Featured

Το αλκοόλ προκάλεσε 740.000 περιπτώσεις καρκίνου πέρσι

Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στήθος, στον οιοφάγο και στο ήπαρ.

Parallaxi
το-αλκοόλ-προκάλεσε-740-000-περιπτώσεις-καρ-787495
Parallaxi

To αλκοόλ εκτιμάται ότι προκάλεσε 740,000 περιπτώσεις καρκίνου σε όλο τον κόσμο πέρυσι και οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επισημανθεί η σύνδεση αλκοόλ και καρκίνου.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του μαστού, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του ορθού, του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση του κοινού φαίνεται χαμηλή: μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2018, διαπίστωσε ότι μόνο ένας στους 10 ανθρώπους γνώριζε ότι το αλκοόλ θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο.

Οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να αλλάξει. Αποκάλυψαν ότι το 2020 περίπου 741.300 περιπτώσεις καρκίνου, παγκοσμίως, προκλήθηκαν από αλκοόλ. Πρότειναν ότι οι ετικέτες αλκοόλ θα πρέπει να έχουν προειδοποιήσεις για καρκίνο, ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν υψηλότεροι φόροι για το αλκοόλ και ότι η εμπορία ποτών θα μπορούσε να μειωθεί.

Ο Harriet Rumgay, του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο, στη Γαλλία, και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι το αλκοόλ προκάλεσε σημαντική επιβάρυνση του καρκίνου παγκοσμίως, και αυτό αποδείχθηκε ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ.

«Ο αντίκτυπος του αλκοόλ στον καρκίνο είναι συχνά άγνωστος ή παραβλέπεται, επομένως χρειαζόμαστε αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου, και πολιτικές για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ για την πρόληψη του βάρους των καρκίνων και άλλων ασθενειών που οφείλονται στο αλκοόλ», δήλωσε ο Rumgay.

Γράφοντας στο The Lancet Oncology, η ομάδα περιγράφει πώς πραγματοποίησαν τους υπολογισμούς τους χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες εκτιμήσεις κατανάλωσης αλκοόλ για το 2010, με βάση στοιχεία που περιλαμβάνουν στοιχεία φόρων και πωλήσεων, καθώς και άλλα δεδομένα, όπως εκτιμήσεις κινδύνου για καρκίνους που είναι γνωστό ότι συνδέονται με το αλκοόλ.

«Υπάρχει μια καθυστέρηση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανής ανάπτυξης καρκίνου, οπότε είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη μια περίοδο καθυστέρησης μεταξύ του έτους των δεδομένων έκθεσης στο αλκοόλ και του έτους διάγνωσης του καρκίνου», δήλωσε ο Rumgay.

Οι ερευνητές συνδύασαν αυτά τα στοιχεία με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις για νέα περιστατικά καρκίνου που αναμένονται για το 2020 – με βάση αρχεία από προηγούμενα χρόνια και ως εκ τούτου δεν επηρεάστηκαν από διαταραχές λόγω της πανδημίας Covid – για να εκτιμήσουν τον αριθμό των περιπτώσεων που πιθανώς προκλήθηκαν από το ποτό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν πίσω από περίπου 568.700 περιπτώσεις καρκίνου σε άνδρες και 172.600 περιπτώσεις σε γυναίκες το 2020, με την πλειονότητα των περιπτώσεων καρκίνου να περιλαμβάνουν καρκίνους του οισοφάγου, του ήπατος και του μαστού. Ωστόσο, όταν εξετάζουμε τις αιτίες κάθε τύπου καρκίνου ξεχωριστά, το ποσοστό των περιπτώσεων που θεωρείται ότι προκαλούνται από το αλκοόλ ήταν υψηλότερο για καρκίνους του οισοφάγου, του φάρυγγα και της κοιλότητας των χειλιών και του στόματος.

Eνώ οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου που προκαλούνται από αλκοόλ συνδέονται με βαριά ή «επικίνδυνη» κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και μέτρια ή χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ εκτιμάται ότι προκάλεσαν περιπτώσεις. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η κατανάλωση έως και 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα – ισοδύναμη με ένα μικρό ποτήρι κρασί – συνέβαλε περίπου 35.400 έως 145.800 περιπτώσεις παγκοσμίως το 2020.

Τα ευρήματα διέφεραν ανά περιοχή. Το ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου που εκτιμάται ότι προκαλείται από το αλκοόλ ήταν χαμηλότερο στη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία, αλλά το υψηλότερο στην Ανατολική Ασία και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Υπήρχε κάποια διακύμανση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι το 4% των περιπτώσεων καρκίνου το 2020, περίπου 16.800 περιπτώσεις, συνδέθηκαν με την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο Rumgay είπε: «Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να εκτιμηθούν οι θάνατοι από καρκίνο λόγω του αλκοόλ, το οποίο αποτελεί συνέχεια της ανάλυσης που έχουμε κάνει εδώ»

Τα στοιχεια πιθανό να υποτιμούνται, επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη την προηγούμενη κατανάλωση αλκοόλ και περιλαμβάνουν μόνο καρκίνους όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αλκοόλ είναι η αιτία. Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν τις εκτιμήσεις κινδύνου που δεν είναι συγκεκριμένες για συγκεκριμένους πληθυσμούς.

H Michelle Mitchell, διευθύνουσα σύμβουλος του Cancer Research UK, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές προσπάθειες για την πρόληψη των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Είπε: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει επτά είδη καρκίνου και όσο περισσότερο κάποιος πίνει τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά αλλά αν μειώσετε τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου.Η ελάχιστη τιμή μονάδας για το αλκοόλ, που εισήχθη στη Σκωτία και την Ουαλία και σύντομα στη Βόρεια Ιρλανδία, θα ήταν ένα θετικό βήμα για την Αγγλία και καλούμε την κυβέρνηση να το εισαγάγει εδώ. ”

Πηγή: The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα