Τι χάνουν Ισραήλ και Τουρκία από το «πάγωμα» του εμπορίου τους

Η Τουρκία σταμάτησε σήμερα όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ - Τι συνεπάγεται

Parallaxi
τι-χάνουν-ισραήλ-και-τουρκία-από-το-πά-1059053
Parallaxi

Η Τουρκία σταμάτησε σήμερα όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, προσθέτοντας στις ήδη υψηλές εντάσεις μεταξύ των άλλοτε στενών συμμάχων λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Η κίνηση αυτή επεκτείνει τον περιορισμό του περασμένου μήνα σε ορισμένες τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντείνει την κριτική του στο εβραϊκό κράτος και προσπαθεί να εδραιώσει την υποστήριξη των συντηρητικών ψηφοφόρων στην πατρίδα του.

Η Άγκυρα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την αναστολή και δεν ήταν σαφές υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεχιστεί το εμπόριο.

Το εμπόριο μεταξύ των χωρών είχε αξία 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, εκ των οποίων το 76% ήταν τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με το τουρκικό στατιστικό ινστιτούτο, αναφέρει το Bloomberg.

“Αυτή είναι η συμπεριφορά ενός δικτάτορα που καταπατά τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και της επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ αγνοεί τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες”. δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ σε ανάρτησή του στο Χ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δημιουργήσει άμεσες εναλλακτικές λύσεις για το εμπόριο με την Τουρκία, αυξάνοντας την τοπική παραγωγή και βρίσκοντας άλλους προμηθευτές, είπε.

Η μεγαλύτερη εξαγωγή της Τουρκίας προς το Ισραήλ το 2023 ήταν ο σίδηρος και ο χάλυβας. Η μεγαλύτερη εισαγωγή της ήταν τα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου, σύμφωνα με το τουρκικό στατιστικό ινστιτούτο.

Η κίνηση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου η Τουρκία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών ως ενάγουσα που κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε γενοκτονία στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποκατέστησαν τους διπλωματικούς δεσμούς τον περασμένο Αύγουστο μετά από μια δεκαετία εντάσεων και διερευνούσαν τρόπους για να αυξήσουν τη συνεργασία τους μέχρι που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο εβραϊκό κράτος, πυροδοτώντας τον πόλεμο. Η σύγκρουση προκάλεσε λαϊκή αντίδραση σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, ακόμη και στις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε τους μαχητές της Χαμάς “μαχητές της ελευθερίας” και επέκρινε επανειλημμένα τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο, από τον οποίο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, έχουν σκοτωθεί 34.000 Παλαιστίνιοι. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί την ομάδα τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν φιλοξένησε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Απριλίου, ζητώντας άμεση βοήθεια στη Γάζα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα