Το Ισραήλ βομβάρδισε το κέντρο της Βηρυτού

Νεκρά από τους βομβαρδισμούς τρία στελέχη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Parallaxi
το-ισραήλ-βομβάρδισε-το-κέντρο-της-βηρ-1221568
Parallaxi

Το Ισραήλ πραγματοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μία «σπάνια» επίθεση στην «καρδιά» της Βηρυτού.

Αν και τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκόπησαν επανειλημμένα νότιες συνοικίες και προάστια της Βηρυτού, οχυρά της Χεζμπολάχ, είναι η πρώτη φορά που γίνεται στόχος τομέας στην καρδιά της λιβανικής πρωτεύουσας από την 8η Οκτωβρίου, την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας που υπήρξε έναυσμα του πολέμου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η σύρραξη οδεύει να γενικευτεί.

Από το αεροπορικό πλήγμα, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άνθρωποι, όταν ισραηλινό drone έπληξε διαμέρισμα στην καρδιά της Βηρυτού.

Το πλήγμα έγιε σε διαμέρισμα που «ανήκε στη Τζεμάα Ισλαμίγια», οργάνωση του ρεύματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ισραηλινών πληγμάτων αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες.

Μολονότι σουνιτική, η οργάνωση έχει συμμαχήσει με τη Χεζμπολάχ και συμμετέχει στις επιθέσεις εναντίον του βόρειου Ισραήλ, σε ένδειξη «υποστήριξης» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), παλαιστινιακό κίνημα με κοσμικό χαρακτήρα, που ανήκει στην αριστερά, έκανε γνωστό πως τρία μέλη του, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα, σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό.

Βίντεο που μεταδόθηκαν από λιβανικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν εν μέρει ισοπεδωμένο όροφο στο κτίριο που χτυπήθηκε.

Το πλήγμα καταγράφεται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική πίεση στο λιβανικό κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν, για έβδομη συναπτή ημέρα. Χθες, εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς σε προπύργια της Χεζμπολά απ’ άκρου σ’ άκρο του Λιβάνου, δυο ημέρες αφού σκότωσε τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως έπληξαν δεκάδες στόχους —θέσεις, οπλικά συστήματα, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών— της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα. Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν «δεκάδες εκτοξευτήρες και κτίρια όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα».

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 105 ανθρώπους, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός ανέφερε πως έπληξε χθες 120 θέσεις της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «ευρείας κλίμακας» που διεξάγει.

Πηγή: ΑΠΕ / ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα