Featured

Τι συμβαίνει με τους αυτόχθονες στον Καναδά;

Μπροστά σε άλλη μια φρικαλεότητα εναντίον αυτοχθόνων στον Καναδά βρέθηκε η κοινή γνώμη. Τι συμβαίνει όταν ο κόσμος παίρνει στα χέρια του την δικαιοσύνη;

Parallaxi
τι-συμβαίνει-με-τους-αυτόχθονες-στον-κ-783732
Parallaxi
social media

Το κατακριτέο ζήτημα, αυτού που πολλοί θεωρούν “μαζική δολοφονία” γηγενών παιδιών στο καθολικό σχολικό σύστημα του Καναδά, υπήρξε στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα τις τελευταίες εβδομάδες. Mόνο που αυτό θα έπρεπε να ήταν στα πρωτοσέλιδα πριν από δεκαετίες.

Σχέδον 1000 σώματα αυτόχθονων παιδιών σε τάφους βρέθηκαν πρόσφατα από ρανταρ που διεισδύει στο έδαφος, δήλωσε η Ομοσπονδία Kυρίαρχων Αυτόχθονων Πρώτων Εθνών και το Cowessess First Nation.

Αναφέρθηκε ότι 150.000 ιθαγενείς παιδιά απήχθησαν και φυλακίστηκαν σε καθολικά σχολεία, όπου βασανίστηκαν με σκοπό να διαγράψουν τον πολιτισμό και την γλώσσα τους, επίσης κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, είχαν βελόνες που οδηγούσαν στις γλώσσες τους για να μιλήσουν την δική τους γλώσσα και πολλές άλλες φριχτές πρακτικές.

Αφού αυτά τα ευρήματα εμφανίστηκαν στις ειδήσεις, ακολούθησε η οργή των ανθρώπων. Καθολικές εκκλησίες στην Βρετανική Κολομβία και στην Άλμπερτα έχουν έκτοτε βανδαλιστεί και καεί, συμπεριλαμβανομένου των εκκλησιών που χρησιμοποιούνται σήμερα ως μέρος συνάντησης, πράξεις οι οποίες βρήκαν αρνητικούς πολλούς αυτόχθονες ,λέγοντας πως ο βανδαλισμός δεν είναι δικαιοσύνη.Ο βανδαλισμός συνεχίστηκε την ημέρα του Καναδά με άλλες δέκα εκκλησίες στο Κάλγκαρι.

Ο πρόεδρος της Αλμπέρτα, Jason Kenney, κατήγγειλε τον βανδαλισμό μιας Αφρικανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας , σημειώνοντας ότι η εκκλησία αποτελείται εξ ολοκλήρου από νέους Καναδούς, “πολλοί από τους οποίους ήρθαν εδώ ως πρόσφυγες που εγκαταλείπουν χώρες όπου οι Εκκλήσίες συχνά βανδαλίζονται και καίγονται”.

Παρόλο που κάποιοι έχουν δικαιολογήσει τον βανδαλισμό των εκκλησιών ως πράξη δικαιοσύνης, άλλοι αμφισβήτησαν αν τα βανδαλισμένα και καμένα τζαμιά ή συναγωγές θα είχαν την ίδια επιδοκιμασία.

Aφού ο πρωθυπουργός Trudeau μίλησε για συμφιλίωση και για το πως έχουν εξελιχθεί “οι σχέσεις μας με τους αυτόχθονες πληθυσμούς”, o κόσμος πολύ σωστά θεώρησε τα λόγια του άτομα,  σημειώνοντας ότι οι αυτόχθονες κοινότητες σε όλη την χώρα συχνά στερούνται το καθαρό πόσιμο νερό. Στη συνέχεια υπάρχει το θέμα ότι εκτός από μια επίσημη συγγνώμη, η κυβέρνηση δεν έχει κατηγορήσει κανέναν γι αυτά τα εγκλήματα.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2016 από το Διεθνές Δικαστήριο, λογοκρίθηκε και αφαιρέθηκε από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Απευθυνόνταν στην Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης που διεξήγαγε η κυβέρνηση και οι εκκλησίες, αποκαλώντας την μια ταχεία εσωτερική απάντηση από την εκκλησία και το κράτος με σκοπό να παρουσιάσουν την δική τους αυτοεξυπηρετούμενη αφήγηση σχετικά με την τα εγκληματα στα σχολεία αυτοχθόνων.

social media

Η σύνοψη σημειώνει ότι τα εγκλήματα” νόμιμα εξοσιοδοτήθηκαν, κυρώθηκαν και προστατεύθηκαν από κάθε είπεδο της κυβέρνησης, της εκκλησίας και της αστυομίας στον Καναδά” και “ισοδυναμούσαν με σκόπιμη γενοκτονία”.

Αναφέρεται σε τρομαχτικά γεγονότα που ο μέσος Καναδός δεν γνωρίζει συμπεριλαμβανομένου του ότι ” τα παιδιά των ιθαγενών άρχισαν να πεθαίνουν κατά το πρώτο έτος που τα σχολεία αυτοχθόνων άνοιξαν το 1889, με μέσο ποσοστό θανάτου 50%. Aυτό, τόνισε, συνεχίστηκε για τις επόμενες πέντε δεκαετίες “παρά τα συνεχή παράπονα και αναφορές από γιατρούς που επιθεώρησαν τα σχολεία”.

Oι θάνατοι προκλήθηκαν από ” ένα καθεστώς ρουτίνας που περιλάμβανε έλλειψη της τακτικής τροφής, της ένδυσης και της σωστής υγιεινής σε παιδιά που απασχολούνται στα σχολεία, αλλά και συστημικούς βιασμούς, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και δολοφονίες, συνθήκες που συνεχίστηκαν ασταμάτητα για πάνω από έναν αιώνα, από το 1889 έως το 1996.

Γιατί τώρα;

Ενώ υποστηρίζω πλήρως την δικαιοσύνη για τα πολλάπλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος των αυτοχθόνων λαών που είναι τώρα ο Καναδάς, αναρωτιέμαι γιατί αυτό γίνεται πρωτοσέλιδο τώρα. Δεν είναι ότι αυτές είναι νέες αποκαλύψεις. Φαινομενικά ο λόγος που οι μαζικοί τάφοι είναι στην επικαιρότητα τώρα, είναι λόγω της πρόσφατης ανακάλυψης. Όμως άλλοι επισημαίνουν ότι οι αυτόχθονες έχουν πει εδώ και δεκαετίες ότι υπήρχαν μαζικοί τάφοι, αλλά κανείς δεν μιλούσε.

Πράγματι ένα άρθρο που πρωτοδημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2008 όπου σύμφωνα με τον συγγραφέα, που απορρίφθηκε από τα καναδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μίλησε για δίκη το 1996 από επιζώντες σχολείων αυτοχθόνων για το θέμα των θανάτων και των βασανιστηρίων σε αυτά τα σχολεία. Σημείωσε ότι τα παιδιά θάφτηκαν ” τέσσερα ή πέντε σε έναν τάφο” και ότι το ποσοστό θανάτων σε αυτά τα σχολεία παρέμεινε σταθερό στο 50% για 40 χρόνια”.

Ρώτησε ορθά: ” Γιατί η εξαφάνιση δεκάδων χιλιάδων ιθαγενών παιδιών σε αυτά τα σχολεία δεν αποτελεί αντικείμενο μείζονος ποινικής έρευνας”; Αυτό ήταν πριν 13 χρόνια.

Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι μόνο ένα από τα αμέτρητα παραδείγματα, με την πάροδο των ετών ακόμη και δεκαετιών, των κλήσεων για διερεύνηση των αγνοούμενων παιδιών και των εγκληματικών πρακτικών που αναγκάστηκαν να υποστούν στα σχολεία που πήγαιναν.

Έτσι ενώ φαίνεται καλό ότι τα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν το ζήτημα των βάρβαρων «σχολείων κατοικιών», το γεγονός ότι τα ΜΜΕ, όχι μόνο τα καναδικά, αλλά και τα διεθνή το καλύπτουν σαν θέμα, θα πρέπει να μας κάνει να …. Είναι τα ίδια που πουλάνε σε εμάς WMD στο Ιρακ, χημικά όπλα στην Συρία και αμέτρητα ψέματα για να δικαιολογήσουν πολέμους και εισβολές εναντίον κυρίαρχων εθνών.

Και πάλι για εμένα το ερώτημα είναι γιατί ο Καναδάς συζητάει τώρα αυτό το θέμα; Δεν ξέρω την απάντηση αλλά πριν….αξίζει να εξετάσουμε αν η δικαιοσύνη εξυπηρετείται πραγματικά από βανδαλισμούς και τα χωρίς περιεχόμενο λόγια του πρωθυπουργού.

Πηγή: RT

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα