Τι σημαίνει το «πράσινο φως» στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν;
Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας σηματοδοτεί μια αρκετά σημαντική αλλαγή πολιτικής από την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και νέες απειλές από τη Μόσχα, σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Sky News, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι, εάν οι δυτικές δυνάμεις επέτρεπαν τη χρήση βαλλιστικών και κρουζ πυραύλων τους εναντίον της Ρωσίας θα ήταν σαν να «παίζουν με τη φωτιά», ρισκάροντας ακόμη και παγκόσμια σύγκρουση. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου απέφευγαν το περασμένο διάστημα να παρασυρθούν από την επιθετική ρητορική της Μόσχας, που στόχος της είναι κυρίως ο εκφοβισμός. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχε μέχρι τώρα δισταγμός, κυρίως από την πλευρά της Ουάσιγκτον, στο να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, για πλήγματα εκτός των συνόρων του.
«Αλλαγή σχεδίου» λόγω Βόρειας Κορέας
Η απόφαση του Μπάιντεν έρχεται μετά από αναφορές για αποστολή χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους New York Times, οι πρώτοι στόχοι των αμερικανικών πυραύλων στο ρωσικό έδαφος πιθανόν να είναι ρωσικά και βορειοκορεάτικα στρατεύματα που μάχονται στην περιοχή του Κουρσκ.
Όπως επισημαίνει πάντως το Sky News, παρότι η χρήση αμερικανικών πυραύλων για πλήγματα στη ρωσική επικράτεια σηματοδοτεί ενίσχυση της δυτικής στήριξης, αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η κίνηση από μόνη της δεν θα αλλάξει δραματικά την πορεία του πολέμου. Θα δώσει ωστόσο τη δυνατότητα στην Ουκρανία να πλήξει κρίσιμους στρατιωτικούς στόχους, τους οποίους η Μόσχα έχει τοποθετήσει επίτηδες μακριά από την πρώτη γραμμή, όπως αποθήκες πυραύλων και drones που χρησιμοποιούνται κατά του Κιέβου.
Πολιτικά μηνύματα και πιθανές αντιδράσεις
Πέρα από το στρατιωτικό σκέλος, όπως τονίζει το Sky News, η απόφαση των ΗΠΑ εκπέμπει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς το Κρεμλίνο: ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να αψηφήσει τις ρωσικές προειδοποιήσεις για ολέθριες συνέπειες και να στηρίξει το Κίεβο.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μήνες έντονων πιέσεων από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης. Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν όταν ένας αμερικανικός πύραυλος προκαλέσει τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών στην ίδια του τη χώρα.
Η Μόσχα δεν επιθυμεί απευθείας σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ – δυνάμεις με πυρηνικό οπλοστάσιο και συνδυαστικά μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ. Ωστόσο, το Κρεμλίνο θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την εκστρατεία σαμποτάζ και άλλων μορφών υβριδικού πολέμου που διεξάγει σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ένα δεύτερο σημαντικό ερώτημα αφορά στο ποια στάση θα κρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο. Παρά την ασαφή στρατηγική του, ο Ρεπουμπλικανός έχει εκφράσει έντονη αντίθεση στη συνεχιζόμενη παροχή αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία. Ίσως αυτό κινητοποιήσει το Κίεβο να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την τρέχουσα στήριξη από την Ουάσινγκτον.
Φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
Η Ουκρανία «μπορεί να υπολογίζει» στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις «φρικτές» επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον του ενεργειακού δικτύου της, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από δέκα άνθρωποι, δήλωσε χθες Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Είδαμε αυτές τις φρικτές επιθέσεις, φρικτές, που εξαπέλυσε τη νύχτα η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews.
«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανία για όσο χρειαστεί», επανέλαβε στο Ρίο ντε Ζανέιρο, την παραμονή της συνόδου της G20. «Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει σ’ εμάς», επέμεινε.
«Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των Ουκρανών, δηλαδή θα τους επιτρέψουμε να διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο αντίστασης, παραδίδοντας όπλα, εξοπλισμούς», είπε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Τύπο στο Μπουένος Άιρες, προτού αναχωρήσει από την Αργεντινή για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο της G20.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει ειρήνη» με το Κίεβο και «δεν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί», έκρινε.
Μετά την επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Κυριακή, «μιας από τις πιο σφοδρές από την έναρξη της σύρραξης», ο κ. Μακρόν δήλωσε πως «πιστεύω πως είναι σαφές ότι η πρόθεση του προέδρου Πούτιν είναι να κλιμακώσει» τον πόλεμο.
«Η Ουκρανία έχει ανάγκη περισσότερη αντιαεροπορική άμυνα – άμεσα», ανέφερε ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ. Πρόκειται για «προτεραιότητα που θα παρουσιάσω στους υπουργούς» Εξωτερικών της ΕΕ κατά το σημερινό συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε μέσω X.
Με την «μαζική» επίθεσή της με πυραύλους και drones η Ρωσία ήθελε «να τρομοκρατήσει τους πολίτες σε όλη την Ουκρανία» και να πλήξει «συγκεκριμένα τις ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», ανέφερε ακόμη.
Το ουκρανικό δίκτυο παραγωγής και διανομής ενέργειας, ήδη εύθραυστο, υπέστη χθες μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών. Τα πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σκότωσαν πάνω από δέκα ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους τουλάχιστον είκοσι σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές.
Οι βομβαρδισμοί έγιναν καθώς η Ουκρανία, σε δυσκολία στα μέτωπα, φοβάται πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ όταν επιστρέψει ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, την 20ή Ιανουαρίου 2025. Στο μεταξύ όμως, ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήρε τους περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών όπλων στη ρωσική επικράτεια, δίνοντας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις την ευχέρεια να πλήξουν στόχους βαθιά στη Ρωσία.
Η επιδρομή έγινε επίσης δυο μέρες μετά τη συνδιάλεξη του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, που καταδίκασε το Κίεβο, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την επανέναρξη ακόμη και απλών επαφών.