Διεθνή

Το νησί που χαρίζει… κατσίκες – Ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο!

Ο υπερπληθυσμός ανάγκασε τον δήμαρχο να προσφέρει τα ζώα, αλλά δε φανταζόταν αυτό που έγινε...

Parallaxi
το-νησί-που-χαρίζει-κατσίκες-ενδιαφ-1021420
Parallaxi

Όταν ο δήμαρχος ενός απομακρυσμένου ιταλικού νησιού που παλεύει με τον υπερπληθυσμό άγριων κατσικιών προσφέρθηκε να δώσει τα ζώα, περίμενε ένα μικρό ποσοστό ενδιαφέροντος από αγρότες σε γειτονικά νησιά που ίσως ήθελαν να ενισχύσουν την παραγωγή του δημοφιλούς τυριού, της ρικότα.

Καθώς όμως η είδηση της πρωτοβουλίας του “υιοθετήστε μια κατσίκα” διαδόθηκε πέρα από το Αλικούντι, δέχτηκε καταιγισμό προσφορών από όλο τον κόσμο – όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από τις ΗΠΑ, ακόμη και από έναν φιλόζωο στη Νιγηρία, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Riccardo Gullo σκέφτηκε την πρωτότυπη ιδέα αφού σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε, υπολόγισε ότι ο αριθμός των άγριων κατσικιών στο Alicudi, το μικρότερο νησί του αρχιπελάγους των Αιολίδων της Σικελίας, ήταν εξαπλάσιος από τον ανθρώπινο πληθυσμό του νησιού, ο οποίος ανέρχεται σε 100 άτομα όλο το χρόνο.

Τώρα όμως ο Gullo θα πρέπει να είναι προσεκτικός με την επιλογή που θα κάνει, καθώς η ζήτηση για κατσίκες ξεπερνά πλέον κατά πολύ την προσφορά.

“Το σύνολο όλων των προσφορών ήταν για 1.900 κατσίκες”, δήλωσε. “Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, αλλά θα πρέπει να απορρίψουμε την πλειονότητα, καθώς ο αριθμός των κατσικιών στο νησί εκτιμάται ότι είναι περίπου 600”.

Το πιο δύσκολο στην όλη υπόθεση είναι το πώς θα καταφέρει να αιχμαλωτίσει τα ζώα για να τα μεταφέρει από το Alicudi, ένα νησί 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων με ένα ηφαίστειο σε αδράνεια, το οποίο απέχει δύο έως τρεις ώρες με πλοίο από την ηπειρωτική Σικελία.

Το άτομο που έχει αναλάβει αυτή τη δουλειά είναι ο Giovanni Dell’Acqua, διευθυντής αγροτικής ανάπτυξης στη Μεσσήνη για το περιφερειακό συμβούλιο της Σικελίας. “Δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά”, δήλωσε.

Οι αγρότες εγκατέλειψαν τις κατσίκες λόγω του τουρισμού και τώρα εκείνες “εκδικούνται”

Πριν από δύο δεκαετίες, ένας μικρός αριθμός ζώων μεταφέρθηκε στο νησί από αγρότες. Αλλά όταν το επίκεντρο της οικονομίας του νησιού μετατοπίστηκε στον τουρισμό, οι αγρότες άφησαν τις κατσίκες στην τύχη τους.

“Θα ήταν σαν να άφηνα το κατοικίδιο σκυλί μου στη μέση του δρόμου”, δήλωσε ο Dell’Acqua. “Οι κατσίκες αναπαράγονταν υπερβολικά και να ‘μαστε σήμερα … θα έπρεπε να είχαμε κρατήσει καλύτερη επαγρύπνηση”.

Για χρόνια, οι κατσίκες αποτελούσαν ένα γοητευτικό σπάνιο θέαμα κρυμμένο στη βραχώδη άκρη του νησιού. Στη συνέχεια όμως τα ζώα, που ήξεραν να περιπλανιούνται στα απόκρημνα βράχια, άρχισαν να απλώνονται και προς την κατοικημένη περιοχή, καταστρέφοντας την πλούσια πράσινη βλάστηση, προκαλώντας καταστροφές σε κήπους και χωράφια, γκρεμίζοντας τμήματα ξερολιθικών τοίχων και ενίοτε μπαίνοντας στα σπίτια των ανθρώπων.

Ο Lorcan O’Neill, ιδιοκτήτης γκαλερί τέχνης στη Ρώμη, ο οποίος έχει σπίτι στο Alicudi, δήλωσε ότι οι άνθρωποι στο νησί ήταν ευτυχείς να κάνουν το χατίρι των κατσικιών “όταν υπήρχε κάποια αίσθηση ισορροπίας”.

“Αλλά τώρα, χωρίς θηρευτές και χωρίς κτηνοτροφία, φοβούνται ότι θα καταστραφεί το εύθραυστο οικοσύστημα που υπάρχει σε αυτό το φτωχό, σχεδόν άγονο νησί εδώ και αιώνες”, είπε.

Ο O’Neill περιέγραψε τον αντίκτυπο που είχε η παρουσία των κατσικιών στο νησί. “Τρώνε ό,τι πράσινο υπάρχει στη θέα τους. Ξεχάστε να καλλιεργήσετε οτιδήποτε, διακοσμητικό ή για την κουζίνα – οι κατσίκες μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε και να τα φάνε όλα! Είναι επικίνδυνο να κάνεις μια βόλτα στο βουνό ή να πλησιάσεις την ακτή στη θάλασσα, καθώς πέφτουν συνεχώς βράχια – είναι εφιάλτης. Και οι κατσίκες είναι τεράστιες, με βαριά κέρατα, και έχουν γίνει επιθετικές”.

Η Dell’Acqua δήλωσε ότι μια άλλη ανησυχία είναι ότι τα ζώα, τα οποία ζυγίζουν έως και 120 κιλά και έχουν κέρατα 50 εκατοστών, μπορεί να τραυματίσουν σοβαρά κάποιον. “Οι άνθρωποι φοβούνται”.

Τι προβλέπει το σχέδιο “αιχμαλωσίας”

Μια ομάδα ειδικών σε θέματα άγριας ζωής θα ταξιδέψει στο Alicudi την επόμενη εβδομάδα και έχει αρχίσει να καταστρώνει ένα σχέδιο σύλληψης, το οποίο θα περιλαμβάνει είτε την παγίδευση των κατσικιών σε δίχτυα είτε την προσέλκυση τους προς τα κλουβιά με φαγητό.

“Ο εγκλωβισμός τους θα είναι πολύ δύσκολος – είχαν τέτοια ελευθερία για 20 χρόνια και έτσι περιμένουμε πολλές κλωτσιές“, δήλωσε ο Dell’Acqua.

Μόλις πιαστούν, οι κατσίκες θα υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν για ασθένειες. Στη συνέχεια, όμως, οι ειδικοί θα πρέπει να βρουν τρόπο να τα μεταφέρουν από την κορυφή του νησιού, που περιλαμβάνει μια απότομη κατάβαση, στο λιμάνι, απ’ όπου θα μεταφερθούν στο Μιλάτσο της Σικελίας. Εκεί, θα τεθούν σε καραντίνα για δύο μήνες.

“Το Alicudi είναι πολύ βραχώδες και, αντικειμενικά, δεν θα είναι εύκολη η μεταφορά τους”, δήλωσε ο Dell’Acqua.

Στόχος είναι να συλληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες κατσίκες πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στα μέσα Ιουνίου, πριν συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο. “Ούτε μία κατσίκα δεν πρέπει να μείνει πίσω”, δήλωσε ο Dell’Acqua.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Σικελίας θα αποφασίσουν ποιος θα υιοθετήσει κάποιο ζώο. Όποιος ήθελε να υιοθετήσει μία ως κατοικίδιο θα απογοητευτεί.

“Αν και ήταν ευγενική η προσφορά των ανθρώπων, οι κατσίκες θα πάνε μόνο σε αγρότες, σε ανθρώπους που ξέρουν πώς να τις μεγαλώσουν και μπορούν να τους δώσουν το περιβάλλον που χρειάζονται”, δήλωσε ο Dell’Acqua. “Ελπίζω ότι όλα θα είναι στη Σικελία ή σε άλλες περιοχές της νότιας Ιταλίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουμε το στρες που θα προκαλέσει η μεταφορά στα ζώα”.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα