Τι φέρνει ο «παγκόσμιος φόρος» του Τραμπ – Όσα γνωρίζουμε για τους δασμούς

184 χώρες στη λίστα των δασμών - Έντονες αντιδράσεις από τις αγορές - «Μακροοικονομικό σοκ» βλέπει η JP Morgan

Parallaxi
τι-φέρνει-ο-παγκόσμιος-φόρος-του-τρα-1301269
Parallaxi

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέους σαρωτικούς δασμούς σε προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανατρέψουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς ύψους 10%, με ορισμένες χώρες που ο Λευκός Οίκος έχει θεωρήσει ως τους «χειρότερους παραβάτες» να πλήττονται με υψηλότερους συντελεστές. Οι νέοι συντελεστές επηρεάζουν περίπου 100 χώρες, με 60 από αυτές να αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους φόρους εισαγωγής.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 20% στην ΕΕ.

Στις χώρες που θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους αμοιβαίους δασμούς περιλαμβάνονται η Κίνα (34%), το Βιετνάμ (46%), η Ταϊλάνδη (36%), η Καμπότζη (49%) και η Ιαπωνία (24%).

Επέβαλε επίσης δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα ξένης κατασκευής, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι δασμοί θα αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος και θα αποκαταστήσουν την αμερικανική παραγωγή.

Ο Olu Sonola, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας για τις ΗΠΑ στον οίκο Fitch Ratings, χαρακτήρισε τους δασμούς «game-changer, όχι μόνο για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Πολλές χώρες πιθανότατα θα καταλήξουν σε ύφεση».

Την ίδια ώρα, η η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία και ότι οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια ανθρώπους. Η ΕΕ είναι «έτοιμη να απαντήσει» στους νέους αμερικανικούς δασμούς είπε ακόμα η φον ντερ Λάιεν.

Οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν.

Ο Καναδάς και το Μεξικό δεν συμπεριλήφθηκαν στον σημερινό νέο γύρο δασμών. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα ασχοληθεί με τις δύο χώρες χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο που έχει καθοριστεί σε προηγούμενα εκτελεστικά διατάγματα.

Αναλυτικά οι δασμοί που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος:

Παγκόσμιος φόρος Τραμπ – Όσα γνωρίζουμε για τους δασμούς, «μακροοικονομικό σοκ» βλέπει η JP Morgan
Παγκόσμιος φόρος Τραμπ – Όσα γνωρίζουμε για τους δασμούς, «μακροοικονομικό σοκ» βλέπει η JP Morgan
Παγκόσμιος φόρος Τραμπ – Όσα γνωρίζουμε για τους δασμούς, «μακροοικονομικό σοκ» βλέπει η JP Morgan
Παγκόσμιος φόρος Τραμπ – Όσα γνωρίζουμε για τους δασμούς, «μακροοικονομικό σοκ» βλέπει η JP Morgan
Παγκόσμιος φόρος Τραμπ – Όσα γνωρίζουμε για τους δασμούς, «μακροοικονομικό σοκ» βλέπει η JP Morgan
Παγκόσμιος φόρος Τραμπ – Όσα γνωρίζουμε για τους δασμούς, «μακροοικονομικό σοκ» βλέπει η JP Morgan

«Αύξηση τιμών σε κακάο, καφέ και βρώμη για τους Αμερικανούς καταναλωτές»

Ο αντιπρόεδρος εκστρατειών και ειδικών έργων στην Ένωση Καταναλωτικών Μάρκων προειδοποιεί ότι παρά το γεγονός ότι πολλά προϊόντα παράγονται ήδη στις ΗΠΑ, «εξακολουθούμε να έχουμε μια εγγενή εξάρτηση από τα αγαθά που προέρχονται από το εξωτερικό».

Ο ίδιος αναμένει ότι το κόστος διάφορων καθημερινών αγαθών θα αυξηθεί.

«Το κακάο, ο καφές, η βρώμη από τον Καναδά, συγκεκριμένοι τύποι χάλυβα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των δοχείων που χρησιμοποιούνται για το σπρέι μαλλιών, για μια σούπα θα αυξηθούν… Δεν μπορείτε να βρείτε αυτά τα προϊόντα εδώ», τονίζει.

«Και έτσι ένας δασμός, στο τέλος της ημέρας, απλώς αυξάνει το κόστος παραγωγής, και αναπόφευκτα, αυτό θα γίνει αισθητό από τους καταναλωτές».

«Πλήγμα για τους οινοπαραγωγούς της ΕΕ»

Παράλληλα, είναι σαφές ότι οι οινοπαραγωγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν πάρα πολύ για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αμερικανικοί δασμοί. Πέρυσι, το 28% των εξαγωγών κρασιού της ΕΕ κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ, δηλαδή αξίας περίπου 5,28 δισ. δολαρίων.

Αυτοί οι αριθμοί εξηγούν γιατί η CEEV (Comité Européen des Entreprises Vins), η οποία εκπροσωπεί τους οινοπαραγωγούς της ΕΕ, δηλώνει ότι η αγορά κρασιού των ΗΠΑ «είναι θεμελιώδης για την οικονομική σταθερότητα» του κλάδου τους.

Οι φιάλες τους αντιμετωπίζουν τώρα δασμό 20%, πράγμα που σημαίνει υψηλότερες τιμές, αν ούτε οι οινοπαραγωγοί ούτε οι λιανοπωλητές είναι διατεθειμένοι να δεχτούν πλήγμα στα κέρδη τους. Πολλοί Αμερικανοί μπορεί τώρα να αποφασίσουν ότι ένα εισαγόμενο ευρωπαϊκό μπουκάλι κρασί είναι μια πολυτέλεια.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα για τους ευρωπαίους οινοπαραγωγούς, λίγες ημέρες αφότου η ΕΕ πρότεινε ένα πακέτο στήριξης για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις, όπως η μείωση της κατανάλωσης στο εσωτερικό και η κλιματική αλλαγή.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο γενικός γραμματέας της CEEV κάλεσε την ΕΕ και τις ΗΠΑ «να ανανεώσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας διαπραγματευτικής λύσης που θα αποτρέψει την επιβολή δασμών στα αμπελοοινικά προϊόντα».

«Μακροοικονομικό σοκ» βλέπει η JP Morgan

«Εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατηρήσει τους μαζικούς δασμούς που ανακοίνωσε σήμερα, η πρωτοφανής εμπορική πολιτική του θα προκαλέσει πιθανότατα την πτώση τόσο της αμερικανικής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας το 2025», προειδοποίησαν αναλυτές της JPMorgan.

Η JPMorgan σημείωσε ότι οι δασμοί θα αυξήσουν τους φόρους των Αμερικανών κατά 660 δισ. δολάρια ετησίως, τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην πρόσφατη μνήμη με διαφορά. Θα προκαλέσουν επίσης εκτίναξη των τιμών, προσθέτοντας 2% στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ένα μέτρο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που αγωνίζεται να επανέλθει στη γη τα τελευταία χρόνια.

«Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα είναι σημαντικός», ανέφεραν οι αναλυτές. «Θεωρούμε την πλήρη εφαρμογή αυτών των πολιτικών ως ένα σημαντικό μακροοικονομικό σοκ».

Το σοκ θα επιδεινωθεί από την πτώση του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος και από τυχόν αντίποινα που θα υποστεί η Αμερική, καθώς οι ξένες χώρες ενδεχομένως θα επιβάλουν νέους δασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τονίζουμε έτσι ότι αυτές οι πολιτικές, εάν διατηρηθούν, θα ωθήσουν πιθανώς την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση φέτος», ανέφεραν οι αναλυτές.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θέλουμε διαπραγματεύσεις αλλά είμαστε έτοιμοι και για αντίμετρα

Ως «μεγάλο χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τους δασμούς που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές. Θα υποφέρει μαζικά η παγκόσμια οικονομία, η αβεβαιότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα και θα αυξηθεί η προστατευτικότητα. Θα επηρεαστούν εκατομμύρια άνθρωποι και ειδικά οι πιο ευάλωτες χώρες. Εκατομμύρια πολίτες θα δουν υψηλότερους λογαριασμούς για τις αγορές τους, ακριβότερα φάρμακα, αύξηση πληθωρισμού. Όλες οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, θα υποφέρουν» συνέχισε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

«Δεν υπάρχει τάξη στο χάος, δεν υπάρχει καθαρός δρόμος γιατί όλοι οι εμπορικοί εταίροι έχουν επηρεαστεί» είπε ακόμα για τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Ωστόσο η πρόεδρος της Κομισιόν, παραδέχθηκε ότι «το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου έχει προβλήματα» λέγοντας «συμφωνώ με τον πρόεδρο Τραμπ ότι άλλοι εκμεταλλεύονται τους κανόνες και είμαι έτοιμη να βοηθήσω ώστε το σύστημα να γίνει καλύτερο».

Όπως είπε στο πλαίσιο αυτό «οι δασμοί δεν θα διορθώσουν το πρόβλημα. Ήμασταν πάντα έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για να βγάλουμε τα τελευταία εμπόδια στις διατλαντικές εμπορικές συναλλαγές. Την ίδια ώρα. Την ίδια ώρα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε. Ολοκληρώνουμε το πρώτο πακέτο αντιμέτρων ως απάντηση στους δασμούς για τον χάλυβα και ετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν».

«Ως Ευρωπαίοι θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, γι’ αυτό και ο επίτροπος εμπορίου Σέφκοβιτς είναι σε συνεχή επαφή με τους Αμερικανούς ομολόγους του. Θέλουμε να μειώσουμε τα εμπόδια όχι να τα αυξήσουμε» είπε ακόμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Απευθυνόμενη τέλος στους Ευρωπαίους πολίτες είπε: «Γνωρίζω ότι αρκετοί έχετε απογοητευτεί. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις συνέπειες. Η Ευρώπη διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να αντέξει την καταιγίδα. Αν τα βάλετε με έναν από εμάς τα βάζετε με όλους μας. Η ενότητα είναι η δύναμή μας. Η Ευρώπη έχει τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, 450 εκατ. καταναλωτές, και αυτό είναι το ασφαλές λιμάνι σε ταραχώδεις καιρούς».

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε «έχουμε ανακοινώσει μέτρα στήριξης των εταιρειών παραγωγής χάλυβα. θα ξεκινήσουμε διάλογο με αυτοκινητοβιομηχανίες, φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες χάλυβα και το ίδιο θα κάνουμε και με άλλους τομείς».

«Θα συνεχίζουμε να χτίζουμε γέφυρες με όλους όσοι όπως εμείς πιστεύουν ότι το δίκαιο εμπόριο είναι η βάση για κοινή προκοπή» κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγή: ΕΡΤ, BBC, CNN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα