Το Euronews εξηγεί γιατί οι Γάλλοι ψηφοφόροι φαίνεται να αντιπαθούν τον Μακρόν
Τι λένε οι αναλυτές για την αντιδημοφιλία του Γάλλου Προέδρου
Η γνώμη των Γάλλων ψηφοφόρων για τον Εμανουέλ Μακρόν έχει πέσει σε ακόμη πιο χαμηλό επίπεδο από τότε που προκήρυξε πρόωρες εκλογές αυτόν τον μήνα, με ορισμένους να τον επικρίνουν ως ναρκισσιστή και αποκομμένο από την κοινωνία.
«Η αρνητική άποψη στο πρόσωπο του Προέδρου δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη», δήλωσε ο Αλαιν Ντουμαχελ δημοσιογράφος και συγγραφέας πρόσφατου βιβλίου για τον Γάλλο πρόεδρο.
Η απόφαση του Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου «συμβολίζει και ενισχύει αυτή την αρνητική άποψη», τόνισε.
Η απομάκρυνση των ψηφοφόρων από τον Μακρόν ενισχύθηκε περαιτέρω από το χαμηλό αποτέλεσμα του κόμματος Αναγέννηση του προέδρου στις ευρωεκλογές.
Το προεδρικό κόμμα έλαβε μόλις το 14,6% των ψήφων, πίσω από τα ακροδεξιά κόμματα που κέρδισαν σχεδόν το 40% των ψήφων, συμπεριλαμβανομένου του 31% για τον Εθνικό Συναγερμό (RN).
Η δημοτικότητά του έχει πέσει έκτοτε, χάνοντας πέντε έως επτά μονάδες και φτάνοντας συνολικά στο 26-28%, ανάλογα με τη δημοσκόπηση.
«Λογικό να είναι αντιδημοφιλής ένας Γάλλος πρόεδρος»
Είναι χαρακτηριστικό ότι η άνοδος της δημοτικότητας μετά από μια προεδρική εκλογή δίνει τη θέση της στην απογοήτευση του πληθυσμού.
«Όλοι οι πρόεδροι υπήρξαν αντιδημοφιλείς, ακόμη και ο Σαρλ Ντε Γκωλ» δήλωσε ο Ντουμαχελ στο Euronews.
Ο προκάτοχος του Εμανουέλ Μακρόν, Φρανσουά Ολάντ, είδε το ποσοστό αποδοχής του να πέφτει κάτω από το 20% κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.
Μεταξύ των ψηφοφόρων που τον στήριξαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου 2022, η υποστήριξη του Μακρόν έχει μειωθεί κατά 11 μονάδες.
«Πολλοί ψηφοφόροι χαρακτήρισαν την απόφαση του Μακρόν να διαλύσει τη Συνέλευση, ως προδοσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Τους ενοχλεί ο χαρακτήρας του»
Ο χαρακτήρας του ενοχλεί επίσης τους Γάλλους, με τους υποψηφίους του κόμματός του να μην εμφανίζουν πλέον το πρόσωπό του στις προεκλογικές τους αφίσες.
Η κίνηση του Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο θεωρείται «αντίδραση πληγωμένης υπερηφάνειας, ένα μάθημα στους ανθρώπους που ψήφισαν άσχημα», πρόσθεσε ο Ντουμαχελ.
Επιπλέον σχολίασε πως «για ορισμένους, ενισχύει την εικόνα ενός αυταρχικού και αλαζονικού ηγέτη που προώθησε τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις μέσω του κοινοβουλίου».
Έχει επικριθεί ότι αποφεύγει τη διαβούλευση και ότι είναι απομακρυσμένος από τις ανησυχίες των συμπολιτών του, με ορισμένους να επικαλούνται το παρελθόν του ως επενδυτικού τραπεζίτη.
Δημοφιλής ηγέτης στην Ευρώπη μέχρι στιγμής
Παρόλα αυτά, ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τους Ευρωπαίους και είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής ηγέτης με 41%, αμέσως μετά τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι με 47%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το Euronews που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2024 σε 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά αυτή η δημοτικότητα θα μπορούσε να μειωθεί εάν η απόφασή του αποδυναμώσει την Ευρώπη επιτρέποντας σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση να αναλάβει την εξουσία στο Παρίσι.