Διεθνή

Ταϊβάν: Πολεμικά πλοία της Κίνας και των ΗΠΑ έφτασαν σε απόσταση αναπνοής

Δείτε το βίντεο

Parallaxi
ταϊβάν-πολεμικά-πλοία-της-κίνας-και-τω-1016398
Parallaxi

Βίντεο που δείχνει την παραλίγο σύγκρουση κινέζικου πολεμικού πλοίου με αμερικανικό αντιτορπιλικό στο Στενό της Ταϊβάν ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας. Τα πλάνα έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο υλικό φαίνεται η στιγμή που πολεμικό πλοίο της Κίνας κάνει επικίνδυνο ελιγμό και περνάει σε απόσταση μόλις 140 μέτρων από την πλώρη αντιτορπιλικού των ΗΠΑ.

Η παραλίγο σύγκρουση σημειώθηκε το Σάββατο (3/6) και ήταν το δεύτερο περιστατικό στην περιοχή μέσα σε μια εβδομάδα. Στο επεισόδιο του Σαββάτου το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ, USS Chung – Hoon και η καναδική φρεγάτα HMCS Montreal έκαναν περιπολία στο Στενό της Ταϊβάν, στο οποίο η Κίνα θεωρεί πως έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

Ξαφνικά στην περιοχή εμφανίστηκε πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό της Κίνας. Τότε, το κινεζικό πολεμικό πλοίο φαίνεται να αναπτύσσει ταχύτητα και να περνάει κοντά από την πλώρη του USS Chung-Hoon. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το USS Chung – Hoon διατήρησε την πορεία του, αλλά κατέβασε την ταχύτητά του στους 10 κόμβους «για να αποτραπεί η σύγκρουση».

Επίσης, οι ΗΠΑ λένε πως οι ενέργειες της Κίνας παραβιάζουν τους θαλάσσιους κανόνες ασφαλούς διέλευσης στα διεθνή ύδατα: «Η διέλευση του Chung – Hoon και του Montreal μέσω του Στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη συνδυασμένη δέσμευση ΗΠΑ-Καναδά για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδοειρηνικό».

Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει ξανά, πρόσφατα, την Κίνα πως εκτέλεσε άλλον έναν «άσκοπο επιθετικό ελιγμό» με ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος J-16 να πετά στα τέλη του περασμένου μήνα -ακριβώς μπροστά από το ρύγχος ενός αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα