο της Χαμάς, που φέρεται να ήταν γραμμένο από τον Γιαχία Σινουάρ, έδειχνε πώς η ομάδα επιμήκυνε τον πόλεμο, προσπαθώντας να δημιουργήσει ρήγματα στο Ισραήλ και να ασκήσει πίεση στις οικογένειες των ομήρων ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση. Η Bild επικαλέστηκε ένα έγγραφο πληροφοριών και επανέλαβε τους ισχυρισμούς που είχε προβάλει ο Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου της 2ας Σεπτεμβρίου.

Σε ανακοίνωση στις 8 Σεπτεμβρίου, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι το έγγραφο που επικαλέστηκε η Bild δεν γράφτηκε από τον Σινουάρ, ήταν παλιό και βρέθηκε πριν πέντε μήνες, ενώ ήταν γραμμένο από μεσαίας βαθμίδας στελέχη της Χαμάς και όχι από τον Σινουάρ. Η πληροφορία «δεν αποτελούσε νέα πληροφορία», σημείωσε ο IDF, προσθέτοντας ότι είχε παρουσιαστεί στους υπεύθυνους για λήψη αποφάσεων αρκετές φορές πριν βρεθεί το έγγραφο. Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι ερευνά τη διαρροή του εγγράφου, η οποία «αποτελεί σοβαρό αδίκημα».

Μετά την άρση της απαγόρευσης δημοσιοποίησης της υπόθεσης την Κυριακή, οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα κατηγόρησαν το γραφείο του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «οι υποψίες δείχνουν πως άτομα που συνδέονται με τον πρωθυπουργό ενήργησαν για να εκτελέσουν μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία της χώρας».

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, και ο Μπένι Γκαντζ – ο οποίος αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Νετανιάχου νωρίτερα φέτος – εκμεταλλεύτηκαν τις φερόμενες διαρροές, κατηγορώντας τον Νετανιάχου για αποτυχία στη διαχείριση της υπόθεσης, με τον Γκαντζ να την χαρακτηρίζει ως «εθνικό έγκλημα».

Και οι δύο κατηγόρησαν το γραφείο του Νετανιάχου για τις διαρροές, με τον Γκαντζ να κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι εκμεταλλεύεται τις διαρροές για πολιτικό όφελος. Ο Λαπίντ αμφισβήτησε επίσης κατά πόσο η διαρροή μπορεί να ήταν σκόπιμη, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για τους ομήρους είχαν ναυαγήσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά, σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης την Κυριακή.

«Υπάρχουν υπόνοιες ότι η ομάδα του Νετανιάχου δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα και κατασκεύασε απόρρητα έγγραφα για να ματαιώσει τη δυνατότητα συμφωνίας για τους ομήρους», δήλωσε ο Λαπίντ.

«Αυτή η υπόθεση προέρχεται από το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού και η έρευνα πρέπει να εξετάσει αν δεν έγινε κατά παραγγελία του πρωθυπουργού».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα