Βρετανία: Το χειμερινό κύμα του κοροναϊού μπορεί να είναι χειρότερο από το πρώτο

Επιστήμονες λένε ότι μπορεί να υπάρξουν 120.000 νέοι θάνατοι σε ένα δεύτερο κύμα του ιού

Parallaxi
βρετανία-το-χειμερινό-κύμα-του-κορονα-625807
Parallaxi
Εικόνα: unsplash

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να αντιμετωπίσει 120,000 νέους θανάτους από τον ιό σε ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης αυτόν τον χειμώνα.

Προβάλλοντας ένα εύλογο «χειρότερο σενάριο», υποστηρίζουν ότι θα υπάρχουν από 24,500 μέχρι 251,000 θάνατοι λόγω κοροναϊού μόνο σε νοσοκομεία, με κορύφωση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ως τώρα, έχουν υπάρξει 44,830 επίσημοι θάνατοι στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά μειώθηκαν στους 1,100 τον Ιούλιο. Ο υπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψιν του απαγορεύσεις κυκλοφορίας, θεραπείες ή εμβόλια με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως «το ρίσκο θα μπορούσε να μειωθεί αν αναλαμβάναμε δράση κατευθείαν».

Στην επίσημη αναφορά, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Μεγάλης Βρετανίας Sir Patrick Vallance, τόνισε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία αυτόν τον χειμώνα. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο χρονικό διάστημα σε ψυχρότερες συνθήκες και είναι πιθανότερο να διαδοθεί όταν οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η Υπηρεσία Εθνικής Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας θα βρεθεί κάτω από υψηλή πίεση, όχι μόνο από την αναζωπύρωση του κοροναϊού, αλλά και από την εποχική γρίπη και τη συσσώρευση του φόρτου εργασίας ανεξαρτήτως του ιού. Η υπηρεσία υγείας είναι ήδη σοβαρά ταραγμένη από τις συνέπειες του πρώτου κύματος της πανδημίας, με μια λίστα αναμονής περίπου 10 εκατομμυρίων μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς, επισημαίνεται στην αναφορά.

Ο καθηγητής Stephen Holgate, ειδικός του αναπνευστικού συστήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Southampton NHS Trust είπε: «Αυτό δεν είναι υπόθεση – αλλά μια πιθανότητα. Το μοντέλο υποστηρίζει ότι οι θάνατοι μπορεί να είναι περισσότεροι με το νέο κύμα του κοροναϊού τον χειμώνα. Αλλά το ρίσκο του να συμβεί αυτό μπορεί να μειωθεί αν αναλάβουμε δράση άμεσα». Με σχετικά λίγα κρούσματα αυτή τη στιγμή, «αυτή είναι μια ευκαιρία που μας βοηθά να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα που μπορεί να μας φέρει ο χειμώνας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας όσον αφορά τον αριθμό των προβλεπόμενων θανάτων. Δεν είναι πρόβλεψη του τι θα συμβεί, αλλά του τι μπορεί να συμβεί με τους ερευνητές να προβάλουν πιθανά σενάρια αλλά οι προσομοιώσεις βασίζονται σε υποθέσεις που δεν συμβαδίζουν πάντα με την πραγματικότητα.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Dame Anne Johnson, της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών δήλωσε ότι “αντιμέτωποι με αυτές τις προκλήσεις, και μετά από μια δύσκολη χρονιά, θα ήταν εύκολο να νιώθει κανείς απελπισμένος και αδύναμος. Αλλά αυτή η αναφορά δείχνει ότι μπορούμε να δράσουμε τώρα για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο”.

Η αναφορά προτείνει:

  • Αύξηση της χωρητικότητας του προγράμματος δοκιμής και εντοπισμού, για την διαχείριση των συμπτωμάτων του κοροναϊού, της γρίπης και άλλων χειμερινών λοιμώξεων.
  • Αύξηση του αριθμού των ατόμων που εμβολιάζονται κατά του ιού.
  • Εξασφάλιση ότι τα νοσοκομεία και η οικιακή φροντίδα έχουν επαρκή ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
  • Δημιουργία «ελεύθερης ζώνης» κοροναϊού σε νοσοκομεία, για την παύση των μολύνσεων.

Ο γραμματέας υγείας Matt Hancock είπε ότι η κυβέρνηση έχει προμηθευτεί αρκετά εμβόλια γρίπης για να παρουσιάσει το «μεγαλύτερο πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολίου στην ιστορία», και δουλεύει πάνω στη δημιουργία ενός προγράμματος εμβολιασμού για τον κοροναϊό, αν βρεθεί ένα επιτυχές εμβόλιο.

Πηγή: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα