Το Ισραήλ δήλωσε πως θα πλήξει στόχους της Χαμάς όπου και αν τους βρει

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν εκατοντάδες Παλαιστίνιους να κατευθύνονται προς τη νότια Γάζα

Parallaxi
το-ισραήλ-δήλωσε-πως-θα-πλήξει-στόχους-1079586
Parallaxi

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα πλήξουν στόχους της Χαμάς όπου και αν τους βρουν, ακόμη και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ενώ συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στον βορρά του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Θα γίνει οπουδήποτε υπάρχει η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου και του νότου» της Λωρίδας, είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Θα γίνει κατά τη στιγμή, τον τόπο και τις συνθήκες που θα είναι καλύτερες για τον στρατό», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ ενέκρινε την παράδοση καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα την αποστολή δύο βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν καθημερινά καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας, «κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών», όπως έγινε γνωστό από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μετά από σύσταση του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ. Δύο βυτιοφόρα θα κάνουν καθημερινά παραδόσεις καυσίμων «για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών του ΟΗΕ» στον θύλακα, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Με την απόφαση αυτή το Ισραήλ «εξακολουθεί να έχει το αναγκαίο περιθώριο κινήσεων για να εξοντώσει τη Χαμάς», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα «κατέρρεαν» οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις της στη Γάζα. Σύμφωνα με ένα στέλεχός της, 50 βυτιοφόρα με καύσιμα περνούσαν καθημερινά στον θύλακα πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα ενέκρινε την παράδοση καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, γιατί θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτά η Χαμάς, την οποία κατηγορεί ότι οικειοποιήθηκε εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα για να καλύψει τις στρατιωτικές ανάγκες της.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις εδώ και εβδομάδες στο Ισραήλ για να επιτρέψει τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετέφερε αυτό το μήνυμα στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε αυτήν την εβδομάδα με τον υπουργό Στρατηγικών Επιχειρήσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, ο οποίος μετέχει στο πολεμικό συμβούλιο.

Τα πρώτα καύσιμα αναμένεται να φτάσουν αύριο Σάββατο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα. Προβλέπεται ότι θα παραδίδονται έως και 140.000 λίτρα κάθε 48 ώρες, εκ των οποίων τα 20.000 θα προορίζονται για τις γεννήτριες που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

Οι πρώτες αναφορές για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και ο όρος του Ισραήλ

Η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός αυξάνεται σταθερά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο, να μην υποκύπτει στις πιέσεις αυτές συνεχίζοντας τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχοντας βάλει στο στόχαστρο το νοσοκομείο Αλ Σίφα κάτω από το οποίο πιστεύεται πως βρίσκεται το κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

«Το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός μόνο με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός “μεγάλου” αριθμού ομήρων και όχι μια “χειριστική απελευθέρωση” που θα γίνει από τη Χαμάς για λόγους δημοσίων σχέσεων» ξεκαθάρισε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με το Ισραήλ να θέτει τους δικούς του όρους.

«Μόνο τότε θα συμφωνήσουμε σε κατάπαυση του πυρός η οποία θα είναι πολύ περιορισμένη και σύντομη γιατί μετά θα συνεχίσουμε να προχωράμε προς τους στόχους μας για τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Χανέγκμπι.

Ο Χανέγκμπι υποστήριξε επίσης ότι σε συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άντεξε στις εκκλήσεις για εκεχειρίες και ανθρωπιστικές παύσεις χωρίς απελευθέρωση ομήρων.

«Βρισκόμαστε στην 42η ημέρα του πολέμου και δεν έχουμε συμφωνήσει να διατάξουμε τον IDF να σταματήσει την προέλασή του ούτε για ένα λεπτό», ανέφερε χαρακτηριστικά δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχτεί πολύ εύκολα μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

«Το Ισραήλ έχει “ποντάρει” πολλά στο νοσοκομείο Σίφα»

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει εδώ και μέρες τις έρευνές τους στο νοσοκομείο Αλ- Σίφα κάτω από το οποίο πιστεύουν πως βρίσκεται το κέντρο διοίκησης της Χαμάς. Ωστόσο, τα ευρήματα δε φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητικά.

Όπως σχολιάζει αρθρογράφος του BBC τα στοιχεία που έχει προσκομίσει το Ισραήλ, μέχρι στιγμής, δεν είναι πειστικά όσον αφορά το είδος της ρητορικής που χρησιμοποιούσαν οι Ισραηλινοί σχετικά με το πώς είχε οργανωθεί το νοσοκομείο, ώστε να υποδηλώνουν ότι αυτό ήταν ένα νευραλγικό κέντρο για την επιχείρηση της Χαμάς. Τα μέχρι στιγμής ευρήματα είναι μερικά τουφέκια καλάσνικοφ – αυτά είναι συνηθισμένα στη Μέση Ανατολή – μια είσοδο τούνελ, από τις πολλές που υπάρχουν στη Γάζα, μερικές στρατιωτικές στολές και ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά, σχολιάζει ο βρετανός αρθρογράφος.

Η απόδειξη ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τις ιατρικές εγκαταστάσεις της Γάζας για να καλύψει τις δραστηριότητές της είναι ένας βασικός στόχος του Ισραήλ και είναι μια κατηγορία που η Χαμάς έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Η κύρια δικαιολογία του Ισραήλ για τη δολοφονία τόσο πολλών ανθρώπων στη Γάζα είναι ότι η Χαμάς τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Αλλά εάν δεν βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία για ένα αρχηγείο της Χαμάς, στο Σίφα ή αλλού, τότε η πίεση στο Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα για να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός θα ενταθεί. 

Με «όπλο» τους ομήρους

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε πως έχει «ισχυρές ενδείξεις» ότι και στο Αλ Σίφα κρατούνταν όμηροι, αφού οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι η σορός 65χρονης η οποία είχε απαχθεί από το σπίτι της στο Μπερί κοντά στα όρια της Γάζας, ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι κοντά στο νοσοκομείο. Οι ύπαρξη ομήρων κάτω από το Αλ Σίφα αποτελεί ένα ακόμη «όπλο» για το Ισραήλ προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνες στο νοσοκομείο. Άλλωστε μόνο με την απελευθέρωση ενός μεγάλου αριθμού ομήρων θα δώσει το «πράσινος φως» για κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το Channel 12 κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον προέτρεψε να πιέσει τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις σημερινές του δηλώσεις είπε ότι μετά την απελευθέρωση των ομήρων στις 20 και 22 Οκτωβρίου, υπήρξε πρόταση για απελευθέρωση ακόμη 10 ομήρων – οκτώ από τους οποίους ήταν Ταϊλανδοί εργάτες – καθώς και μια πρόταση για απελευθέρωση 15 ομήρων. Ωστόσο, αυτές απορρίφθηκαν από τον Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός για έναν τόσο μικρό αριθμό ομήρων, την ώρα που περίπου 240 όμηροι παραμένουν στη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν είπε εξαρχής ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά ότι πρέπει να το κάνει με τον σωστό τρόπο – δηλαδή να ακολουθεί τους νόμους του πολέμου. Για το Ισραήλ θεωρείται επιτακτική ανάγκη να αποδείξει πως κάτω από το Αλ Σίφα κρύβεται το βασικό κέντρο διοίκησης της Χαμάς αν θέλει να συνεχίσει να έχει τη στήριξη των συμμάχων ώστε να συνεχίσουν να το προστατεύουν από τη διεθνή πίεση για κατάπαυση του πυρός. Αν αυτό δε συμβεί τότε οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι η πίεση για κατάπαυση του πυρός θα ενταθεί και τότε ίσως να χρειαστεί να αναθεωρήσει τους όρους του.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν εκατοντάδες Παλαιστίνιους να κατευθύνονται προς τη νότια Γάζα

Δορυφορικές εικόνες που παρείχε η Maxar Technologies την Παρασκευή δείχνουν εκατοντάδες Παλαιστίνιους να έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος της οδού Salah al Deen στη Γάζα σε μια προσπάθεια να φύγουν προς ααφαλέστερα σημεία και συγκεκριμένα, προς το Νότο.

Στο σημείο που φαίνεται να έχουν σταματήσει, είναι ένα σημείο ελέγχου σε έναν δρόμο που το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι είναι ασφαλής για τους αμάχους.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να ετοιμάζεται να εντείνει τις επιχειρήσεις τους και πέρα ​​από τις βόρειες περιοχές που ήταν το επίκεντρο μέχρι τώρα.

Υπάρχουν ήδη 1,6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στη Γάζα, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού ενώ 800.000 πολίτες εικάζεται πως παραμένουν στη Γάζα.

Η έξοδος προς το νότο συνεχίζεται εν μέσω σφοδρών μαχών. Οι παρακάτω δορυφορικές εικόνες δείχνουν ένα πλήθος εκατοντάδων που προφανώς περιμένουν να περάσουν από ένα σημείο ελέγχου σε έναν δρόμο που το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι είναι ασφαλής για τους αμάχους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα