Διεθνή

Tα κακόβουλα σχόλια είναι θανατηφόρο όπλο, λέει ο πάπας Φραγκίσκος

Οι συντηρητικοί στο Βατικανό εκπονούν «μυστικό σχέδιο» έτσι ώστε να αναγκάσουν τον Πάπα Φραγκίσκο να παραιτηθεί, αναφέρει η Telegraph.

Parallaxi
tα-κακόβουλα-σχόλια-είναι-θανατηφόρο-ό-662275
Parallaxi

Απευθυνόμενος στους πιστούς που συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος τους υπέδειξε την ενάρετη οδό της αλληλεγγύης και τους κάλεσε να αποφεύγουν τα κακόβουλα σχόλια.

Αδελφοσύνη και δικαιοσύνη

«Αδέλφια, πρέπει να σηκώνουμε ο ένας τα βάρη του άλλου. Αντί να κάνουμε κακόβουλα σχόλια, να κουτσομπολεύουμε και να διχαζόμαστε, ας κοιταχτούμε με συμπόνοια, ας αλληλοβοηθηθούμε», τόνισε ο ποντίφικας.

«Ας αναρωτηθούμε: είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος διχάζει ή κατανοεί τις ανάγκες του άλλου; Του Ιησού ή του κακόβουλου σχόλιου; Τα κακόβουλα σχόλια είναι ένα θανατηφόρο όπλο, το οποίο σκοτώνει την αδελφοσύνη», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κάλεσε, δε, τους πιστούς, «να φέρονται σαν τον Ιησού» και «να καταλάβουν, με πιο ολοκληρωμένο τρόπο, τι σημαίνει δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο πάπας Φραγκίσκος θέλησε να αναφερθεί και στις επιθέσεις που δέχεται, τις τελευταίες ημέρες, από τον πατέρα Γκέοργκ Γκένσβαϊν, τον ιδιαίτερο γραμματέα του Βενέδικτου.

Το πραγματικό πεδίο μάχης

Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο αρχιεπίσκοπος και επί σειρά δεκαετιών γραμματέας του πάπα Βενέδικτου Γκέοργκ Γκένσβαϊν, μεταξύ των άλλων, κατηγόρησε τον Φραγκίσκο ότι «περιορίζοντας την λειτουργία στα λατινικά, ράγισε την καρδιά του Ράτσινγκερ» και ότι δεν ακολούθησε τις συμβουλές του αποθανόντα ποντίφικα, σε ό,τι αφορά την θέση της Καθολικής Εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους.

Σε λίγες ημέρες ο γραμματέας του αποθανόντα πάπα Βενέδικτου θα παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο «Μόνον η αλήθεια, η ζωή μου δίπλα στον πάπα Βενέδικτο». Αναμένονται νέες επιθέσεις έστω και αν υψηλόβαθμοί κληρικοί επιμένουν ότι η αντιπαράθεση αυτή στην πραγματικότητα δεν ωφελεί κανέναν.

Σύμφωνα με την deutsche welle ο κύριος στόχος της υπερπαραδοσιακής πτέρυγας στο εσωτερικό του Βατικανού δεν είναι τόσο η αλλαγή των σημερινών ισορροπιών. Πολλοί δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε σχίσμα, με αποκοπή της συντηρητικής πτέρυγας κληρικών από την Εκκλησία της Ρώμης. Αλλά το πραγματικό πεδίο μάχης είναι η διαδοχή του Φραγκίσκου, η επιλογή και η ταυτότητα του επόμενου ποντίφικα, ο οποίος θα προκύψει από την βούληση και την θεία φώτιση, όπως πιστεύουν οι Ρωμαιοκαθολικοί, του κονκλάβιου των καρδιναλίων.

πηγή – in.gr

Telegraph: Οι συντηρητικοί στο Βατικανό εκπονούν «μυστικό σχέδιο» εκδίωξης του Πάπα Φραγκίσκου

Οι συντηρητικοί στο Βατικανό εκπονούν «μυστικό σχέδιο» έτσι ώστε να αναγκάσουν τον Πάπα Φραγκίσκο να παραιτηθεί, αναφέρει η Telegraph η οποία επικαλείται δημοσίευμα της Κυριακάτικης La Stampa.

Η εκστρατεία εναντίον του Αργεντίνου ποντίφικα ξεκίνησε λίγες μέρες μετά το θάνατο του Βενέδικτου του 16ου.

Παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα παραιτούνταν σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας του, δεν ήταν και τόσο πιθανό ότι ο Φραγκίσκος θα αποφάσιζε να αποσυρθεί όσο ζούσε ο Βενέδικτος, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση να ζουν τρεις Πάπες στο Βατικανό – μια πρωτοφανής κατάσταση που θα ντρόπιαζε την Καθολική Εκκλησία.

Αλλά μετά το θάνατο του Βενέδικτου στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, η παραίτηση του Φραγκίσκου είναι μια ρεαλιστική προοπτική. Το γεγονός αυτό, άνοιξε το δρόμο στους συντηρητικούς – οι οποίοι αντιτίθενται σε θέματα από την ομοφυλοφιλία και τις εκτρώσεις, μέχρι τη Θεία Κοινωνία για τους διαζευγμένους που ξαναπαντρεύτηκαν, και την αγαμία για τους ιερείς – για να αρχίσουν να κινούνται εναντίον του.

Είναι καιρός που θεωρούν ότι ο Φραγκίσκος είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Καπιταλισμό και πολύ φιλελεύθερος σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, σε σημείο που ορισμένοι έχουν φτάσει να τον αποκαλούν «κομμουνιστή».

«Το μυστικό σχέδιο θα καταρτιστεί σε διάφορους άξονες, αλλά θα έχει έναν στόχο: να βρεθεί ο ποντίφικας υπό τέτοια πίεση έτσι ώστε να αναγκαστεί να παραιτηθεί», δήλωσε ένας καρδινάλιος στην εφημερίδα La Stampa.

«Οι αντίπαλοι του Φραγκίσκου ξέρουν αυτήν τη στιγμή ότι αποτελούν μειονότητα, ότι θα χρειαστούν χρόνο τόσο για να κερδίσουν συναίνεση όσο και για να αποδυναμώσουν τον Μπεργκόλιο», είπε ο καρδινάλιος αναφερόμενος στο όνομα που είχε ο Φραγκίσκος πριν να γίνει ποντίφικας.

Κάποιοι από τους εχθρούς του θα δράσουν «στη σκιά», ενώ άλλοι θα είναι πιο ανοιχτοί στην κριτική τους, πρόσθεσε.

Ανάμεσα στους τελευταίους είναι ο Καρδινάλιος Γκέοργκ Γκένσβαϊν, ο οποίος επί 19 χρόνια ήταν ο προσωπικός γραμματέας του Πάπα Βενέδικτου του 16ου.

Σε μια συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, είπε ότι η απόφαση του Φραγκίσκου να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στην τέλεση της παραδοσιακής Θείας Λειτουργίας στα λατινικά έκανε την καρδιά του Βενέδικτου να «ραγίσει».

«Τον χτύπησε αρκετά σκληρά», είπε στην Die Tagespot, περιγράφοντας τη λατινική λειτουργία ως έναν «πνευματικό θησαυρό».

Ακόμη και σύμμαχοι του Φραγκίσκου παραδέχονται ότι υπάρχει σχίσμα, αν όχι, τουλάχιστον ένα βαθύ ρήγμα ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους προοδευτικούς στα υψηλότερα επίπεδα της Καθολικής Εκκλησίας.

Πάντως, άλλοι ισχυρίζονται ότι οι πιθανότητες ο Πάπας Φραγκίσκος να «ρίξει λευκή πετσέτα» βραχυπρόθεσμα, είναι μικρές.

«Θα παραιτηθεί όταν δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του ποντιφικού αξιώματος. Για την ώρα συνεχίζει», δήλωσε ο Βάλτερ Κάσπερ, ένας Γερμανός καρδινάλιος.

«Για την ώρα δεν είναι έτοιμος να παραιτηθεί. Είναι προφανές ότι υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σε προοδευτικούς και συντηρητικούς, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις».

πηγή – telegraph, ertnews

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα