Τελεσίγραφο «μίας ώρας» από το Ισραήλ για εκκένωση του νοσοκομείου αλ Σίφα
Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στη Γάζα.
Οι ισραηλινοί στρατιώτες έδωσαν σήμερα κατά την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα της εφόδου τους στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα εντολή από μεγάφωνα για την εκκένωσή του “σε μια ώρα”, μετέδωσε πριν λίγο δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται εκεί.
Αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομειακό αυτό συγκρότημα και οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τύχη τους έχουν ενταθεί.
Το Ισραήλ δηλώνει ότι η Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως στρατιωτική βάση και τους ασθενείς ως “ανθρώπινες ασπίδες”.
Το Ισραήλ δηλώνει ότι το νοσοκομείο αλ Σίφα στεγάζει στρατηγικές υποδομές της Χαμάς, κυρίως σε σήραγγες που έχει σκάψει κάτω από το συγκρότημα, πράγμα το οποίο διαψεύδει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Ο γιατρός Άχμεντ ελ Μοχαλαλάτι δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters πως παρά τις “δύσκολες” συνθήκες στο νοσοκομείο, δεν έχουν πεθάνει μωρά εκεί αφότου εισήλθε ο ισραηλινός στρατός σε αυτό την Τετάρτη, αλλά και πως οι ισραηλινές δυνάμεις δεν “βρήκαν τίποτα” στη διάρκεια των ερευνών στο νοσοκομειακό συγκρότημα.
Αρνούνται οι IDF ότι έδωσαν εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αρνούνται ότι ζήτησαν την εκκένωση του νοσοκομείου Σίφα της Γάζας εντός μίας ώρας, λέγοντας ότι ανταποκρίθηκαν μόνο στα αιτήματα του διευθυντή του ιατρικού κέντρου που ζήτησε μια ασφαλή διαδρομή για όσους επιθυμούν να φύγουν.
«Σήμερα το πρωί, ο Ισραηλινός Στρατός αποδέχθηκε το αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου Σίφα να επιτρέψει στους πολίτες της Γάζας που βρίσκονταν στο νοσοκομείο και θα ήθελαν να το εκκενώσουν μέσω της ασφαλούς οδού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός Στρατός οπως μεταδίδουν οι Times of Israel.
«Σε κανένα σημείο το IDF δεν διέταξε την εκκένωση ασθενών ή ιατρικών ομάδων και στην πραγματικότητα πρότεινε ότι οποιοδήποτε αίτημα για ιατρική εκκένωση θα διευκολυνθεί από το IDF», αναφέρει.
«Το ιατρικό προσωπικό θα παραμείνει στο νοσοκομείο για να υποστηρίξει ασθενείς που δεν μπορούν να το εκκενώσουν», κατέληξε.
Το IDF λέει επίσης ότι παρείχε πρόσθετη τροφή, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια στη Σίφα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Νωρίτερα, δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μετέδωσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες έδωσαν σήμερα, Σάββατο κατά την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα της εφόδου τους στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα εντολή από μεγάφωνα για την εκκένωσή του «σε μια ώρα». Μετά την εντολή, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται πεζή, σύμφωνα με το δημοσιογράφο του AFP. Ωστόσο, 450 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να να μετακινηθούν.
Το Ισραήλ δηλώνει ότι η Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως στρατιωτική βάση.
Στο νοσοκομείο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού θύλακα στο οποίο έγινε έφοδος την Τετάρτη από τον ισραηλινό στρατό, η κατάσταση είναι «καταστροφική» για τους ασθενείς, τους εκτοπισμένους και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται εκεί χωρίς ρεύμα «ούτε νερό, ούτε τρόφιμα», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του, ο γιατρός Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα.
Το προσωπικό του Αλ Σίφα ανακοίνωσε ότι ένα πρόωρο βρέφος πέθανε στο νοσοκομείο χθες. Πρόκειται για το πρώτο που πεθαίνει στο διάστημα των δύο ημερών που μεσολάβησαν από την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομειακό συγκρότημα. Τρία πρόωρα βρέφη είχαν πεθάνει τις προηγούμενες μέρες όταν είχε περικυκλωθεί το νοσοκομείο.
Τα περισσότερα νοσοκομεία της Γάζας δεν έχουν πλέον καύσιμα για να τροφοδοτήσουν τις γεννήτριές τους.
Χθες, το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την καθημερινή είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας δύο βυτιοφόρων με καύσιμα.
Νέα προειδοποίηση από το Ισραήλ να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το Χαν Γιούνες
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ εξέδωσε μια νέα προειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους στην πόλη Χαν Γιουνές στο νότιο τμήμα του πυρός να απομακρυνθούν και να πλησιάσουν την ανθρωπιστική βοήθεια.Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να επιτεθεί στη Χαμάς στη νότια Γάζα αφού υποτάξει τον βορρά, σχολιάζει το Reuters.
«Ζητάμε από τους ανθρώπους να μετεγκατασταθούν. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για πολλούς από αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να δούμε τους αμάχους να εγκλωβίζονται στα διασταυρούμενα πυρά», δήλωσε στο MSNBC την Παρασκευή ο Μαρκ Ρέγεβ, βοηθός του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Ρέγεβ πρόσθεσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα πρέπει να προχωρήσουν στην πόλη για να εκδιώξουν τους μαχητές της Χαμάς από υπόγειες σήραγγες και αποθήκες.
«Είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν ξανά» αν μετακινηθούν δυτικά, είπε, απευθυνόμενους στους αμάχους. Τους ζητάμε να μετακομίσουν σε μια περιοχή όπου ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν σκηνές και ένα υπαίθριο νοσοκομείο.
Μπορέλ: Μόνον η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να κυβερνήσει μεταπολεμικά την Γάζα
Μόνον η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να κυβερνήσει την Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
“Η Χαμάς δεν μπορεί πλέον να έχει τον έλεγχο της Γάζας”, σημείωσε ο Μπορέλ στην ετήσια διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας “Διάλογος της Μανάμα” που διεξάγεται στο Μπαχρέιν.
“Επομένως ποιος θα έχει τον έλεγχο της Γάζας; Πιστεύω ότι μόνον ένας θα μπορούσε να το κάνει αυτό –η Παλαιστινιακή Αρχή”, υπογράμμισε.
Γεραπετρίτης για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ο ταχύτερος δρόμος είναι ο καλύτερος δρόμος
Τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή αναδεικνύει σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων στο τηλεγράφημα με τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, η Ελλάδα έχει καταδικάσει επανειλημμένα την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ και πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της με τον αραβικό κόσμο της προσδίδουν αξιοπιστία ως έντιμου διαμεσολαβητή.
Μία ημέρα μετά τις επαφές του στη Ραμάλα, με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ, και στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ελί Κοέν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τα δύο μέρη και εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για το άνοιγμα διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα θα μπορούσαν να αποφέρουν σύντομα αποτελέσματα. «Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία και με τα δύο μέρη και είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να έχουμε σύντομα κάποια θετικά αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, επισήμανε πως πιστεύει ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι επιθυμεί να ακούσει όλες τις πιθανές επιλογές.
Σημειώνεται πως λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή δύο βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν καθημερινά καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας. Τα πρώτα καύσιμα αναμένεται να φτάσουν σήμερα, μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα.
Περαιτέρω, το Ρόιτερς σημειώνει πως η Κύπρος έχει υποβάλει μια πρόταση, την οποία στηρίζει η Ελλάδα, για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, πέραν εκείνου της μεθοριακής διάβασης της Ράφα με την Αίγυπτο. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι μέσω ενός λιμανιού στο Ισραήλ και στη συνέχεια ένα βόρειο σημείο εισόδου στη Γάζα, σημείωσε. «Ο ταχύτερος δρόμος είναι ο καλύτερος δρόμος» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι η παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους είναι απαραίτητη.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα είναι σεβαστό, αλλά πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, ενώ ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να διαφοροποιείται σαφώς από τη Χαμάς. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κατάσταση στη Γάζα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και προέταξε: «Είναι οι ανθρωπιστικές ηθικές αξίες που πρέπει να ενστερνιστούμε όλοι μας, και πρέπει να το κάνουμε άμεσα».
Μετά τον πόλεμο, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, η διακυβέρνηση της Γάζας πρέπει να είναι «άκρως νομιμοποιημένη» και να αντιτίθεται στην τρομοκρατία.
Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή εισροή προσφύγων, είπε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη, αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ασύλου που συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σημείωσε πως θα ήταν πρόθυμη να υποδεχθεί τραυματίες.
Τέλος, στο ίδιο τηλεγράφημα σημειώνεται πως η σύγκρουση στη Γάζα είναι ένα άλλο ζήτημα που διαφοροποιεί την Ελλάδα από την Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να εμποδίζει τον διάλογο, δήλωσε ο Γεραπετρίτης. «Αυτό δεν θα πρέπει να μας απαγορεύει να συζητούμε τα προβλήματά μας και να θέσουμε στην ατζέντα ορισμένα αμοιβαία επωφελή σχέδια», είπε.
Λευκός Οίκος: Η απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς θα βοηθήσει σε αποκλιμάκωση των μαχών
Ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς θα οδηγήσει σε αύξηση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας και σε σημαντική παύση στις μάχες στη Γάζα.
«Αν απελευθερωθούν οι όμηροι, θα δείτε μια σημαντική, σημαντική αλλαγή», δήλωσε ο Μπρετ ΜακΓκερκ στην σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια Διάλογος της Μανάμα (IISS Manama Dialogue) στο Μπαχρέιν.
Ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέιν κάλεσε χθες, Παρασκευή, κατά την ομιλία του στη σύνοδο, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά από το Ισραήλ που κρατά ομήρους στη Γάζα και το Ισραήλ σε αντάλλαγμα να απελευθερώσει από τις φυλακές του γυναίκες και παιδιά από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι οποίοι, όπως σημείωσε, δεν είναι μαχητές.