Τι αναμένουν οι εισβολείς του Καπιτωλίου με την εκλογή Τραμπ
Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα τους δώσει χάρη, θεωρώντας τους «πατριώτες» και «πολιτικούς κρατούμενους»
Από όλους τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ντέρικ Εβανς έχει έναν ιδιαίτερο λόγο να χαίρεται για το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, καθώς ελπίζει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα του απονείμει χάρη για τη συμμετοχή του στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.
«Μια χάρη θα μου αλλάξει τη ζωή», λέει ο Εβανς, ο οποίος ήταν μέλος του νομοθετικού σώματος της Δυτικής Βιρτζίνια όταν, μαζί με άλλα 2.000 άτομα, εισέβαλε στο Καπιτώλιο. Επρόκειτο για μία προσπάθεια ανατροπής των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020, εμπνευσμένη από την ψευδή αντίληψη ότι πραγματικός νικητής ήταν ο Τραμπ, και όχι ο Τζο Μπάιντεν.
Κατέληξε σε β, στις οποίες δήλωσε ένοχος για την πρόκληση πολιτικών ταραχών και πέρασε τρεις μήνες σε ομοσπονδιακή φυλακή το 2022. Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ δήλωσε επανειλημμένα ότι θα απονείμει χάρη σε όσους συμμετείχαν στα επεισόδια, τους οποίους απεκάλεσε «πατριώτες» και «πολιτικούς κρατουμένους». Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο σε ποιους ακριβώς θα απονείμει χάρη και πότε.
«Πιστεύω πως είναι ένας άνδρας που κρατάει τον λόγο του», δήλωσε στο BBC ο Εβανς.
Τον Μάρτιο, ο Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα του «Truth Social» ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει ως πρόεδρος θα είναι να «ελευθερώσει τους ομήρους της 6ης Ιανουαρίου που φυλακίστηκαν αδίκως». Επανέλαβε, μάλιστα, αυτή τη δέσμευση και σε φόρουμ της Εθνικής Ενωσης Μαύρων Δημοσιογράφων στο Σικάγο τον Ιούλιο.
Φυσικά και θα το έκανα», είπε. «Εάν είναι αθώοι, θα τους απονείμω χάρη».
Δεν φάνηκε, ωστόσο, διατεθειμένος να προτείνει την απονομή γενικής χάρης, αναφέροντας τα εξής στο δίκτυο CNN: «Προτίθεμαι να απονείμω χάρη σε πολλούς από αυτούς. Δεν μπορώ να το πω για καθέναν από αυτούς, γιατί μερικοί πιθανόν να βγήκαν εκτός ελέγχου».
Η εκστρατεία του Τραμπ έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι οι αποφάσεις «θα ληφθούν ανάλογα με την κάθε περίπτωση όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο».
Γίνονται ακόμα συλλήψεις
Τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες ομοσπονδιακές έρευνες στην Ιστορία των ΗΠΑ. Περίπου 600 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για επίθεση και αντίσταση κατά των Αρχών, καθώς και για εμπόδισμα του έργου τους.
Κάποιοι από αυτούς που έλαβαν τις μεγαλύτερες ποινές, όπως οι ιδρυτής των «Oath Keepers», Στιούαρτ Ρόουντς, και ο επικεφαλής των «Proud Boys», Ενρίκε Τάριο, δεν συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια εντός του κτιρίου. Καταδικάστηκαν όμως για συνωμοσία καθώς και για άλλα κακουργήματα επειδή οργάνωσαν τις αναταραχές.
Οι συλλήψεις συνεχίζονται. Σε μια επικαιροποιημένη αναφορά την περασμένη εβδομάδα, το FBI αναφέρει ότι αναζητεί ακόμα εννέα υπόπτους που κατηγορούνται για βίαιες επιθέσεις σε αστυνομικούς.
Με την επιστροφή του Τραμπ, όμως, ο οποίος επιμένει να υποστηρίζει χωρίς στοιχεία ότι ήταν ο νικητής των εκλογών του 2020, το μέλλον της έρευνας παραμένει αβέβαιο.
Επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, το NBC News μετέδωσε ότι αξιωματούχοι επικεντρώνονται στην εκδίκαση των υποθέσεων που κρίνονται ως οι «πιο φλέγουσες» πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.
Αιτήματα αναβολής ακροάσεων
Στο μεταξύ, αρκετοί υποστηρικτές των επεισοδίων του 2021 στο Καπιτώλιο έχουν ζητήσει την αναβολή ακροάσεων, αναμένοντας ότι ο Τραμπ θα τους απονείμει χάρη.
Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Κρίστοφερ Κάρνελ, ένας άνδρας από τη Βόρεια Καρολίνα ο οποίος κρίθηκε ένοχος νωρίτερα αυτό το έτος για αρκετές κατηγορίες που σχετίζονται με τα επεισόδια στο Καπιτώλιο. Οι δικηγόροι του ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα την αναβολή της ακρόασής του λόγω πιθανών «ενεργειών επιείκιας σχετικά με την υπόθεσή του». Το αίτημα, ωστόσο, απορρίφθηκε.
Ο Τζόναθαν Πίτερ Κλάιν, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Μάθιου, δήλωσαν ένοχοι τον Ιούλιο για αρκετές κατηγορίες, ζήτησαν η ακρόασή του –η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Νοεμβρίου– να καθυστερήσει, αλλά ούτε αυτό το αίτημα έγινε δεκτό.
Η Γουέντι Βάια, συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Παγκόσμιου Πρότζεκτ κατά του Μίσους και του Εξτρεμισμού (GPHAE), είπε ότι επικρατεί ήδη ένα αίσθημα ενθουσιασμού μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια και όσων τους υποστηρίζουν.
«Ατομα σε περιθωριακούς ιστοτόπους καλούν σε απελευθέρωση εκείνων που αποκαλούν “αιχμαλώτους πολέμου” ή “ομήρους της 6ης Ιανουαρίου”», σημειώνει η ίδια.
Μεταξύ αυτών είναι και ο Τζέικ Λανγκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για μια σειρά από εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης εναντίον αστυνομικών, και ο οποίος κάνει τακτικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο από το κελί του σε φυλακή της Νέας Υόρκης.
Μετά τη νίκη του Τραμπ, έγραψε στο «Χ» τα εξής: «Γυρίζω σπίτι!!!! Οι πολιτικοί κρατούμενοι της 6ης Ιανουαρίου επιτέλους γυρίζουν σπίτι!!!!»
«Σε μόλις 75 ημέρες, στις 20 Ιανουαρίου 2025, όταν ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα γίνει και επίσημα ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα απονείμει χάρη σε όλους τους ομήρους της J67 [δηλ. της 6ης Ιανουαρίου]».
Χαμηλό προφίλ
Το GPHAE διαπίστωσε επίσης ότι κάποιες ομάδες σχεδιάζουν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ μέχρι ο Τραμπ να επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο και να απονείμει και επισήμως χάρη στους συμμετέχοντες στα επεισόδια.
Μία ανάρτηση σε λογαριασμό των «Proud Boys» στο Telegram πρότεινε στα μέλη τους να αποφύγουν την τελετή ορκωμοσίας τον Ιανουάριο. «Μείνετε σπίτι […] και γιορτάστε την ορκωμοσία του προέδρου μας αλλά και την επικείμενη απελευθέρωση των δικών μας».
Σε ανάρτησή της σε μπλογκ, η Βάια αναφέρει ότι οι χάρες θα αποτελέσουν «κοροϊδία για το σύστημα Δικαιοσύνης και θα στείλουν το μήνυμα στους υποστηρικτές του ότι η βία είναι μία επιτρεπτή αντίδραση στις πολιτικές εξελίξεις που δεν τους αρέσουν».
Προς το παρόν, η αποφυλάκιση όσων κατηγορούνται για αδικήματα που σχετίζονται με τα επεισόδια στο Καπιτώλιο δεν μοιάζει πιθανή, αλλά εκείνοι που διέπραξαν μη βίαια αδικήματα, όπως ο Ντέρικ Εβανς, καλούν στην απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ατόμων.
Οπως ανέφερε ο ίδιος, μάλιστα, μια χάρη δεν θα ήταν αρκετή για να αποζημιώσει τον ίδιο καθώς και άλλα άτομα για τον καιρό που πέρασαν πίσω από τα κάγκελα.
«Πιστεύω πως πρέπει να υπάρξουν κάποιες επανορθώσεις και αποζημιώσεις», υποστηρίζει ο ίδιος.
Πηγή: Καθημερινή