Το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» δίνει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη
Στην ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης, που αποτελεί τη συνοριακή γραμμή αυτού που ήταν παλιά το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» επιχειρεί πρωτοβουλία.
Στην ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης, που αποτελεί τη συνοριακή γραμμή αυτού που ήταν παλιά το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» επιχειρεί πρωτοβουλία, την οποία αναλαμβάνει η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».
Όπως εξήγησαν μέλη της οργάνωσης κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, κατά μήκος του πρώην «Σιδηρού Παραπετάσματος», που χώριζε την Ευρώπη σε Ανατολή και Δύση για σχεδόν 40 χρόνια, αναπτύχθηκε μία ξεχωριστή «πράσινη» ζώνη: Ένας οικολογικός διάδρομος, ο οποίος διασχίζει 24 χώρες και ως αυστηρά επιτηρούμενη στρατιωτική περιοχή υπήρξε καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη.
Έτσι, οι περιοχές που περιλαμβάνονται στη νοητή γραμμή, μεταξύ της Θάλασσας Μπάρεντς στη Ρώσο-Νορβηγική μεθόριο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, μετονομάστηκαν σε «Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη». Το νοτιότερο σκέλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη, που περιλαμβάνει πολλούς σημαντικούς οικοτόπους από την Ελλάδα.
«Η ανάδειξη της Ζώνης εντάσσεται σε μία ευρύτερη πρωτοβουλία για τη μεταφορά καλών πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος μεταξύ των χωρών και ανάδειξης των προβλημάτων ενώ, στην κατεύθυνση αυτή, έχει κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων» ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης, Σπύρος Ψαρούδας.
«Η Πράσινη Ζώνη λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά ενός πανευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου, που διασχίζει σχεδόν όλες τις βιογεωγραφικές περιοχές της ηπείρου και έχει μεγάλη σημασία για τα μεταναστευτικά είδη όπως ο λύκος, η αρκούδα και ο λύγκας, καθώς και τα αμφίβια και τα πουλιά» τόνισε, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης «Καλλιστώ», Γιώργος Θεοδωρίδης.
«Μαργαριτάρια» νησίδες κατά μήκος της Πράσινης Ζώνης
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, «η εξαιρετική σημασία του πανευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου είναι σαφής, καθώς τα 12.500 χιλιόμετρα της Πράσινης Ζώνης χαρακτηρίζονται από συσσώρευση μεγάλων φυσικών αποθεμάτων».
«Σαράντα εθνικά πάρκα βρίσκονται ακριβώς κατά μήκος της Πράσινης Ζώνης και 3.272 προστατευόμενες περιοχές φύσης μπορούν να βρεθούν σε μία ζώνη ασφαλείας, μήκους 25 χιλιομέτρων, σε κάθε πλευρά της Πράσινης Ζώνης» εξήγησε.
Ωστόσο, η εξαιρετική οικολογική αξία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης δεν μπορεί να προσδιοριστεί απλά και μόνο με την ολοκλήρωση των τόπων διατήρησής της. Το δίκτυο ενδιαιτημάτων είναι ενσωματωμένο σε ένα πλέγμα τακτικών τοπίων, δηλαδή σε τοπία που υπόκεινται σε διάφορες χρήσεις και χρησιμοποιούν προεκτάσεις και επιβαρύνσεις.
«Η πρωτοβουλία “Πράσινη Ζώνη” στοχεύει στην εναρμόνιση των προσπαθειών προστασίας σε διασυνοριακές προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται σήμερα από σημαντικές ασυμμετρίες, όσον αφορά το καθεστώς προστασίας και επίσης την ενσωμάτωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον σε προστατευόμενες και μη προστατευόμενες περιοχές» κατέληξε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης.
Πηγή: ΑΠΕ