Διεθνή

Το Chat Control θα “μπαίνει” στα μηνύματα μας: Προστασία ή παραβίαση της ιδιωτικότητας

Γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντική μια ψηφοφορία στα μέσα Οκτωβρίου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; - Ποιες οι αντιδράσεις

Βασίλης Παπουτσής
το-chat-control-θα-μπαίνει-στα-μηνύματα-μας-πρ-908929
Βασίλης Παπουτσής

Κατά τα μέσα του Οκτώβρη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει μέσω ψηφοφορίας για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νόμου, ο οποίος αναμένεται αφενός να προστατεύσει τα παιδιά, αφετέρου φαίνεται να παραβιάζει την ιδιωτικότητα των πολιτών. Είναι το λεγόμενο “Chat Control”.

Τι είναι αυτό; Είναι μια επικείμενη νομοθεσία που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των μηνυμάτων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το κινητό, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση της διαδικτυακής σεξουαλικής παρενόχλησης έναντι ανηλίκων.

Ποια είναι η αφετηρία όμως για να φτάσει να συζητηθεί μια τέτοια νομοθεσία που αναμένεται να προκαλέσει ντόρο;

Οι υποστηρικτές της νομοθεσίας

Πρόσφατα στις Βρυξέλλες έγινε μια μικρή ειρηνική διαμαρτυρία από ακτιβιστές που φορούσαν κίτρινες προστατευτικές στολές και κρατούσαν υλικά καθαρισμού, συμβολίζοντας την άποψη ότι το διαδίκτυο αποτελεί έναν ανασφαλή και επικίνδυνο χώρο για τα παιδιά στην Ευρώπη που χρειάζεται “καθάρισμα”.

Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα υποστηρίζουν ότι είχαν ζήσει τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδιά. Τώρα, αγωνίζονται για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των διαδικτυακών “αρπακτικών”, οι οποίοι επικοινωνούν με ανήλικα παιδιά με στόχο τη σεξουαλική τους παρενόχληση.

Ο νόμος του Chat Control που θα θεσμοθετηθεί περί ελέγχου των συνομιλιών θα υποχρεώσει τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες να ελέγχουν και να εντοπίζουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ακόμη και από προσωπικά μηνύματα. Παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων κρατών-μελών, ακτιβιστές καλούν την ΕΕ να διατηρήσει την κατεύθυνση που ακολουθεί.

«Πρόκειται πραγματικά για μια νομοθεσία που μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά στο διαδίκτυο και η διαδικτυακή κοινότητα αυξάνεται συνεχώς λόγω της τεχνολογίας και της επέκτασης των τεχνολογικών εταιρειών. Και δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Αυτό είναι τόσο νέο, όλες οι νέες τεχνολογίες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν υλοποιηθεί στην παιδική μου ηλικία, δεν ξέρουμε πώς αυτό επηρεάζει τα παιδιά, και αυτή η νομοθεσία θα προστατεύσει τα παιδιά τώρα, αλλά και στο μέλλον», υποστηρίζει μια Φινλανδή ακτιβίστρια στο Euronews.

Ποιοι είναι οι λόγοι των αρνητικών απόψεων για την εφαρμογή του Chat Control;

Υπάρχουν όμως και συνέπειες από αυτήν την πιθανή υλοποίηση της νομοθεσίας, οι οποίες προκαλούν πολύ έντονες αντιδράσεις. Οι πιο αντιθετικές φωνές μάλιστα αναφέρουν πως θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την ανελευθερία των Ευρωπαίων πολιτών και παραβιάζει τα βασικά τους δικαιώματα. Ο παραπάνω συνειρμός πηγάζει από την επικείμενη νομιμοποίηση της μαζικής παρακολούθησης όλων των συνομιλιών μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα κινητά μας.

Το Chat Control θα επιτρέπει την αυτόματη παρακολούθηση όλων των μορφών επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφωνικών συνομιλιών, βιντεοκλήσεων, γραπτών ηλεκτρονικών μηνυμάτων και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών κρυπτογράφησης.

Αυτά τα δεδομένα θα υποβάλλονται σε πραγματικό χρόνο σε φιλτράρισμα με βάση λέξεις-κλειδιά και αν κριθεί πως υπάρχει κάτι παράτυπο θα τίθεται σε περαιτέρω έλεγχο και πιθανή δίωξη.

Η ίδια διαδικασία θα ισχύει σε εικόνες και βίντεο που αποθηκεύονται είτε στον υπολογιστή είτε στο cloud. Συνεπώς, η προσωπική μας ζωή θα υπόκειται σε συνεχή έλεγχο, οποιαδήποτε στιγμή.

Μερικές από τις φωνές μάλιστα δεν είναι απλά ακτιβιστές ή ανήσυχοι πολίτες για την επικείμενη νομοθεσία αλλά είναι και ευρωβουλευτές και γενικότερα πολιτευτές. Ο Μόριτζ Κέρνερ (ευρωβουλευτής) μαζί με την Φραντζίσκα Μπράντμαν (ηγετικό μέλος της νεολαίας του Ελεύθερου Δημοκρατικούς Κόμματος) οι οποίοι αμφότεροι ανήκουν στο ίδιο κόμμα, έχουν δημιουργήσει μια ιστοσελίδα με όνομα stopchatcontrol.eu με σκοπό να κινητοποιήσουν τους ευρωπαίους να σταματήσουν την υλοποίηση νομοθεσίας.

Μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρουν στη σελίδα τους:

Το Chat Control δεν συνάδει με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Το ψηφιακό απόρρητο μπαίνει έτσι στο ψηφιακό καλάθι των αχρήστων. Ο έλεγχος συνομιλίας θα διαβάζει και θα ελέγχει όλα τα μηνύματα WhatsApp και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις φωτογραφίες και τα βίντεο στο κινητό μας τηλέφωνο.

Το Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ, η Υπηρεσία Ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ δηλώνουν ότι προειδοποιούν για τον έλεγχο της συνομιλίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις απόψεις δυστυχώς.

Ο έλεγχος συνομιλίας καταστρέφει την πραγματική λειτουργία κρυπτογράφησης. Αυτό σημαίνει πλήρη παρακολούθηση όλων των ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, των δικηγόρων και των πολιτικών αντιπάλων στην εξορία.

Η προστασία των παιδιών μπορεί επίσης να βελτιωθεί χωρίς έλεγχο των συνομιλιών. Αντ’ αυτού, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση της δικαιοσύνης, της αστυνομίας, της Europol και στη συνεργασία μεταξύ των αρχών.

Στο ίδιο μήκος κύματος στις θέσεις κινείται και ένας άλλος Γερμανός ευρωβουλευτής ο Πάτρικ Μπρέγιερ.

Είναι επομένως το Chat Control μια πανάκεια για την παιδική διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση ή η αρχή ενός κυκεώνα προβλημάτων παραβίασης της ιδιωτικότητας;

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα