Διεθνή

Ταιβάν: Συγκλονιστικά βίντεο από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δόνηση των τελευταίων 25 χρόνων - Στους 4 οι νεκροί - Τι λέει Έλληνας που έζησε τις δραματικές στιγμές

Parallaxi
ταιβάν-συγκλονιστικά-βίντεο-από-τον-σ-1141813
Parallaxi

Σεισμική δόνηση 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Ταιβάν, με τους Ιάπωνες να κάνουν λόγο για 7.7 Ρίχτερ.

Οι μετασεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνεχίζονται, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 4 νεκροί και 50 τραυματίες.

Ο κίνδυνος για τσουνάμι έχει περάσει.

Οι σοβαρότερες υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην πόλη Χουάλιεν, λιμάνι 100.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της ομώνυμης αραιοκατοικημένης κομητείας, όπου κατέρρευσαν δυο κτίρια «πιθανόν» παγιδεύοντας ενοίκους τους, σύμφωνα με την πυροσβεστική της Ταιβάν. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 26 κτήρια που είτε έγειραν είτε κατέρρευσαν πλήρως.

Για τον ισχυρότατο σεισμό στην Ταιβάν μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα ο Χρήστος Σαραντίδης από την πρωτεύουσα Ταϊπέι. Μιλώντας από τη γραμμή του μετρό όπου βρισκόταν, έκανε λόγο για πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 25 ετών στη χώρα.

«Η μικρή έφυγε για το σχολείο, είχα το πρωινό ελεύθερο είπα να κοιμηθώ λίγο και μόλις με έπιασε ο ύπνος μας ξύπνησε ο σεισμός. Πέσανε πράγματα και σπάσανε…»

Στην Ταιβάν, διευκρίνισε δεν έχουν πέσει κτίρια. Στην Ταϊπέι υπάρχουν ζημιές στο μετρό, στη γραμμή προς αεροδρόμιο.

«Πανικός δεν υπάρχει, όλα λειτουργούν κανονικά, ακούμε ασθενοφόρα οχήματα πυροσβεστικής από το πρωί, αλλά το μετρό λειτουργεί. Επικοινώνησα με το σχολείο της μικρής μήπως χρειαζόταν να την πάρουμε, αλλά όλα καλά. Είμαστε καλά, ζημιές υπάρχουν στη Χουάλιεν, είναι μια πανέμορφη περιοχή, οι σκέψεις μας είναι σε αυτούς τους ανθρώπους».

Αύριο έχουμε τετραήμερη αργία. Αν ο σεισμός γινόταν αύριο, που έχουμε διακοπές, μπορεί τα πράγματα να ήταν χειρότερα σημείωσε. «Ήμασταν λίγο τυχεροί πάνω στην ατυχία μας» παρατήρησε.

Στα social media κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν τη στιγμή που χτυπά ο σεισμός της Ταϊβάν, δημιουργώντας ένα τρομακτικό σκηνικό.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και —πολύ περισσότερο— σε περιοχές της νότιας Κίνας. Το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι.

Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη νήσο «εδώ και εικοσιπέντε χρόνια», κατά την εκτίμηση του διευθυντή του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, του Γου Τσιεν-φου.

«Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (…) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο κ. Γου σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όταν σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους και κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κάπου 50.000 κτίρια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα