Το 2023 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για μετανάστες με σχεδόν 8.600 θανάτους
Τα στοιχεία του IOM σοκάρουν
Τουλάχιστον 8.565 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μεταναστευτικές διαδρομές παγκοσμίως το 2023, καθιστώντας το πιο θανατηφόρο έτος που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το έργο Missing Migrants του ΔΟΜ.
Ο αριθμός των θανάτων το 2023 αντιπροσωπεύει μια τραγική αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2022, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για δράση για την αποφυγή περαιτέρω απωλειών ζωών. «Καθώς κλείνουμε τα δέκα χρόνια του Missing Migrants Project, θυμόμαστε πρώτα όλες αυτές τις χαμένες ζωές. Κάθε μια από αυτές είναι μια ανθρώπινη τραγωδία που αντηχεί στις οικογένειες και τις κοινότητες για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ, Ugochi Daniels.
«Αυτά τα τρομακτικά στοιχεία που συλλέγονται από το Missing Migrants Project είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι πρέπει να δεσμευτούμε εκ νέου για μεγαλύτερη δράση που μπορεί να διασφαλίσει την ασφαλή μετανάστευση για όλους, έτσι ώστε σε 10 χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους αναζητώντας κάτι καλύτερο».
O συνολικός αριθμός του περασμένου έτους ξεπέρασε τον αριθμό ρεκόρ νεκρών και αγνοουμένων του 2016, όταν 8.084 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής τους διαδρομής, καθιστώντας το πιο θανατηφόρο έτος από την έναρξη του προγράμματος Missing Migrants Project το 2014. Καθώς οι ασφαλείς και τακτικές διαδρομές μετανάστευσης παραμένουν περιορισμένες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να μεταναστεύσουν κάθε χρόνο μέσω παράτυπων διαδρομών σε μη ασφαλείς συνθήκες. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους ήταν αποτέλεσμα πνιγμού, το 9% οφείλεται σε τροχαία δυστυχήματα και το 7% σε άσκηση βίας.
Η διέλευση από τη Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι η πιο θανατηφόρα διαδρομή για τους μετανάστες που έχει καταγραφεί, με τουλάχιστον 3.129 θανάτους και εξαφανίσεις. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο από το 2017. Σε περιφερειακό επίπεδο, καταγράφηκαν πρωτοφανείς αριθμοί θανάτων μεταναστών σε όλη την Αφρική (1.866) και την Ασία (2.138). Στην Αφρική, οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν στην έρημο Σαχάρα και στη θαλάσσια διαδρομή προς τα Κανάρια Νησιά. Στην Ασία, εκατοντάδες θάνατοι Αφγανών και Ροχίνγκια προσφύγων που εγκατέλειψαν τις χώρες καταγωγής τους καταγράφηκαν πέρυσι.
Το 2024, δέκα χρόνια από την ίδρυση του Missing Migrants Project – τη μοναδική ανοιχτή βάση δεδομένων για τους θανάτους και τις εξαφανίσεις μεταναστών – το έργο έχει καταγράψει περισσότερες από 63.000 περιπτώσεις παγκοσμίως. Ο πραγματικός αριθμός, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος λόγω των προκλήσεων στη συλλογή δεδομένων, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες τοποθεσίες όπως το Εθνικό Πάρκο Darien στον Παναμά και σε θαλάσσιες διαδρομές, όπου ο ΔΟΜ καταγράφει τακτικά αναφορές για αόρατα ναυάγια όπου τα σκάφη εξαφανίζονται.
Το Missing Migrants Project, το οποίο ιδρύθηκε το 2014 μετά από δύο καταστροφικά ναυάγια στα ανοικτά των ακτών της Λαμπεντούζα, αναγνωρίζεται ως ο μοναδικός δείκτης που μετρά το επίπεδο «ασφάλειας» της μετανάστευσης στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση.
Σε επόμενη έκθεση θα δοθεί λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων των αγνοουμένων μεταναστών από το 2023 και βασικά στοιχεία για τους θανάτους και τις εξαφανίσεις μεταναστών τα τελευταία δέκα χρόνια. Ακόμα θα δώσει την ευκαιρία στον ΔΟΜ και τους εταίρους να αξιολογήσουν τις συνεχιζόμενες δράσεις για την επέκταση των ασφαλών και τακτικών οδών μετανάστευσης, τη βελτίωση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών που έχουν πληγεί. Ο ΔΟΜ, μαζί με πολλούς άλλους οργανισμούς, και ως Συντονιστής του Δικτύου του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, καλεί τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες ζωών και να προασπίσουν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.