Θρίλερ με τον Νασράλα: Το ισχυρότερο χτύπημα στη Βηρυτό από το 2006 – Η πρώτη αντίδραση του Ιράν

Επιστρέφει εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη ο Νετανιάχου

Parallaxi
θρίλερ-με-τον-νασράλα-το-ισχυρότερο-χτ-1220698
Parallaxi

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ και Χεζμπολάχ με το Τελ Αβίβ να χτυπά το αρχηγείο της οργάνωσης στη Βηρυτό σε ένα πλήγμα που στόχευε τον ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Το τηλεοπτικό κανάλι al-Manar της Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 50 τραυματίστηκαν σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Έξι κτίρια ισοπεδώθηκαν από τα πλήγματα που περιγράφονται ως τα πιο σφοδρά μετά τον πόλεμο του 2006.

Σε πλάνα από τη στιγμή της επίθεσης φαίνεται μια τεράστια έκρηξη και πυκνός καπνός να υψώνεται από την περιοχή.

Από την πλευρά του το Ισραήλ ανέφερε ότι πραγματοποίησε ένα «πλήγμα ακριβείας» στο «γενικό επιτελείο» της Χεζμπολάχ.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επιστρέψει απόψε στο Ισραήλ.

Σημειώνεται πως πέπλο μυστηρίου καλύπτει την τύχη του Χασάν Νασράλα αφού το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News Agency, που συνδέεται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, απέσυρε τη δήλωσή του που ισχυριζόταν ότι ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ήταν ζωντανός, μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό, δηλώνοντας τώρα ότι δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιώσουν την κατάστασή του.

Επίσης, λιβανέζικες πηγές αναφέρουν ότι ο Χασίμ Σάφι αλ-Ντιν, ο επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, που θεωρείτο το «νούμερο 2» στην οργάνωση, σκοτώθηκε στα χτυπήματα.

Οι IDF αξιολογούν εάν ο Χασάν Νασράλα, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, βρισκόταν στο κτίριο των κεντρικών γραφείων της οργάνωσης κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό. Σύμφωνα με το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, οι Αρχές προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την παρουσία του Νασράλα στο σημείο τη στιγμή της επίθεσης, μια εξέλιξη που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια της περιοχής.

Ο ανταποκριτής του Sky News, Τζον Σπαρκς περιέγραψε το γεγονός ως «ιδιαίτερα σημαντικό», καθώς η ασφάλεια του ηγέτη της Χεζμπολάχ είναι πάντα προτεραιότητα.

Η πρώτη αντίδραση του Ιράν: Αλλάζει τους «κανόνες του παιχνιδιού»

Η πρεσβεία του Ιράν στο Λίβανο δηλώνει στο X ότι το ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της Βηρυτού με στόχο το αρχηγείο της Χεζμπολάχ, του πληρεξουσίου της, αποτελεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση που αλλάζει το παιχνίδι και «θα επιφέρει στον δράστη της την κατάλληλη τιμωρία».

«Αυτό το καταδικαστέο έγκλημα… αντιπροσωπεύει μια επικίνδυνη κλιμάκωση που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», αναφέρει η ιρανική πρεσβεία.

Το μεγαλύτερο πλήγμα στη Βηρυτό από το 2006

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή με στόχο το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σε μια προφανή προσπάθεια να σκοτώσει την ηγεσία της οργάνωσης.

Σύμφωνα με το Axios αυτή ήταν η μεγαλύτερη ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό από τον πόλεμο του 2006 στο Λίβανο και μια ισραηλινή πηγή δήλωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Επλήγησαν επίσης κτίρια κατοικιών.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ βρίσκονταν στο αρχηγείο την ώρα της επίθεσης. Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη απάντηση από τη Χεζμπολάχ για την επίθεση ή για την κατάσταση του Νασράλα. Η ισραηλινή πηγή δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δεν έχουν ακόμη επιβεβαίωση για το αν χτυπήθηκε.

Ο εκπρόσωπος των IDF Daniel Hagari περιέγραψε την επίθεση ως «ακριβές χτύπημα στο κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ, το οποίο ήταν σκόπιμα χτισμένο κάτω από κτίρια κατοικιών στη Βηρυτό, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποχώρησε απότομα από την ενημέρωση Τύπου στον ΟΗΕ αφού έλαβε ενημέρωση από τον στρατιωτικό του σύμβουλο.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ λίγα λεπτά πριν από το χτύπημα στη Βηρυτό, αλλά δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι το διέψευσαν αυτό, λέγοντας στο Axios ότι δεν είχαν καμία προηγούμενη προειδοποίηση. «Δεν είχαμε καμία γνώση ή ανάμειξη σε αυτό», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος.

Χτύπημα δύο 24ωρα μετά την πρωτοβουλία ΗΠΑ και Γαλλίας

Το χτύπημα έρχεται δύο ημέρες αφότου οι ΗΠΑ και η Γαλλία ανακοίνωσαν μια πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και αφού ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι κάλεσαν το Ισραήλ να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση που θα μπορούσε να προκαλέσει ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ο Λευκός Οίκος έγινε έξαλλος όταν ο Νετανιάχου αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, παρά το γεγονός ότι συμμετείχε στις συνομιλίες που οδήγησαν στην ανακοίνωση. Την Πέμπτη, ο Νετανιάχου υπαναχώρησε και δήλωσε ότι «το Ισραήλ συμμερίζεται τους στόχους» της πρότασης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Όμως η επίθεση της Παρασκευής είναι άλλη μια ξεκάθαρη κλιμάκωση από το Ισραήλ και υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για την κατάπαυση του πυρός.

Η στιγμή που εγκρίνεται το χτύπημα από τον Νετανιάχου

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που, όπως είπε, δείχνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να εγκρίνει την αεροπορική επιδρομή στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Η φωτογραφία φαίνεται να δείχνει τον Νετανιάχου στο ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοαβ Γκαλαντ, δημοσίευσε μια φωτογραφία που, όπως είπε, τον έδειχνε να επιβλέπει το χτύπημα από το υπόγειο δωμάτιο διοίκησης της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Η φωτογραφία δείχνει τον Γκαλαντ μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Herzi Halevi, και τον επικεφαλής της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, Tomer Bar.

Πηγή: iEidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα