Διεθνή

Ταϊβάν: Ανακοίνωσε ότι εντόπισε κινεζικά κατασκοπευτικά αερόστατα

Το υπουργείο της χώρας κατηγόρησε την Κίνα ότι απειλεί την αεροπορική της ασφάλεια και διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο

Parallaxi
ταϊβάν-ανακοίνωσε-ότι-εντόπισε-κινεζ-1024633
Parallaxi

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε άλλα έξι κινεζικά αερόστατα που πετούσαν στα στενά της Ταϊβάν την Κυριακή, ένα από τα οποία διέσχισε το νησί.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση, το υπουργείο κατηγόρησε την Κίνα ότι απειλεί την αεροπορική ασφάλεια και διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο στον πληθυσμό του νησιού μέσω των μπαλονιών, ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, το οποίο τον περασμένο μήνα αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης στην Ταϊπέι.

Η χρήση κατασκοπευτικών μπαλονιών από την Κίνα έγινε παγκόσμιο ζήτημα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν, όπως είπαν, ένα κινεζικό αερόστατο επιτήρησης. Το Πεκίνο αντέδρασε λέγοντας ότι το εν λόγω αερόστατο ήταν πολιτικό που είχε χάσει τον προσανατολισμό του κατά λάθος.

Στο τελευταίο περιστατικό, που παρουσίασε το υπουργείο τη Δευτέρα στην ημερήσια έκθεσή του για τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες τις τελευταίες 24 ώρες, είπε ότι την Κυριακή, έξι μπαλόνια πέταξαν πάνω από τη μέση γραμμή του στενού, με μόνο ένα να διασχίζει το νησί στο νότιο άκρο του σύμφωνα με χάρτη που παρασχέθηκε από το υπουργείο. Τα άλλα πέντε μπαλόνια πέταξαν στη βόρεια Ταϊβάν, αλλά όχι πάνω από τη στεριά, ανέφερε το υπουργείο. Τα μπαλόνια κατευθύνθηκαν όλα ανατολικά.

Η μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν χρησίμευε προηγουμένως ως ανεπίσημο φράγμα μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας, αλλά τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, τα drones και τώρα τα αερόστατα της Κίνας πετούν τακτικά από πάνω του. Οι κινεζικές αρχές δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη της διάμεσης γραμμής.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα