Τι θα μετέδιδε ένας κατάσκοπος από τις ταραχές στις ΗΠΑ
Yψηλόβαθμο στέλεχος των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Mark Milley, επιθεωρούσε τους δρόμους της πρωτεύουσας φορώντας την παραλλαγή του
Στρατιώτες περιπολούν μνημεία. Πάνοπλοι αστυνομικοί με τη συνοδεία τεθωρακισμένων ελέγχουν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο στρατηγός με στολή εκστρατείας επιθεωρεί την επιχείρηση, κατεβαίνοντας στο “πεδίο της μάχης”. Ο πρόεδρος, υπό καθεστώς απόλυτης ασφάλειας, κάνει μια βόλτα και φωτογραφίζεται με την Βίβλο στο χέρι, αφού πρώτα δυνάμεις ασφαλείας έχουν πνίξει στα δακρυγόνα και διαλύσει μια ειρηνική διαδήλωση.
Οι παραπάνω εικόνες μπορεί να συγκλονίζουν τόσο την παγκόσμια όσο και την Αμερικανική κοινή γνώμη, αλλά σε κάποιους θυμίζουν καταστάσεις που έχουν ζήσει στο παρελθόν. Ο λόγος για πράκτορες των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση κοινωνικών, και όχι μόνο, αναταραχών σε περιοχές εκτός ΗΠΑ.
Με συνεντεύξεις και τοποθετήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εν ενεργεία και πρώην στελέχη των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκφράζουν έναν καλυμμένο φόβο, μια μελαγχολία και σε ορισμένες περιπτώσεις οργή για την ομοιότητα μεταξύ των γεγονότων που σημειώνονται στις ΗΠΑ με τα σημάδια της παρακμής και της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης που οι ίδιοι εκπαιδεύτηκαν να εντοπίζουν σε άλλα έθνη.
“Έχω δει το συγκεκριμένο είδος βίας και στο παρελθόν” δηλώνει στην Washington Post η πρώην αναλύτρια της CIA, Gail Helt, η οποία διετέλεσε και υπεύθυνη παρακολούθησης εξελίξεων σε Ν.Α. Ασία και Κίνα. “Αυτό κάνουν οι αυτοκράτορες. Αυτό γίνεται σε μια χώρα πριν να καταρρεύσει” υποστηρίζει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τα εμπρηστικά σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, μοιάζουν με καταστάσεις που η ίδια κάλυψε τα τελευταία 12 χρόνια σε περιοχές από την Κίνα μέχρι την Μαλαισία.
Ο Marc Polymeropoulos, συνταξιούχος πλέον της CIA, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Twitter: “Ο πρόεδρος που στέκεται παράξενα μόνος του κρατώντας μια βίβλο – λίγο πριν η αστυνομία είχε, σε ζωντανή σύνδεση, διαλύσει μια ειρηνική διαδήλωση για να υποστηρίξει την φωτογραφική του προσπάθεια – ήταν μια πραγματικά εμβληματική φωτογραφία. Μου θύμισε τις αναφορές που έστελνα από χώρες του τρίτου κόσμου. Σαντάμ, Μπάσαρ, Καντάφι. Όλοι έκαναν το ίδιο”.
The president standing bizarrely alone and holding a Bible – after police on live tv attacked peaceful protesters to support this photo op – was indeed an iconic image. It reminded me of what I reported on for years in the third world. Saddam. Bashar. Qaddafi. They all did this. https://t.co/0atnfoE8EB
— Marc Polymeropoulos (@Mpolymer) June 2, 2020
Σε μια διαφορετική ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει πως κομμάτια από το εγχειρίδιο ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή ενεργοποιούνται πλέον στις ΗΠΑ. “16 διαφορετικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι πλέον στην Ουάσινγκτον”.
AG Barr taking another piece of the middle east security state playbook…16 different security services on ground in DC… https://t.co/mi2XriAAEK
— Marc Polymeropoulos (@Mpolymer) June 5, 2020
Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως δεν είναι μόνος. Η ρητορική του προέδρου υποστηρίζεται από κορυφαία στελέχη της διοίκησής του. Ο Υπουργός Άμυνας, Mark Esper, προέτρεψε τους κυβερνήτες να “κυριαρχήσουν στο πεδίο της μάχης” την ώρα που το υψηλόβαθμο στέλεχος των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Mark Milley, επιθεωρούσε τους δρόμους της πρωτεύουσας φορώντας την παραλλαγή του. Πραγματικό πεδίο μάχης!
Η μιλιταριστική αντίδραση στις διαδηλώσεις, οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους, η αγωνιώδης προσπάθεια να ελεγχθεί ο κοροναϊός, το άκρως πολωμένο πολιτικό κλίμα, θα γέμιζαν σελίδες αναφορών από στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ αν συνέβαιναν σε άλλες χώρες. Όμως τώρα συμβαίνουν στη δική τους. Οι ψίθυροι για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται φωνές.
“Όταν τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί, είτε έχουν καταγγείλει, είτε έχουν συστήσει αυτοσυγκράτηση σε δράσεις εναντίον διαδηλωτών, σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Συρία, το Ιράν, οι φράσεις από τα χείλη του Αμερικανού προέδρου “κυριαρχήστε στους δρόμους”, “κυριαρχήστε στη μάχη” καθιστούν πλέον δύσκολο τον διαχωρισμό των ΗΠΑ από χώρες που ανταγωνίζεται ή θέλει να επηρεάσει” λέει στην Whasington Post ο Brett McGurk, επικεφαλής των Αμερικανικών διπλωματικών προσπαθειών εναντίον του Ισλαμικού κράτους.
Ίσως ενδεικτική είναι η τοποθέτηση στο Twitter του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, για της διαδηλώσεις στο Χόνγκ Κόνγκ, με αφορμή τα 31 χρόνια από τα γεγονότα στην πλατεία της Τιεν Αν Μεν. “…Αν υπάρχει κάποια αμφιβολία για τις προθέσεις του Πεκίνου, αυτές είναι να στερήσουν από τους κατοίκους του Χονγκ Κόνγκ τη φωνή και την επιλογή τους…” έγραψε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ οι ταραχές συνεχίζονταν.
It starts; so soon. For the first time in 30 years, Hong Kong authorities denied permission to hold the #TiananmenVigil. If there is any doubt about Beijing’s intent, it is to deny Hong Kongers a voice and a choice, making them the same as mainlanders. So much for two systems.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) June 2, 2020