Διεθνή

Τάκης Πολίτης: «Ντρέπομαι να λέω ότι είμαι Ευρωπαίος – Κλείνουν τα μάτια στο έγκλημα του Ισραήλ»

Από τη Μάλτα, ο ακαδημαϊκός Τάκης Πολίτης μίλησε στην Parallaxi, στον απόηχο της επίθεσης κατά της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, στην οποία συμμετείχε

Αντώνιο Παντέλη
τάκης-πολίτης-ντρέπομαι-να-λέω-ότι-εί-1313876
Αντώνιο Παντέλη

Τα ξημερώματα της προηγούμενης Παρασκευής ( 2/5 ) στη Μάλτα, την στιγμή που θα ξεκινούσε πλοίο με ανθρωπιστική δύναμη αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους, με σκοπό να σπάσει το παράνομο μπλόκο του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας ως προς την διακοπή εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας – πράγμα που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου και συνεχίζεται, σημειώθηκε επίθεση από drone με σκοπό την βύθισή του και την μη παροχή βοήθειας.

Στο πλοίο επέβαιναν δώδεκα μέλη πληρώματος και έξι ακτιβιστές. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα drones στόχευαν σκόπιμα τη γεννήτρια του πλοίου, αφήνοντας το πλήρωμα χωρίς ρεύμα και εκθέτοντας το σκάφος σε άμεσο κίνδυνο βύθισης. Το σκάφος εξέμπεψε αμέσως μετά την επίθεση σήμα SOS.

Απαγόρευση εισόδου βοηθειών

Από τις 2 Μαρτίου του 2025, το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο κάθε φορτηγού βοήθειας προς την Γάζα οδηγώντας έτσι, πάνω από δύο εκατομμύρια άμαχους πολίτες στο να λιμοκτονούν. Η βοήθεια που πρέπει να προσφερθεί στους Παλαιστίνιους της Γάζας για τις βασικές τους ανάγκες, σύμφωνα με ανθρωπιστικούς εμπειρογνώμονες,  πρέπει να είναι πάνω από 600 φορτηγά ημερησίως.

Ο Τάκης Πολίτης, καθηγητής πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και ακτιβιστής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, βρισκόταν στη Μάλτα και προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Facebook απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες της Ελλάδας, με στόχο να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει κάθε συνεργασία με το Ισραήλ και να προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό της επίθεσης.

Αναλυτικά η δημοσίευση:

«Ονομάζομαι Τάκης Πολίτης και είμαι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βρίσκομαι στη Μάλτα συμμετέχοντας στο Στόλο της Ελευθερίας. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ανθρωπιστική δράση αλληλεγγύης για να σπάσουμε την παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, που λιμοκτονούν από την σκόπιμη παράνομη απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας που επιβάλλει το Ισραήλ.

Χθες το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα, λίγες ώρες πριν από την επιβίβασή μας, το πλοίο μας χτυπήθηκε από 2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε διεθνή ύδατα κοντά στη Μάλτα. Ξέσπασε πυρκαγιά και το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Στο πλοίο, την ώρα της επίθεσης, βρίσκονταν 12 μέλη πληρώματος και 6 ακτιβιστές.

Απευθύνω έκκληση στο μεγάλο εκείνο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που καταδικάζει την συνεχιζόμενη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάθε συνεργασία με το Ισραήλ και να προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας».

Ο κ. Πολίτης μίλησε στην Parallaxi, λίγες μέρες μετά το συμβάν, για την επίθεση που δέχτηκε το πλοίο, την στάση της Ευρώπης αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο Ισραήλ και τον πόλεμο. 

«Την ώρα που έγινε η επίθεση ήταν δώδεκα μέλη πληρώματος και έξι ακτιβιστές. Εγώ και άλλοι 45 ακτιβιστές ήμασταν στην Μάλτα και θα ανεβαίναμε έξι ώρες αργότερα. Όταν συνέβη η επίθεση εμείς ενημερωθήκαμε από το ίδιο το σκάφος και μας γνωστοποίησαν πως είναι όλοι καλά, δεν υπήρξε κάποιο διάστημα ανησυχίας για θύματα και για την υγεία των επιβαινόντων. Το πλοίο δεν είναι αξιόπλοο πλέον. Η επίθεση είναι ένα ακόμα δείγμα πράξεων ατιμωρησίας από το Ισραήλ».

«Η στάση της Μάλτας είναι ίδια με αυτήν των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, είναι αρνητική. Ξεκινώντας από την δική μας. Η Ιρλανδία, μονάχα, κρατάει μια καλή στάση και είναι υπέρ της Παλαιστίνης, της υπεράσπισης του δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Έτσι θα έπρεπε να είναι και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που δυστυχώς δεν είναι». 

Για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης ο κ. Πολίτης σημειώνει:

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει στάση απέναντι στην γενοκτονία δίχως πίεση από τους πολίτες της. Δεν πρόκειται να σκεφτεί από μόνη της πως κρατούσε τόσο καιρό μια λάθος στάση. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξουν κοινωνικές αφυπνίσεις γιατί θεωρώ πως μεγάλο κομμάτι των ευρωπαϊκών κοινωνιών βρίσκεται σε ύπνωση αυτήν την στιγμή, δεν αντιλαμβάνονται πως αυτό που συμβαίνει είναι ένα αίσχιστο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δεν αντιλαμβάνονται πως η υποτιθέμενη πολιτισμένη δύση και η Ευρώπη του διαφωτισμού κλείνει τα μάτια απέναντι σε ένα διαρκές έγκλημα που επιχειρεί το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας και ειδικά το τελευταίο διάστημα με την απαγόρευση εισόδου κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας σε επίπεδο νερού, τροφής και φαρμάκων.

Αυτά συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας – και όχι επειδή το λέω εγώ – επειδή έτσι είναι το διεθνές δίκαιο και έτσι έχουν αποφανθεί διεθνείς οργανισμοί, τους οποίων τις αποφάσεις το Ισραήλ αγνοεί επιδεικτικά, εμφανίζοντας μια στάση απύθμενου θράσους. Βομβάρδισε με drones ένα πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Λωρίδα της Γάζας στο κέντρο της Μεσογείου γεμάτο με πολίτες και η Ευρώπη σιωπά. Η ηθική κατάπτωση της Ευρώπης για εμένα είναι αδιανόητη. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως θα έβλεπα στην γειτονιά μας τέτοιες εικόνες φρίκης και ο κόσμος που υποτίθεται είναι ευαισθητοποιημένος – πολιτισμένος, να μην λέει απολύτως τίποτα».

Ενώ αναφέρεται στο τι χρειάζεται να γίνει άμεσα από τον κόσμο:

«Χρειάζονται ενέργειες και πρωτοβουλίες ακόμα και από χώρους δουλειάς όπως κάνουν οι λιμενεργάτες, που αρνούνται να δένουν πλοία σε λιμάνια που πηγαίνει όπλα στο Ισραήλ για να συνεχίσουν την γενοκτονία. Οι πανεπιστημιακοί θα πρέπει να διακόψουν κάθε συνεργασία με ισραηλινά πανεπιστήμια. Αυτήν την στιγμή, κατά τη γνώμη μου όσοι παραμένουν εκεί είναι συνένοχοι σε αυτό που κάνει η κυβέρνησή τους, την οποία έχουν ψηφίσει.

Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε συνεργασίες οι οποίες είχαν ξεκινήσει παλιότερα. Πλέον αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ διαπερνά όλο τον κοινωνικό ιστό, όλο το πολιτικό σύστημα και όλη την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία είναι μια φασιστική αντίληψη. Αυτό το οποίο γίνεται καθημερινά και ενισχύεται από την οικειοθελή σιωπή του δυτικού κόσμου, ουσιαστικά αυξάνει το αίσθημα ατιμωρησίας, “κάνω ό,τι θέλω, δεν υπολογίζω κανέναν και δεν λαμβάνω υπόψη μου το διεθνές δίκαιο ούτε τους διεθνείς οργανισμούς”, έτσι λειτουργεί το Ισραήλ.

Αυτό πρέπει να τελειώσει, είναι ντροπή για την Ευρώπη να ανέχεται τέτοια πράγματα να γίνονται στην γειτονιά της, την αφορά άμεσα. Πρέπει κάπως, για την αξιοπρέπεια αυτού που ονομάζεται ανθρωπότητα, να αφυπνιστεί ο κόσμος και να πιέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν στάση απέναντι στην γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ και αυτό να σταματήσει να είναι το κράτος – τρομοκράτης σε αυτόν τον πλανήτη και να έρθει ένα τέλος και σύντομα». 

Ενώ ολοκληρώνει πως το έλασσον ζήτημα είναι οι ίδιοι που δέχθηκαν την επίθεση και το πλοίο, αλλά το μείζον είναι αυτό που συνεχίζεται να συμβαίνει και όχι μόνο για τους  βομβαρδισμούς αλλά και στην παρεμπόδιση του Ισραήλ στην προσφορά ανθρωπιστικών βοηθειών, όπως λέει ο ίδιος: «Εδώ και δύο μήνες δεν μπαίνει ούτε νερό ούτε τροφή στην Γάζα από καμία ανθρωπιστική αποστολή και οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή, αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ντρέπομαι να λέω πως είμαι Ευρωπαίος».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα