Διεθνή

Το κίνημα “Black lives matter” πιο δυνατό από ποτέ

Στον απόηχο ενός καταιγισμού από θανάτους μαύρων Αμερικανών από τα χέρια της αστυνομίας, το παγκόσμιο κίνημα "Black Lives Matter" τώρα φαίνεται πιο ισχυρό από ποτέ.

Parallaxi
το-κίνημα-black-lives-matter-πιο-δυνατό-από-ποτέ-608874
Parallaxi

Στον απόηχο ενός καταιγισμού από θανάτους μαύρων Αμερικανών από τα χέρια της αστυνομίας, το παγκόσμιο κίνημα “Black Lives Matter” τώρα φαίνεται πιο ισχυρό από ποτέ.

“Πριν από επτά χρόνια, μας αντιμετώπιζαν σαν να ήμασταν ακραίοι, πολύ έξω από τα όρια του δυνατού”, δήλωσε η Alicia Garza, ακτιβίστρια και ιδρυτικό μέλος του κινήματος, που έδωσε και το όνομα στο hashtag #blacklivesmatter σε μια ανάρτηση στο Facebook το 2013, με αφορμή την αθώωση του George Zimmerman για τη δολοφονία με πυροβολισμό του Αφροαμερικανού εφήβου Trayvon Martin. “Τώρα, αμέτρητες ζωές αργότερα, τελικά θεωρείται σημαντικό. Η σπουδαιότητα και η εγκυρότητα του κινήματος αναγνωρίστηκαν τελικά, καθώς η χώρα έχει φτάσει στο “σημείο βρασμού” της” συμπλήρωσε.

Δέκα μέρες συνεχόμενα τώρα, οι Αμερικανοί κάνουν πορείες διαμαρτυρίας για την ανεξέλεγκτη κρατική βία κατά των έγχρωμων. Οι διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σχεδόν σε κάθε αμερικανική Πολιτεία, καθώς και στην Ευρώπη και τη Νέα Ζηλανδία. Δεκάδες brands έκαναν αναρτήσεις στα social media εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο κίνημα Black Lives Matter. Η τραγουδίστρια Taylor Swift απάντησε στο tweet του Προέδρου Τραμπ “when the looting starts the shooting starts” (όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν οι πυροβολισμοί) κατηγορώντας τον για απειλητική βία μετά από χρόνια “λευκής υπεροχής και ρατσισμού”. Ο ηθοποιός του “Star Wars” John Boyega μίλησε με έντονο συναίσθημα σε μια διαμαρτυρία στο Λονδίνο.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη συλλογική διαδήλωση κατά της κρατικής βίας τα τελευταία χρόνια. Το θέμα που ενώνει, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αμερικής, είναι επιτέλους: Black Lives Matter.

Γιατί τώρα;

Ο Rashad Robinson, πρόεδρος της οργάνωσης που υπερασπίζεται πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα Color of Change, εικάζει ότι ήταν η πρωτοφανής αγριότητα του βίντεο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ που καθήλωσε τη χώρα. Ο πόνος ήταν προφανής, όπως και η απάθεια στο πρόσωπο του Derek Chauvin. “Ο αστυνομικός κοιτάζει την κάμερα καθώς του αφαιρεί τη ζωή”, είπε ο κ. Robinson.

Στη Μιννεσότα, οι έγχρωμοι έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα από τους λευκούς να σκοτωθούν από την επιβολή του νόμου. Το μέρος όπου έχασε τη ζωή του ο Floyd είναι συνδεδεμένο και με άλλους θανάτους Αφροαμερικανών. Απέχει περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Falcon Heights, ένα προάστιο του St. Paul, όπου ο Philando Castile πυροβολήθηκε από αστυνομικό το 2016, σε ζωντανή σύνδεση στο Facebook. Έναν χρόνο πριν, στην ίδια περιοχή ο Jamar Clark πυροβολήθηκε από αστυνομικούς την ώρα που προσπαθούσαν να του βάλουν χειροπέδες κι ενώ ήταν πεσμένος στο έδαφος. “Ο λόγος για τον οποίο το θέμα πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις είναι γιατί είναι κάτι που συνέβαινε”, δήλωσε ο Junauda Petrus-Nasah, συγγραφέας και μέλος του κινήματος από τη Μινεάπολη, όπου ζούσε και σκοτώθηκε ο Floyd. Την τρίτη ημέρα των διαμαρτυριών, την ώρα που ένα αστυνομικό τμήμα τυλιγόταν στις φλόγες, ένιωσε μία “ένδοξη ποιητική οργή”, είπε.

Η πανδημία επίσης φαίνεται πως “διόγκωσε” την ήδη τεταμένη κατάσταση. Για περίπου τρεις μήνες πριν από το θάνατο του Floyd, οι Αμερικανοί ζούσαν σε μια κατάσταση υπερδιέγερσης και άγχους, αντιμετωπίζοντας συναισθήματα αβεβαιότητας και φόβου – κάτι που πολλοί μαύροι Αμερικανοί βιώνουν ούτως ή άλλως.

Εν τω μεταξύ, άρχισε να διαφαίνεται ένα χάσμα ανάμεσα στους προνομιούχους και στους μη. Την ώρα που κάποιοι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τις πόλεις για τα εξοχικά τους, εκατομμύρια άλλοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας και σχημάτιζαν ουρές έξω από τις τράπεζες τροφίμων. Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι οι κοινότητες Αφροαμερικανών και Λατίνων επλήγησαν δυσανάλογα περισσότερο από την πανδημία.

Την ίδια ώρα, η κοινωνική απόσταση ανάγκασε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας – σχολείο, εργασία, συναντήσεις, πάρτι, γάμους, γενέθλια – να μεταφερθεί σε οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων. Τότε ήταν που ξεκίνησε και μία σειρά θανάτων αφροαμερικανών: Ο Ahmaud Arbery κυνηγήθηκε και σκοτώθηκε στην κομητεία Glynn,  στις 23 Φεβρουαρίου. Η Breonna Taylor βρισκόταν στο κρεβάτι της όταν η αστυνομία μπήκε στο διαμέρισμά της και την πυροβόλησε στο Louisville, στις 13 Μαρτίου. Η Nina Pop βρέθηκε μαχαιρωμένη μέχρι θανάτου στο Sikeston, στις 3 Μαΐου. Ο Tony McDade δολοφονήθηκε από την αστυνομία στην Tallahassee, στις 27 Μαΐου. Ο θάνατος του Floyd ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Κάποια μέλη του κινήματος υποστηρίζουν ότι αν η χώρα ήταν ανοιχτή όπως συνήθως, οι περισπασμοί της προ-πανδημικής ζωής θα μπορούσαν να έχουν εμποδίσει τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε διαλόγους στο internet. Πολλοί δήλωσαν ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση συμπαράστασης στο Black Lives Matter στην επταετή ιστορία του κινήματος. Στις 28 Μαΐου, περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια tweets με το hashtag #BlackLivesMatter δημοσιεύτηκαν στο twitter.

Τέλος, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από βίντεο που τεκμηριώνουν τις αστυνομικές φρικαλεότητες στις ίδιες τις διαδηλώσεις και στηρίζουν τις κριτικές για την ανεξέλεγκτη χρήση βίας.

Τα newsfeed μας στα social έχουν μετατραπεί σε ένα είδος δικτύου παρακολούθησης καμερών ασφαλείας: σε ένα πάρκο της Ουάσιγκτον, ειρηνικοί διαδηλωτές ανάμεσα σε χημικά και δακρυγόνα, ανοίγουν ένα δρόμο για να περάσει ο Πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια ποζάρει για μια κοντινή φωτογραφία. Στη Νέα Υόρκη, οι οδηγοί δύο αστυνομικών αυτοκινήτων πατάνε το γκάζι μέσα στο πλήθος. Στην Ατλάντα, αστυνομικοί μπουκάρουν σε αυτοκίνητο και χτυπούν με τέιζερ δύο μαύρους φοιτητές. Κάθε μέρα, άτομα με κάμερες και κινητά τηλέφωνα προσφέρουν ένα ωμό συμπλήρωμα στην κάλυψη της των τηλεοπτικών δικτύων και των εφημερίδων.

Όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα καθώς ένα μεγάλο μέρος της προσοχής του έθνους απομακρυνόταν από το Black Lives Matter, οι ακτιβιστές δεν έμεναν αδρανείς. Όπως είπε η κα Garza, η πρώτη γενιά διοργανωτών του κινήματος δούλευε σταθερά τα τελευταία επτά χρόνια για να αναπτύξει τη στρατηγική της, ενώ νεότερα μέλη έχουν προστεθεί. Η κα Garza θεωρεί ότι τρέχουσα δυναμική του κινήματος θα συνεχιστεί και θα πάει ένα βήμα παραπέρα. “Μπορούμε να ακολουθήσουμε δύο δρόμους”, είπε. Αυτόν του “νόμος και τάξη” ή αυτόν κατά τον οποίο κάνουμε τις ζωές των έγχρωμων ανθρώπων να έχουν σημασία γιατί όλοι θέλουμε να έχουν σημασία. Και να έχουμε πρόσβαση σε όλα αυτά που μας αξίζουν, και την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.”

Πηγή: nytimes.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα