Την ημέρα είναι γραφείο και το βράδυ φιλοξενεί άστεγους
Πρόκειται για τα λεγόμενα «Γραφεία Καρδιάς» που διαθέτουν γαλλικές εταιρείες σε άστεγους υπό προϋποθέσεις.
Μεγάλοι χώροι, θέρμανση, ντους που κανείς δεν χρησιμοποιεί, όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα σπίτια τους. Ακριβώς αυτό γέννησε την πρωτοβουλία «Γραφεία Καρδιάς», (Bureaux du Coeur), την οποία ξεκίνησε ομάδα επιχειρηματιών στην πόλη Νάντη, το 2017. Βοηθά ανήμπορους ανθρώπους σαν τον Μοχάμεντ, 30 ετών, με ένα μικρό γιο. Όταν βγήκε από τη φυλακή δεν μπορούσε να βρει μόνιμη στέγη. Αλλά είχε τύχη γιατί ήρθε σε επαφή με μια επιχείρηση και γνώρισε την Μαρί Πρενς.
Είναι επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Pragma9, της εταιρείας, όπου τα βράδια κοιμάται. «Μου φάνηκε εντελώς τρελό οι χώροι να είναι άδειοι» λέει η Πρενς. «Αλλά πάνω από όλα βρήκα την ιδέα καταπληκτική. Ήταν τόσο προφανές που δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα».
Οι άστεγοι είναι «φιλοξενούμενοι»
Στην πρωτοβουλία έχουν ενταχθεί πλέον κι άλλες 150 εταιρείες σε 22 πόλεις της Γαλλίας που φέρνουν άστεγους στους χώρους τους για να πλυθούν και να κοιμηθούν. Η ιδέα κυκλοφόρησε και το ενδιαφέρον είναι ότι οι ίδιες οι εταιρείες προσεγγίζουν την οργάνωση «Γραφεία Καρδιάς» και όχι το αντίθετο, όπως λέει η επικεφαλής της Κίντα Γκαρμάν.
«Δεν αναζητούμε ανθρώπους άστεγους απευθείας στο δρόμο, αλλά συνεργαζόμαστε με οργανώσεις, οι οποίες μας συνιστούν ανθρώπους ειδικά επειδή τους γνωρίζουν εδώ και πολύν καιρό. Όποιος θέλει να βρει χώρο για ύπνο το βράδυ πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν πρέπει να είναι εξαρτημένοι και πρέπει να αποδείξουν ότι λαμβάνουν κοινωνική στήριξη, για παράδειγμα με τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης. Αυτά τα κριτήρια επιλογής μας επιτρέπουν να εγγυηθούμε ότι οι φιλοξενούμενοι δεν θα προκαλέσουν προβλήματα».
Όλοι οι άνθρωποι των «Γραφείων Καρδιάς»
Η Κίντα Γκαρμάν δεν χρησιμοποιεί τυχαία τον όρο «φιλοξενούμενος». Είναι σημαντικό για τα «Γραφεία Καρδιάς» να λέγεται ως ένδειξη σεβασμού. Για την επιχειρηματία Μαρί Πρενς σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από τη διασφάλιση μιας στέγης. Πρόκειται για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων, για μια χείρα βοηθείας, ώστε να πάρουν και πάλι τη ζωή στα χέρια τους. Εκείνο που χρειάζονται είναι απλά μια ώθηση».
«Τους δίνει και πάλι αυτοπεποίθηση»
«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να δεχθούν τέτοιους ανθρώπους, αλλά δεν το κάνουν επειδή φοβούνται» λέει. «Είναι βέβαια κρίμα, διότι πρόκειται για μια λύση έκτακτης ανάγκης, που θα πρέπει δυστυχώς να παραμείνει ως τέτοια». Η διευθύντρια της οργάνωσης Κίντα Γκαρμάν επισημαίνει όμως και μίαν άλλη πολύ σημαντική πλευρά. «Το πραγματικό πλεονέκτημα του πρότζεκτ είναι ότι δημιουργείται σύνδεσμος ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους. ΄Ένας εξαιρετικά σημαντικός σύνδεσμος για να απομακρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους από τον δρόμο. Αυτό δίνει ξανά αυτοπεποίθηση στους φιλοξενούμενους, αισθάνονται μέλη της κοινότητας, συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους μπορούν να βασιστούν.Κι αυτό τους δίνει πολλή δύναμη».
Ο Μοχάμεντ στεγάζεται στην εταιρεία Pragma9 σχεδόν 9 μήνες χωρίς να έχει προς το παρόν όμως συγκεκριμένη προοπτική για δικό του διαμέρισμα. Αντίθετα έχει ιδέες για το μέλλον. Θα ήθελε να εργαστεί σε μια εταιρεία καθαρισμού ή σε έναν καλλιτεχνικό τομέα. Έχει δώσει κάποιες παραστάσεις ως μαριονετίστας και είναι μια προοπτική που τον εκφράζει και θα ήθελε να μοιράσει έτσι τις ιδέες του. Από την πλευρά της καθαριότητας, θυμάται, όπως λέει, πάντα τα λόγια της μητέρας του, που συνήθιζε να τον συμβουλεύει ότι πρέπει να αφήνει πάντα καθαρό τον χώρο που μοιράζεται.
Πηγή: DW / Ειρήνη Αναστασοπούλου