Τα τρία σενάρια για την Λεπέν και ο «πιθανός» κληρονόμος ο Ζορντάν Μπαρντελά

Η επόμενη μέρα μετά την δικαστική απόφαση - καταπέλτης

Parallaxi
τα-τρία-σενάρια-για-την-λεπέν-και-ο-πιθ-1300217
Parallaxi

Η απόφαση του δικαστηρίου εχθές ήταν καταπέλτης για τη Μαρίν Λεπέν. Η «σιδηρά Κυρία» της Γαλλικής ακροδεξιάς βρέθηκε ένοχη για υπεξαίρεση ποσού που αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαστές έκριναν πως παράλληλα χρησιμοποίησε τα συγκεκριμένα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το δικό της κόμμα μέσα από μισθολόγια και προσωπικό που ποτέ δεν εργάστηκε για λογαριασμό της στο ευρωκοινοβούλιο.

Η ποινή με άμεση εφαρμογή που της επιβλήθηκε εκτός από την ποινή φυλάκισης με περιοριστικούς όρους περιλαμβάνει και πενταετή στέρηση των εκλογικών της δικαιωμάτων. Η δικαστική απόφαση εκτός από τις εξελίξεις που φέρνει και πάλι στο εσωτερικό της Γαλλικής πολιτικής σκηνής αποτελεί και ένα προσωπικό στοίχημα για την ίδια τη Λεπέν και για τον Εμανουέλ Μακρόν καθώς τα σενάρια για το πολιτικό αύριο της ισχυρότερης πολιτικής αντιπάλου του Γάλλου Προέδρου είναι μετρημένα και μπορεί η σημερινή απόφαση να σημάνει και το οριστικό τέλος της πολιτικής καριέρας…

Σενάριο 1ο: Το εφετείο μετριάζει την πρωτόδικη απόφαση

Η Μαρίν Λεπέν δια των δικηγόρων της ανακοίνωσε πως θα υποβάλλει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Το εφετείο ακόμη κι αν η δίκη «επισπευστεί» θα καθυστερήσει αλλά υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να λάβει χώρα πριν από την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις Προεδρικές εκλογές του 2027. Σε ενδεχόμενο η έφεση της Λεπέν να γίνει δεκτή το σενάριο να εξαφανιστεί η ποινή της πενταετούς αφαίρεσης του πολιτικού της δικαιώματος είναι επίσης μία υπόθεση που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Παρά ταύτα εάν η νομική της ομάδα τα καταφέρει θα έχει απαλλαγεί από τις κατηγορίες – ή μέρος τους – και θα έχει τη δυνατότητα να μετέχει ως υποψήφια Πρόεδρος. Σε αυτή την περίπτωση πάντως το σενάριο δεν θα είναι και πάλι εύκολο καθώς η Λεπέν θα έχει σημαντικό ζήτημα να συγκεντρώσει τις 500 υπογραφές που απαιτούνται από Δημάρχους για να είναι και με το γράμμα του νόμου υποψήφια. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως η ίδια η Λε Πεν από το 2013 έχει ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης και στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων σε εκλεγμένους αξιωματούχους που καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Σενάριο 2ο: Η ποινή της Λεπέν παραμένει ως έχει

Σε περίπτωση που και το εφετείο αποφασίσει πως η ποινή της Λεπέν παραμένει ίδια, έχει τη δυνατότητα όπως και κάθε άλλος Γάλλος πολίτης να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η ποινή όμως θα είναι κανονικά σε ισχύ καθώς η προσφυγή στον ανώτατο βαθμό της Γαλλικής δικαιοσύνης δεν αναστέλλει την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Με αυτό τον τρόπο επί της ουσίας η Μαρίν Λεπέν, ανεξάρτητα από το τι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, δεν θα έχει το χρονικό περιθώριο και το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα. Με βάση τα όσα αναφέρει η καταδικαστική απόφαση και αναμένοντας το σκεπτικό της απόφασης το συγκεκριμένο σενάριο μοιάζει ως και το πιθανότερο κι αν τελικώς φτάσουμε σε αυτό η πολιτική καριέρα της Λε Πεν μάλλον θα έχει οριστικά τελειώσει τουλάχιστον για την ανώτερη πολιτική θέση της χώρας.

Σενάριο 3ο: Η πρωτόδικη απόφαση δεν έχει άμεση ισχύ

Ακόμη ένα σενάριο θέλει την Μαρίν Λεπέν να καταδικάζεται και σε δεύτερο βαθμό από το εφετείο. Οι κατηγορίες είναι σημαντικές και φαίνεται πως τα αποδεικτικά στοιχεία άκρως επιβαρυντικά για να υπάρξει τόσο δραματική αλλαγή στην πρωτόδικη απόφαση. Το συγκεκριμένο σενάριο θέλει τη Μαρίν Λεπέν να καταδικάζεται εκ νέου αλλά η έδρα να αποφασίζει η αναστολή των πολιτικών της δικαιωμάτων να μην έχει άμεση ισχύ. Η Λεπέν θα προσφύγει και πάλι στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας σε μία δίκη που θα λάβει χώρα μετά το πέρας των Προεδρικών εκλογών του 2027 όπου η ίδια θα έχει δικαίωμα να μετέχει κανονικά. Εάν μάλιστα εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας τότε θα μπορέσει να αξιοποιήσει και προς όφελός της τη συγκεκριμένη δίκη σε δεύτερο χρόνο, προτάσσοντας πως το σύστημα Μακρόν δεν κατάφερε να κερδίσει τη λαϊκή βούληση. Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό μέλλον της Λεπέν σήμερα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και η ίδια έχει αρκετές και κρίσιμες επιλογές να κάνει.

Ποιος είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πιθανός «κληρονόμος» της Λεπέν στη γαλλική προεδρική κούρσα

Η δικαστική απόφαση που αποκλείει τη Μαρίν Λεπέν από την προεδρική κούρσα έστρεψε ξανά τα φώτα της δημοσιότητας στον στενότερο συνεργάτη της, τον Ζορντάν Μπαρντελά, καθώς εντείνονται οι συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε τελικά να εκπροσωπήσει την ακροδεξιά στις γαλλικές εκλογές του 2027.

Παρότι η νομική ομάδα της Λεπέν έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, αφήνοντας ουσιαστικά σε ισχύ τον αποκλεισμό της καθώς η χώρα οδεύει προς τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει εδώ και καιρό ότι η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) ήταν μια από τις βασικές υποψήφιες για τη διαδοχή του Εμανουέλ Μακρόν μετά τη λήξη της δεύτερης και τελευταίας του θητείας το 2027.

Αν η Λεπέν δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, οι περισσότεροι βλέπουν τον Μπαρντελά ως τον πιθανότερο διάδοχο.

Ο 29χρονος πολιτικός ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2021, διαδεχόμενος τη Λεπέν. Παρόλο που κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί πολύ νέος και άπειρος, φαίνεται να έχει την πλήρη στήριξη της αρχηγού του. «Φυσικά και έχει τη δυνατότητα να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας», δήλωσε η Λεπέν σε ντοκιμαντέρ του BFMTV την Κυριακή το βράδυ.

Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θα σηματοδοτούσε μια δραματική αλλαγή για τη Γαλλία. Ανεξαρτήτως της πολιτικής του ατζέντας, η εκλογή ενός τόσο νέου πολιτικού θα ήταν αδιανόητη για πολλούς ψηφοφόρους. Όταν ο Μακρόν εξελέγη το 2017, ήταν μόλις 39 ετών, γεγονός που τον κατέστησε τον νεότερο πρόεδρο στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Μέχρι τότε, η μέση ηλικία εκλογής ενός Γάλλου προέδρου ήταν 58,5 έτη.

Ο Μπαρντελά εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ηλικία 23 ετών. Το 2022 έγινε το νέο πρόσωπο της γαλλικής ακροδεξιάς, όταν ηγήθηκε της εκστρατείας του RN στις ευρωεκλογές, οδηγώντας το κόμμα σε ιστορικά υψηλά ποσοστά. Στη συνέχεια, ανέλαβε την ηγεσία της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, κατακτώντας την τρίτη θέση, παρά τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το RN θα μπορούσε να τερματίσει πρώτο. (Το κόμμα συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο, αλλά τελικά εκτοπίστηκε από μια αριστερή συμμαχία που ψήφισε στρατηγικά στον δεύτερο γύρο).

«Όλοι κάνουμε λάθη, έκανα κι εγώ λάθη και αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί», δήλωσε ο Μπαρντελά στην τηλεόραση λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Το who is who του Μπαρντελά

Ο Μπαρντελά προέρχεται από ιταλική οικογένεια μεταναστών που εγκαταστάθηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960. Μεγάλωσε σε εργατικές κατοικίες στο Σεν-Ντενί, ένα λαϊκό προάστιο του Παρισιού, με μια ανύπαντρη μητέρα, η οποία, όπως έχει πει ο ίδιος, συχνά έμενε με μόλις 20 ευρώ στο πορτοφόλι της στο τέλος του μήνα.

Με το προσεγμένο παρουσιαστικό του, τα σκούρα μπλε κοστούμια και τον άνετο λόγο του, ο Μπαρντελά σύντομα απέδειξε ότι είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη σκληρή γραμμή του κόμματος. Αξιοποιώντας τη δημοφιλία του στα κοινωνικά δίκτυα –ιδιαίτερα στο TikTok, όπου έχει τεράστιο κοινό– προσπαθεί να κανονικοποιήσει την επιθετική στάση του RN απέναντι στους μετανάστες και κυρίως τους μουσουλμάνους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έγινε ο πρώτος ηγέτης του RN που επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου μίλησε σε ένα συνέδριο για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Ωστόσο, η ρητορική του έχει ελάχιστες διαφορές από αυτήν της Λεπέν και του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου (FN) τη δεκαετία του 1970, γνωστού για τις αντισημιτικές και ρατσιστικές του δηλώσεις.

«Είναι πάντα η ίδια τριάδα: μετανάστευση, ταυτότητα, Ισλάμ», σχολίασε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Σεσίλ Αλντί, η οποία μελέτησε τις ομιλίες του επί δύο χρόνια. «Η μεγάλη διαφορά είναι ο τόνος και το ύφος. Το μήνυμα είναι το ίδιο, αλλά μεταδίδεται με έναν πιο ήρεμο, ήπιο και ισορροπημένο τρόπο».

Τη Δευτέρα, πέρα από την αναμενόμενη ανακοίνωση ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα εφεσιβληθεί, δεν υπήρξαν περαιτέρω αναφορές στο τι μέλλει γενέσθαι για το RN αν η Λεπέν δεν μπορέσει τελικά να είναι υποψήφια το 2027.

Ο ίδιος ο Μπαρντελά περιορίστηκε στο να επιτεθεί στη δικαιοσύνη για την απόφασή της. «Σήμερα, δεν καταδικάστηκε άδικα μόνο η Μαρίν Λεπέν: Δολοφονήθηκε η γαλλική δημοκρατία», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, έσπευσαν να υπενθυμίσουν μια δήλωση που είχε κάνει στα τέλη του περασμένου έτους. Σε μια συνέντευξή του στο BFMTV, ο Μπαρντελά είχε πει: «Για μένα, το να μην έχεις ποινικό μητρώο είναι ο πρώτος κανόνας όταν θέλεις να γίνεις βουλευτής».

Η φράση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια έμμεση αιχμή προς τη Λεπέν, με έναν αριστερό πολιτικό να τον χαρακτηρίζει «Βρούτο», παραλληλίζοντάς τον με τον Ρωμαίο συγκλητικό που δολοφόνησε τον Ιούλιο Καίσαρα.

Έξαλλος και ο ακροδεξιός Μπολσονάρου με την καταδίκη της Λεπέν – «Είμαστε δίπλα σας, κυρία Λεπέν»

Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022) κατήγγειλε με ανάρτησή του στο Χ τον «διωγμό» που υφίσταται (κατ’ αυτόν) η επικεφαλής της παράταξης της άκρας δεξιάς Εθνικός Συναγερμός στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, η οποία θα στερηθεί για μια πενταετία το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μετά την καταδίκη της για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

«Ελπίζω και προσεύχομαι ότι η κυρία Λεπέν θα ξεπεράσει αυτόν τον διωγμό και θα είναι υποψήφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές» στη Γαλλία, που διεξάγονται το 2027, ανέφερε μέσω X ο κ. Μπολσονάρου, που έχει επίσης στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έπειτα από καταδίκη του από τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη.

«Η άνοδος της δεξιάς είναι πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο. Η αριστερά στη Γαλλία, όπως και στη Βραζιλία, επιλέγει τον δρόμο της νομιμότητας, του δικαστικού ακτιβισμού για να πετύχει σε εκλογές χωρίς πραγματική αντιπολίτευση.

– Νομίζω ότι η μη επιλεξιμότητα της Μαρίν Λεπέν ακολουθεί την ίδια λογική με αυτή της Βενεζουέλας, όπου η αντίπαλος του Μαδούρο, Μαρία Κορίνα, αποκλείστηκε από τις κάλπες λόγω μιας παράλογης 15ετούς αδυναμίας εκλογής.

– Ελπίζω και υποστηρίζω ότι η κυρία Λεπέν θα ξεπεράσει αυτή τη δίωξη και θα μπορέσει να διαγωνιστεί στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας.

– Είμαστε δίπλα σας, κυρία Λεπέν.

– Ζήτω η ελευθερία!

– Ζήτω η Γαλλία! Ζήτω η Βραζιλία!» ανέφερε ο Μπολσονάρο στην ανάρτησή του.

Πηγές: protothema.gr / ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα