Τα Μέσα επιφέρουν τον πανικό για έναν νέο ιό στην Κίνα

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας

Parallaxi
τα-μέσα-επιφέρουν-τον-πανικό-για-έναν-ν-619910
Parallaxi

Το διαδίκτυο βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς έχει γεμίσει με άρθρα για μία πιθανή επερχόμενη πανδημία, προερχόμενη από την Κίνα. Πρόκειται για έναν νέο ιό των χοίρων, ο οποίος ωστόσο, φαίνεται να μην ενέχει κινδύνους. Ο φόβος για αυτό τον ιό αποτελεί κυρίως κατασκεύασμα των μέσων.

pigs

Δεν αρκούσε μια πανδημία;

Όταν μόλις έχουμε αρχίσει να ηρεμούμε από την προηγούμενη, μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Ακαδημαϊκό Περιοδικό PNAS, την περασμένη Δευτέρα, αναφέρεται σε μία καινούρια παγκόσμια απειλή. Αυτή την φορά, πρόκειται για ένα νέο στέλεχος του ιού των χοίρων, που ονομάζεται G4 EA H1N1 ή εν συντομία G4.

Η επιστημονική έρευνα που διεξάχθηκε στην πόλη του Πεκίνου, από το Κινεζικό Αγροτικό Πανεπιστήμιο, δεν αποτελεί ακριβώς την στρατηγική των Δημοσίων Σχέσεων που χρειάζεται αυτή την στιγμή το κινεζικό κράτος. Υπήρχαν ανέκαθεν αρκετά ερωτήματα που αμφισβητούσαν τις κινεζικές πρακτικές για το εμπόριο των ζώων, τις λαϊκές αγορές και φυσικά για τους εργαστηριακούς χώρους, έπειτα από την εμφάνιση του SARS-CoV-2, ο οποίος εντοπίστηκε σε εργαστήριο, κατά την διάρκεια του περασμένου χειμώνα. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι θα ασκηθεί έντονη πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο για περαιτέρω έρευνα αυτού του νέου ιού και εφόσον καταλαγιάσει η κατάσταση του κορονοϊού, εύλογα θα αναρωτιόνταν κανείς γιατί η επιστημονική κοινότητα αποφάσισε να δημοσιεύσει τα αυτά τα ευρήματα…Αλλά ευτυχώς που γνωστοποιήθηκαν.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σε αντίθεση με τον κορονοϊό, που έγινε γνωστός μόλις οι άνθρωποι άρχισαν να αρρωσταίνουν, πλήθος επιστημόνων μελετά διεξοδικά τον ιό. Από το 2011 μέχρι το 2018, η Κίνα διεξάγει μια σημαντική επιστημονική έρευνα που αποσκοπεί στην αναγνώριση και κατηγοριοποίηση των νέων αυτών στελεχών του ιού και εξετάζεται εάν κάποια από αυτά συνιστούν σοβαρή απειλή για τον άνθρωπο.

Από τα 179 στελέχη του ιού που έχουν ανακαλυφθεί αυτή την περίοδο, η πλειονότητα φαίνεται να είναι μεταδιδόμενα μόνο στους χοίρους. Ωστόσο, μερικά δείχνουν να είναι ικανά να μολύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων, που πραγματοποιήθηκαν σε νυφίτσες. Ακόμη φαίνεται να είναι σε θέση να αναπαραχθούν σε ανθρώπινα κύτταρα στο πλαίσιο εργαστηριακής έρευνας.

Υπάρχει ήδη ένας εκτεταμένος όγκος διαθέσιμων πληροφοριών για τον ιό, για τον οποίο, πριν μία εβδομάδα, κανείς δεν είχε γνώση. Πάνω από το 10% των εργατών στην βιομηχανία των χοίρων, ηλικίας 18-35, είχαν εμφανίσει αντισώματα που αναγνωρίζουν τον ιό στον άνθρωπο.

Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στους ελέγχους ήταν μικρά, ωστόσο εκατοντάδες από αυτά ήταν αντιπροσωπευτικά. Επιπλέον, τα προβλήματα με τον έλεγχο των αντισωμάτων, είχαν σε γενικές γραμμές προβλεφθεί. Παρόλα αυτά, ο φόβος για τον ιό ενδέχεται να μεγαλώσει. Πόσο ακριβής και αξιόπιστος, όμως, θα πρέπει να είναι ένας έλεγχος ώστε να ανιχνεύσει μία από τι 179 παραλλαγές του ιού των χοίρων; Κάποιος θα μπορούσε να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι όποιος έχει εργαστεί σε σφαγείο στην Κίνα, έχει σίγουρα μολυνθεί με τον συγκεκριμένο ιό, τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του.

Ο ιός G4 γενετικά προέρχεται από το στέλεχος της γρίπης που προκάλεσε την γνωστή πανδημία του 2009. Ωστόσο, το ξέσπασμα αυτής της πανδημίας είχε αποδειχτεί λιγότερο επιζήμιο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν λιγότερα θύματα από αυτά μίας τυπικής εποχιακής γρίπης. Εάν o ιός G4 είναι όπως ο πρόγονος του, δηλαδή, εκείνος που εμφανίστηκε το 2009, δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος ανησυχίας.

Είναι απλά μία γρίπη

Κανείς δεν θα γνώριζε καμία από αυτές τις πληροφορίες, εάν διάβαζε τα άρθρα που δημοσιεύονται στα κυρίαρχα μέσα. Καθώς έχει δοθεί υπερβολική προσοχή στην επιδημία αυτές τις ημέρες, μέσα σε λίγες ώρες, το θέμα της γρίπης που εμφανίζει προοπτικές ανθρώπινης πανδημίας δεσπόζει στις δημόσιες συζητήσεις του Twitter. Ίσως αυτό να αποτελεί δείγμα της κατάστασης που επικρατεί παγκοσμίως στα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης.

Το θέμα του νέου ιού είναι πιθανόν να αποτελεί το νέο παιχνίδι που απασχολεί τα Δυτικά Μέσα. Προβάλλουν το θέμα του κορονοϊού εδώ και πολλές εβδομάδες, αναμασώντας το ίδιο πληροφοριακό υλικό, ώστε η είδηση του νέου ιού να αποτελεί θείο δώρο. Εξ’ άλλου τα κυρίαρχα δυτικά μέσα είναι γνωστά για την τάση τους να εκμεταλλεύονται θέματα της επικαιρότητας. «Γρίπη με προοπτικές πανδημίας εντοπίστηκε στην Κίνα» προειδοποιούσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC. «Απειλητικός ΝΕΟΣ ιός με προοπτικές πανδημίας ανιχνεύτηκε σε χοίρους» εξέδωσε η Sun. «Καινούριος ιός προερχόμενος από την Κίνα εμφανίζει καταστροφικές συνέπειες και η Μεγάλη Βρετανία ΠΡΕΠΕΙ να είναι σε επαγρύπνηση-όπως δείχνουν τα συμπτώματα», δημοσίευσε η Express.

Στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, όσοι αμφισβήτησαν την κρισιμότητα της, αποδοκιμάστηκαν έντονα για να κατανοήσουν ότι ο Covid-19 δεν είναι σε καμία περίπτωση, μία τυπική γρίπη. Δεδομένης της κατάστασης, ακόμη και εάν αποδειχτεί ότι ο G4 είναι η επόμενη παγκόσμια επιδημία, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να επαναπαυθούμε ότι πρόκειται απλά για μία γρίπη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα