Συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για 90 λεπτά: Τι συζητήθηκε
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στο Truth Social όσα ανέλυσε στη συνομιλά του με τον πρόεδρο της Ρωσίας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Truth Social. Όπως αναφέρει σε αυτή, συμφώνησαν με τον ομόλογό του να επισκεφθούν ο ένας τον άλλον καθώς και να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις μέσω των αντίστοιχων ομάδων τους.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πούτιν το θέμα της Ουκρανίας, το Μεσανατολικό, αλλά και ενεργειακά ζητήματα, την τεχνητή νοημοσύνη και την πορεία του δολαρίου. Όπως είπε, συμφώνησαν ότι και οι δύο θέλουν να σταματήσουν τους θανάτους και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι θα μιλήσει και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Συμφωνήσαμε επίσης οι αντίστοιχες ομάδες μας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε τηλεφωνώντας στον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συζήτηση, κάτι που θα κάνω αμέσως τώρα», ανέφερε στην ανάρτησή του.
Το ρωσικό πρακτορείο Tass επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για θέματα που αφορούν την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις και ότι ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα.
Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν, πρόσθεσε το πρακτορείο. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συζήτηση αυτή κράτησε μιάμιση ώρα.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ:
«Μόλις είχα μια μακρά και ιδιαίτερα παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Συζητήσαμε για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Ενέργεια, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη δύναμη του δολαρίου και διάφορα άλλα θέματα. Αναλογιστήκαμε και οι δύο τη Μεγάλη Ιστορία των εθνών μας και το γεγονός ότι πολεμήσαμε τόσο επιτυχώς μαζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θυμίζοντας, ότι η Ρωσία έχασε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και εμείς, ομοίως, χάσαμε τόσους πολλούς! Μιλήσαμε ο καθένας μας για τα δυνατά σημεία των αντίστοιχων Εθνών μας και για το μεγάλο όφελος που θα έχουμε κάποια μέρα από τη συνεργασία μας. Αλλά πρώτα, όπως συμφωνήσαμε και οι δύο, θέλουμε να σταματήσουμε τους εκατομμύρια θανάτους που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο με τη Ρωσία/Ουκρανία», έγραψε.
Και συνέχισε: «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πολύ στενά, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων στα έθνη του άλλου. Συμφωνήσαμε επίσης να βάλουμε τις αντίστοιχες ομάδες μας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις και θα ξεκινήσουμε με την κλήση του Προέδρου Ζελένσκι, της Ουκρανίας, για να τον ενημερώσουμε για τη συνομιλία, κάτι που θα κάνω αμέσως τώρα. Ζήτησα από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον Διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς και τον Πρέσβη και Ειδικό Απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, πιστεύω ακράδαντα, θα είναι επιτυχείς. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν θα συνέβαινε αν ήμουν πρόεδρος, αλλά συνέβη, οπότε πρέπει να τελειώσει. Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές! Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Πούτιν για τον χρόνο και την προσπάθειά του σε σχέση με αυτό το κάλεσμα, καθώς και για την απελευθέρωση, χθες, του Marc Fogel, ενός υπέροχου ανθρώπου που χθες το βράδυ χαιρέτησα προσωπικά στον Λευκό Οίκο. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη, ελπίζω σύντομα!».
Η αντίδραση από τον Ζελένσκι
Το Κίεβο, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, επιβεβαίωσε το ωριαίο τηλεφώνημα του Ουκρανού προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι τόνισε πως συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ «τις δυνατότητες για την επίτευξη της ειρήνης» και ότι «εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ χαρτογραφώντας τα επόμενα βήματά μας για να σταματήσουμε την ρωσική επιθετικότητα και να διασφαλίσουμε μόνιμη και αξιόπιστη ειρήνη».
«Κανένας δεν θέλει την ειρήνη στην Ουκρανία περισσότερο από εμένα. Όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ ας το πετύχουμε. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές και να προγραμματίσουμε τις επόμενες συναντήσεις» τόνισε και ενημέρωσε ότι συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και για τη συνεργασία των δύο κρατών σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομικής συνεργασίας και πόρους.
Πηγή: News24|7, Εφ.Συν.