Τι είναι η «ροζ κοκαΐνη» που έχει κατακλύσει τον κόσμο;

Η.Π.Α. και Ηνωμένο Βασίλειο απευθύνουν εκκλήσεις για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του.

Parallaxi
τι-είναι-η-ροζ-κοκαΐνη-που-έχει-κατακ-1057496
Parallaxi

Η «ροζ κοκαΐνη», ένα κοκτέιλ μεθαμφεταμίνης, κεταμίνης και MDMA, έχει αποκτήσει τη φήμη ως το ναρκωτικό των πάρτι, με τους ειδικούς στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο, να απευθύνουν εκκλήσεις για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του.

Η «ροζ κοκαΐνη»- γνωστή και ως tusi- πωλείται σε μορφή σκόνης και συνήθως περιέχει τουλάχιστον ένα διεγερτικό και ένα καταθλιπτικό, σύμφωνα με επιδημιολόγους που μίλησαν στους New York Times. Συνήθως, το μείγμα περιέχει κεταμίνη, Έκσταση, μεθαμφεταμίνη, οπιοειδή, αλλά και νόμιμες διεγερτικές ουσίες όπως καφεΐνη και χρωστικές τροφίμων με γεύση φράουλας που της δίνει τη ροζ απόχρωση και μια γλυκιά μυρωδιά.

Αυτό το μείγμα μπορεί να κάνει τη ροζ κοκαΐνη ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς οι χρήστες δεν γνωρίζουν τι περιέχει και σε τι αναλογίες. Η αύξηση της χρήσης της έχει οδηγήσει σε μια σειρά τραγικών θανάτων, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι το φάρμακο είναι «πολύ επικίνδυνο και απρόβλεπτο», καθώς η συνταγή ποικίλλει τόσο πολύ.

Το ναρκωτικό έχει εντοπιστεί στη Βρετανία, την Ισπανία καθώς και σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, με τη διανομή να συνδέεται με τους γιους του πρώην αφεντικού του μεξικανικού καρτέλ, Ελ Τσάπο, όπως αναφέρει η Daily Mail. Η τιμή της ροζ κοκαΐνης ποικίλλει ανάλογα με τη συνταγή και κυμαίνεται από 10 έως και 100 δολάρια το γραμμάριο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA) των ΗΠΑ, η αύξηση της χρήσης της ροζ κοκαΐνης είναι χαρακτηριστικό μιας ευρύτερης και επικίνδυνης τάσης που παρατηρείται: την παρασκευή ολοένα και πιο συνθετικών ουσιών, τα οποία είναι συχνά πιο ισχυρά.

Συνήθως, η ροζ κοκαΐνη προκαλεί συναίσθημα ευφορίας, εγρήγορσης και ενισχυμένης αντίληψης, καθιστώντας την ένα δημοφιλές ναρκωτικό. Ωστόσο, συνοδεύεται και από μια σειρά πιθανών κινδύνων για την υγεία. Αυτοί συνήθως περιλαμβάνουν παραισθήσεις, διέγερση, επιληπτικές κρίσεις και ακόμη και καρδιακή ανακοπή, αλλά επειδή το μείγμα μπορεί να ποικίλλει τόσο πολύ, η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους κινδύνους.

«Ενώ ο χρήστης θα βιώσει αρχικά ακραία ευφορία, αυξημένη εγρήγορση και ενισχυμένη αισθητηριακή αντίληψη, αυτή η εμπειρία ακολουθείται από ένα εξαιρετικά αρνητικό κοκτέιλ συναισθημάτων όπως παράνοια, επίμονο άγχος και κατάθλιψη» εξήγησε ο Λι Φερνάντες, επικεφαλής θεραπευτής σε κέντρα απεξάρτησης στη Βρετανία.

ΠΗΓΗ: Forbes, Daily Mail

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα