Τελικά υπάρχει τρόπος να μην πεθάνεις ποτέ;

Μια Ρωσική εταιρεία υποστηρίζει ότι όχι μόνο τον ανακάλυψε αλλά τον πουλάει κιόλας

Parallaxi
τελικά-υπάρχει-τρόπος-να-μην-πεθάνεις-536432
Parallaxi

Όταν η 70χρονη μητέρα του Αλεξέι Βορονένκοφ πέθανε, εκείνος πλήρωσε για να καταψυχθεί ο εγκέφαλός της και να διατηρηθεί με την ελπίδα ότι κάποια μέρα, με την πρόοδο της επιστήμης, θα μπορέσει να την επαναφέρει στη ζωή.

Πρόκειται για έναν από τους 71 εγκεφάλους και πτώματα ανθρώπων (η ρωσική εταιρεία KrioRus τα αποκαλεί «ασθενείς») που πλέουν σε υγρό άζωτο σε μια από τις πανύψηλες μεταλλικές δεξαμενές της, έξω από τη Μόσχα. Φυλάσσονται σε θερμοκρασία -196 βαθμών Κελσίου, με σκοπό να μην αποσυντεθούν. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η επιστήμη θα μπορέσει να αναστήσει τους νεκρούς.

«Το έκανα επειδή είχαμε πολύ στενή σχέση και πιστεύω ότι είναι η μοναδική ευκαιρία μας για να ξανασυναντηθούμε στο μέλλον», είπε ο Βορονένκοφ, ο οποίος σκοπεύει να ακολουθήσει και ο ίδιος την κρυογονική μέθοδο όταν πεθάνει.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ψευδοεπιστημών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Εβγκένι Αλεξάντροφ, περιέγραψε την κρυογονική ως μια «αποκλειστικά εμπορική μέθοδο που δεν έχει καμία επιστημονική βάση», σχολιάζοντας το θέμα στην εφημερίδα Izvestia. Πρόκειται για «φαντασιοπληξία που βασίζεται στην ελπίδα των ανθρώπων ότι θα αναστηθούν από τους νεκρούς και τα όνειρά τους για αιώνια ζωή», πρόσθεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ωστόσο η Βαλέρια Ουντάλοβα, η διευθύντρια της KrioRus η οποία κατέψυξε τον σκύλο της το 2008, είπε ότι είναι πιθανό να αναπτυχθεί στο μέλλον η τεχνολογία για την ανάσταση των νεκρών, όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση.

Σύμφωνα με την KrioRus εκατοντάδες πιθανοί πελάτες από περίπου 20 χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες για να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες της μετά θάνατον. Για τους Ρώσους, το κόστος φτάνει τα 36.000 δολάρια για μια «ολόσωμη» ψύξη και τα 15.000 μόνο για τον εγκέφαλο. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Ρωσία φτάνει τα 760 δολάρια. Οι τιμές είναι ελαφρώς υψηλότερες για τους ξένους.

Η εταιρεία, που υποστηρίζει ότι είναι η μοναδική στο είδος της στη Ρωσία και τη γύρω περιοχή, ιδρύθηκε το 2005. Έχει να ανταγωνιστεί τουλάχιστον δύο άλλες εταιρείες στις ΗΠΑ, όπου η πρακτική αυτή εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Βορονένκοφ έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στην επιστήμη. «Ελπίζω ότι κάποια μέρα θα φτάσουμε στο επίπεδο να παράγουμε τεχνητά σώματα και όργανα για να δημιουργήσουμε ένα τεχνητό σώμα, στο οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθεί ο εγκέφαλος της μητέρας μου», είπε.

Για τη διευθύντρια της KrioRus, εκείνοι που πληρώνουν για να καταψύξουν τους δικούς τους ανθρώπους, δείχνουν πόσο πολύ τους αγαπούν. «Τι μπορούμε να κάνουμε για τους συγγενείς μας που πέθαναν ή για ανθρώπους που αγαπάμε; Μια ωραία κηδεία, ένα φωτογραφικό άλμπουμ. Αυτοί κάνουν ένα βήμα παραπάνω, αποδεικνύοντας την αγάπη τους ακόμη περισσότερο», υποστήριξε.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα