Σύνοδος Κορυφής: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τη διμερή συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας

Η «αποστολή» μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία, οι απελάσεις ως κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής και οι μετανάστες ως εργατικό δυναμικό

Parallaxi
σύνοδος-κορυφής-οι-δηλώσεις-μητσοτάκ-1230225
Parallaxi

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν μερικές ώρες δήλωσε πως «οι επιστροφές είναι το κομμάτι που λείπει από τη μεταναστευτική μας πολιτική». Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ενδιαφέρον η τοποθέτησή του για το πώς βλέπει την αμφιλεγόμενη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία, για διαχείριση δηλαδή εκτός συνόρων.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει μεν επιφυλάξεις, λέγοντας «δεν ξέρω αν μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αλλά την ίδια ώρα σχολιάζει πως «πρέπει επίσης να δούμε αν θα αποδώσει» και επισημαίνει το διμερή της χαρακτήρα από δύο χώρες. Εν ολίγοις δεν είναι μια ιδέα που απορρίπτει κατηγορηματικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σώσει «χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», επιμένοντας όμως στο αυστηρό δόγμα πως «θα κάνουμε δύσκολη την είσοδο στους παράτυπους μετανάστες».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την ΕΕ να αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών. «Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται . . . και το τι θα γίνει με αυτούς δεν έχει ποτέ συζητηθεί επαρκώς» σημείωσε.

Στο μεταξύ θέλει μετανάστες για εργατικά χέρια, ειδικά τώρα που ξεκινά η περίοδος της συγκομιδής του ελαιοκάρπου. «Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται, και όλοι αναγνωρίζουμε ότι, για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, χρειαζόμαστε εργατικά χέρια, ανειδίκευτα ή εξειδικευμένα», είπε σχετικά.

Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής με την ατζέντα να περιλαμβάνει και το μεταναστευτικό, είπε σε ερώτηση ξένου μέσου ενημέρωσης για το ποια είναι η άποψή του για τους κόμβους επιστροφής τα εξής: «Οι επιστροφές είναι το κομμάτι που λείπει από τη μεταναστευτική μας πολιτική. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια πολύ αυστηρή, αλλά -πιστεύουμε- δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Με χαροποιεί το γεγονός ότι σταδιακά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αναγνωρίσει τη σημασία της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης και την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Αλλά βέβαια, όπως γνωρίζετε, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα επιστροφών.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το γεγονός ότι δεν είμαστε αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά όσους δεν δικαιούνται καθεστώς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπω στο να μάθω περισσότερα για τις καινοτόμες λύσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χαίρομαι για το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να σκεφτούμε “έξω από το κουτί” προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πιεστικό πρόβλημα. Σας ευχαριστώ».

Πηγή: Εφ.Συν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα