Το παρασκήνιο της παραίτησης Μπάιντεν, οι δωρεές – ρεκόρ για Χάρις, η επόμενη μέρα της κούρσας

Πώς πήρε την απόφασή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τι ακολουθεί τώρα για τους Δημοκρατικούς

Parallaxi
το-παρασκήνιο-της-παραίτησης-μπάιντε-1192062
Parallaxi

Υπό το βάρος αυξανόμενων πιέσεων και όντας αντιμέτωπος με ολοένα ευρύτερη αμφισβήτηση, ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε εντέλει να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα και να ανοίξει τον δρόμο για την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις.

Έπειτα από εβδομάδες αβεβαιότητας, υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας των αμφιβολιών για την πνευματική του οξύτητα, ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος εγκατέλειψε – μόλις 4 μήνες πριν από τις εκλογές και ένα μήνα πριν από το συνέδριο των Δημοκρατικών – την προεκλογική εκστρατεία.

«Πιστεύω πως είναι προς το καλύτερο συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποσύρω την υποψηφιότητά μου και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην άσκηση των καθηκόντων μου ως προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», τόνισε ο κ. Μπάιντεν στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Κυριακής.

Στη συνέχεια, σε ανάρτησή του στο Χ, από το εξοχικό του στο Ρεχόμποθ Μπιτς, όπου παραμένει σε απομόνωση αφότου παρουσίασε συμπτώματα της COVID, έσπευσε να στηρίξει την Καμάλα, η οποία στο συνέδριο θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

«Σήμερα θέλω να εκφράσω την πλήρη υποστήριξη και την έγκρισή μου στην Κάμαλα για να γίνει η υποψήφια του κόμματός μας φέτος».

Η ανακοίνωση, αν και αναμενόμενη, προκάλεσε σοκ και φέρνει νέα ανατροπή σε μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από την τρομακτική απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ τη 13η Ιουλίου.

Πώς ελήφθη η απόφαση του Μπάιντεν – Ποιος γνώριζε για την απόσυρσή του

Το θρίλερ της απόσυρσής του από την προεδρική κούρσα εξελίχθηκε το τελευταίο 48ωρο στο εξοχικό του Μπάιντεν στο Ρεχόμποθ Μπιτς, όπου βρίσκεται απομονωμένος, αναρρώνοντας από τον κορονοϊό. Όπως αποκαλύτει η New York Times, ο πρόεδρος Μπάιντεν κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του σε όλη την ομάδα του, ακόμη και ένα λεπτό πριν εκδώσει την ανακοίνωση της απόσυρσής του.

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας περιγράφει τι προηγήθηκε της ιστορικής ανακοίνωσης.

«Σε χρειάζομαι εδώ, μαζί με τον Μάικ», ανέφερε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος Μπάιντεν μιλώντας στο τηλέφωνο.

Στην άλλη μεριά της κλήσης, βρισκόταν ο Στιβ Ρικέτι, σύμβουλος του προέδρου και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του. Ο 81χρονος πρόεδρος καλούσε επειγόντως τον ίδιο και τον Μάικ Ντόνιλον, τον επικεφαλής στρατηγικό του σύμβουλο και μακροχρόνιο λογογράφο του, να ταξιδέψουν στο Ρεχόμποθ Μπιτς. Όπως και έγινε.

Από εκείνο το απόγευμα και μέχρι πολύ αργά τη νύχτα, οι τρεις τους δούλευαν πάνω σε μία από τις πιο σημαντικές και ιστορικές επιστολές της προεδρίας του κ. Μπάιντεν – την ανακοίνωση της απόφασής του να αποσυρθεί από την εκστρατεία επανεκλογής του, υπό το βάρος των πιέσεων συμμάχων, δωρητών και φίλων.

Κανείς δεν γνώριζε επίσημα για την απόφασή του, ακόμα και οι στενοί του συνεργάτες το έμαθαν 1 λεπτό πριν δημοσιευτεί η ανακοίνωση στα Μέσα.

Ακόμα και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η οποία μίλησε μαζί του το πρωί της Κυριακής, δεν γνώριζε τίποτα, όπως και ο Τζεφ Ζιέντς, ο επικεφαλής του επιτελείου του και η Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον, η πρόεδρος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Αυτοί ήταν και οι τρεις πρώτοι που ενημερώθηκαν από τον ίδιο τον Μπάιντεν σε ξεχωριστά τηλεφωνήματα.

Συγκεκριμένα, στις 13:45 την Κυριακή – ένα λεπτό πριν ο κ. Μπάιντεν δημοσιεύσει την επιστολή απόσυρσής του στον κόσμο -το ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω zoom στους συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και η Ανίτα Νταν, η οποία διαχειρίζεται τη στρατηγική επικοινωνίας.

Τους διάβασε την επιστολή και ευχαρίστησε το προσωπικό του για τις υπηρεσίες τους.

Ο κ. Ζιέντς τηλεφώνησε στη συνέχεια σε άλλους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου για να επιβεβαιώσει ότι ήταν αλήθεια και να τους ευχαριστήσει για όλη τη σκληρή δουλειά τους, ενώ ακολούθησε παρόμοιο τηλεφώνημα με μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, τα οποία δεν το γνώριζαν μέχρι που η ανάρτηση ανέβηκε στο Διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση στο X βγήκε στις 13:46 μ.μ.

Εκτός από τον μικρό κύκλο των συνεργατών του που γνώριζε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποίησε μια οικογενειακή συνάντηση και μίλησε στην οικογένειά του για την απόφαση της απόσυρσής του.

Η υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις έσπασε τα ρεκόρ των δωρεών: Συγκεντρώθηκαν 46,7 εκατ. δολάρια σε λίγες ώρες

Έπειτα από εβδομάδες αβεβαιότητας ο Aμερικανός πρόεδρος τελικά εγκατέλειψε την εκστρατεία, ένα μήνα πριν από το συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα ονομάσει τον υποψήφιο ή την υποψήφια της παράταξης για την προεδρία, με την Καμάλα Χάρις να ανακοινώνει την υποψηφιότητά της.

«Πιστεύω πως είναι προς το καλύτερο συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποσύρω την υποψηφιότητά μου και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην άσκηση των καθηκόντων μου ως προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», τόνισε ο κ. Μπάιντεν στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η ανακοίνωση σοκ φέρνει ανατροπές για την προεδρική κούρσα, με τους Δημοκρατικούς πάντως να φαίνονται… ευχαριστημένοι.

Αμέσως μετά την παραίτηση Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ανέλαβε ποτέ αντιπρόεδρος, διαβεβαίωσε αμέσως ότι είναι έτοιμη να διεκδικήσει και να «εξασφαλίσει το χρίσμα» των Δημοκρατικών για να «νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ».

Στα 59 της χρόνια, αναμένεται να προβάλει τη νεότητά της, σε σύγκριση με τον Ντόναλντ Τραμπ, 78 ετών, που βγήκε την περασμένη εβδομάδα ενισχυμένος από το συνέδριο στο οποίο έλαβε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που φάνηκε συντεταγμένο, όσο ποτέ, πίσω από την υποψηφιότητά του.

Παντως, η υποψηφιότητα της Καμάλα φαίνεται πως είχε θετικό αντίκτυπο.

Η οργάνωση συγκέντρωσης κεφαλαίων υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος ActBlue ανακοίνωσε το βράδυ χθες Κυριακή (τοπική ώρα· τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) πως κατέγραψε το υψηλότερο ποσό που εξασφαλίστηκε μέσα σε μια μέρα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κούρσα και υποστηρίζει την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις για να είναι η υποψήφια της παράταξης.

«Ως τις 21:00 (τοπική ώρα· ως τις 04:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), η βάση του κόμματος είχε συγκεντρώσει 46,7 εκατομμύρια δολάρια (42,8 εκατ. ευρώ) μέσω της ActBlue μετά την έναρξη της εκστρατείας της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέσα σε μια μέρα στον (προεκλογικό) κύκλο του 2024», διαβεβαίωσε μέσω X η οργάνωση αυτή, η οποία συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω διαδικτύου για τους υποψήφιους των Δημοκρατικών.

Ποιος θα είναι υποψήφιος μετά την παραίτηση Μπάιντεν – Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ στο Δημοκρατικό Κόμμα

Ο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το κόμμα του, αλλά επέλεξε να το κάνει μόνος του, με τη διαδικασία για την αντικατάστασή του να γίνεται πιο απλή.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κερδίσει την υποστήριξη του συνόλου σχεδόν των αντιπροσώπων των Δημοκρατικών (περίπου 4.000). Τώρα, οι αντιπρόσωποι θα μπορούν να ψηφίσουν άλλους υποψήφιους. Όποιος είναι σε θέση να κερδίσει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο συνέδριο θα είναι ο νέος υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί σχεδίαζαν να διεξαγάγουν ονομαστική ψηφοφορία για να εκλέξουν τον Μπάιντεν ως υποψήφιο του κόμματος πριν από το συνέδριο τους, το οποίο αρχίζει στις 19 Αυγούστου.

Η τύχη αυτής της ονομαστικής ψηφοφορίας δεν είναι πλέον ξεκάθαρη μετά την παραίτησή του, με τον Μπάιντεν να εκφράζει τη στήριξή του στην Καμάλα Χάρις.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να αγωνιστεί ένα αουτσάιντερ για το χρίσμα, με την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να έχει ζητήσει από το κόμμα να διεξαγάγει ψηφοφορία και όχι απλώς να χρησιμοποιήσει τη Χάρις ως υποψήφια.

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος και αν ο ρόλος αυτός θα πάει σε ένα από τα άτομα που εξετάζονται για να αντικαταστήσουν τον κ. Μπάιντεν, όπως αναφέρει το BBC.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» για την αντικατάσταση του Μπάιντεν

Kamala Harris (Αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν)

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είναι ήδη στο ψηφοδέλτιο, καθιστώντας την προφανή και ολοένα και πιο δημοφιλή επιλογή στο κόμμα για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν.

Η ίδια έχει αποδειχθεί πιστή σύμμαχος του προέδρου και υπερασπίστηκε τις επιδόσεις του στο ντιμπέιτ. Η ίδια παραδέχτηκε ότι ο πρόεδρος είχε «αργό ξεκίνημα», αλλά υποστήριξε ότι συνέχισε να δίνει πιο ουσιαστικές απαντήσεις από τον Τραμπ.

Λίγες ημέρες μετά το ντιμπέιτ, καθώς αυξανόταν η ανησυχία για την ικανότητα του προέδρου να παραμείνει στην κορυφή του ψηφοδελτίου, η Καμάλα Χάρις επανέλαβε την υποστήριξή της στον Μπάιντεν.

«Κοιτάξτε, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο υποψήφιός μας. Νικήσαμε τον Τραμπ μία φορά και θα τον νικήσουμε ξανά, τελεία και παύλα», δήλωσε την Τρίτη. «Είμαι υπερήφανη που είμαι η υποψήφια αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν».

Ο Μπάιντεν με τη σειρά του έδειξε την υποστήριξή του στην Καμάλα Χάρις για να πάρει τη θέση του.

«Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Καμάλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου», έγραψε στο Χ. «Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα».

Η Καμάλα Χάρις έχει την ισχυρή αναγνωρισιμότητα του ονόματος που συνεπάγεται η θέση του αντιπροέδρου, αλλά έχει αντιμετωπίσει χαμηλά ποσοστά αποδοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Το 51% των Αμερικανών αποδοκιμάζει την Καμάλα Χάρις, ενώ το 37% την εγκρίνει, σύμφωνα με τους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων που παρακολουθούν το FiveThirtyEight.

Gretchen Whitmer (Κυβερνήτης του Μίσιγκαν)

Η Γκρέτσεν Γουίτμερ, κυβερνήτης του Μίσιγκαν για δύο θητείες, είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής δημοκρατική επιλογή των μεσοδυτικών πολιτειών, για την οποία πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2028.

Έχει κάνει εκστρατεία για τον κ. Μπάιντεν στο παρελθόν και δεν έχει κρύψει τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Η ίδια έχει δηλώσει στους New York Times ότι θέλει να δει έναν πρόεδρο της γενιάς Χ το 2028, αλλά απέφυγε να υπονοήσει ότι θα μπορούσε να καλύψει αυτόν τον ρόλο.

Το 2022, ηγήθηκε μια εκστρατεία που άφησε τους Δημοκρατικούς του Μίσιγκαν να ελέγξουν το νομοθετικό σώμα της πολιτείας και αυτός ο πολιτικός έλεγχος της επέτρεψε να θεσπίσει μια σειρά προοδευτικών πολιτικών, όπως η προστασία της πρόσβασης στις αμβλώσεις στο Μίσιγκαν και η ψήφιση μέτρων για την ασφάλεια των όπλων.

Gavin Newsom (Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας)

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κυβέρνησης Biden. Εμφανίζεται συχνά σε ειδησεογραφικά δίκτυα επαινώντας τον κ. Μπάιντεν, αλλά έχει τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες.

Συχνά αναφέρεται ως πιθανός υποψήφιος για το 2028, αλλά πολλοί ειδήμονες των Δημοκρατικών λένε τώρα ότι θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του κ. Μπάιντεν. Ο ίδιος αύξησε το εθνικό του προφίλ τα τελευταία χρόνια, καθώς ήταν βασικός «αγγελιοφόρος» του κόμματος στα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, και μέσω μιας συζήτησης με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις πέρυσι.

Ο κορυφαίος αντικαταστάτης του κ. Μπάιντεν στο ντιμπέιτ στην Ατλάντα τον Ιούνιο, απέφυγε με ερωτήσεις στο spin room σχετικά αν θα αντικαθιστούσε τον κ. Μπάιντεν.

Στάθηκε στο πλευρό του προέδρου πριν από την ανακοίνωσή του. Ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει σε συνάντηση αυτόν τον μήνα με τον κ. Μπάιντεν και άλλους κορυφαίους Δημοκρατικούς κυβερνήτες, και ήταν επικεφαλής μιας εκδήλωσης της εκστρατείας του Μπάιντεν στο Μίσιγκαν κατά την εορτή της 4ης Ιουλίου.

Pete Buttigieg (Υπουργός Μεταφορών)

Δεν είναι μυστικό ότι ο Υπουργός Μεταφορών Pete Buttigieg έχει προεδρικές φιλοδοξίες. Κατέθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2020 και συχνά προβάλλεται ως ένας από τους καλύτερους επικοινωνιολόγους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Pete Buttigieg έχει διαχειριστεί μια σειρά από δημόσιες κρίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Μεταφορών. Βοήθησε στην κυβερνητική αντίδραση στον εκτροχιασμό του τρένου East Palestine στο Οχάιο, στην κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης και στην κρίση προγραμματισμού της Southwest Airlines το 2022.

Josh Shapiro (Κυβερνήτης της Πενσυλβάνια)

Ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής από τότε που εξελέγη το 2022 σε μια πολιτεία που είναι οριακή, την οποία ο κ. Τραμπ κέρδισε με πολύ μικρή διαφορά το 2016.

Ο κυβερνήτης, ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, έχει εργαστεί πέρα ​​από κομματικές γραμμές κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο πέρυσι, αφού ανοικοδόμησε γρήγορα μια γέφυρα που κατέρρευσε σε έναν κρίσιμο αυτοκινητόδρομο της Φιλαδέλφειας – μια σημαντική πολιτική νίκη για έναν κυβερνήτη πρώτης θητείας.

Η ταχεία επισκευή χαιρετίστηκε από πολλούς ως το τέλειο σημείο συζήτησης για τις υποδομές για έναν πιθανό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2028.

JB Pritzker (Κυβερνήτης του Ιλινόις)

Ο JB Pritzker, ο κυβερνήτης του Ιλινόις, έχει ανεβάσει τη δημοτικότητά του τα τελευταία χρόνια με τα όσα αναφέρει εναντίον του Trump και υπερασπιζόμενος τον κ. Μπάιντεν.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας – κληρονόμος της ξενοδοχειακής αλυσίδας Hyatt – δημοσιεύει γρήγορα επικρίσεις για τον Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά το ντιμπέιτ αποκάλεσε τον Τραμπ «ψεύτη» και είπε ότι είναι ένας «καταδικασμένος εγκληματίας με 34 καταδίκες που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του».

Όπως και η κ. Whitmer, ο κ. Pritzker έχει ιστορικό ολοκλήρωσης των θεμάτων της ατζέντας που περιλαμβάνονται στις λίστες των προοδευτικών Δημοκρατικών για θέματα όπως τα δικαιώματα στην άμβλωση και ο έλεγχος της οπλοκατοχής.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι

Ο κατάλογος των πιθανών υποψηφίων εκτείνεται πέρα ​​από αυτούς τους Δημοκρατικούς, καθώς το κόμμα έχει αναπτύξει ένα βάθος πιθανών μελλοντικών προεδρικών υποψηφίων.

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ, ένας Δημοκρατικός κυβερνήτης δύο θητειών σε μια πολύ συντηρητική πολιτεία, έχει κερδίσει αυξανόμενη εθνική προσοχή μετά την επανεκλογή του πέρυσι.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους τελευταίους μήνες μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη.

Οι γερουσιαστές Έιμι Κλόμπουτσαρ και Κόρι Μπούκερ έχουν θέσει υποψηφιότητα στο παρελθόν και έχουν κάποια αναγνώριση μεταξύ των Δημοκρατικών.

Ο γερουσιαστής της Τζόρτζια Ραφαέλ Γουόρνοκ, ο οποίος κέρδισε μια αμφισβητούμενη κούρσα για τη Γερουσία σε μια πολιτεία που είναι οριακή, έχει αναφερθεί ως πιθανός αντικαταστάτης του κ. Μπάιντεν.

Δημοσκόπηση του Reuters IPSOS που δημοσίευσε την Τρίτη διαπίστωσε ότι το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ τον Νοέμβριο ήταν η Μισέλ Ομπάμα. Ωστόσο, η πρώην πρώτη κυρία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει προεδρικές φιλοδοξίες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα