Το τελεφερίκ που ενώνει τις πάνω με τις κάτω γειτονιές της Λισαβόνας

Το Τελεφερίκ Graça θα διανύει τη διαδρομή από τη Rua dos Lagares, στη Μουραριά, μέχρι την άποψη της Sophia de Mello Breyner Andresen, μπροστά από την εκκλησία Graça.

Parallaxi
το-τελεφερίκ-που-ενώνει-τις-πάνω-με-τις-1135207
Parallaxi

Εικόνες: Jorma Rauhala / facebook

Τα τελεφερίκ μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή προσθήκη στις υπηρεσίες των δημόσιων συγκοινωνιών, ειδικά σε λοφώδεις περιοχές και πόλεις με ανηφόρες. Στη Λισαβόνα υπάρχουν τρεις τέτοιες γραμμές που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και πέρα από δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, εξυπηρετούν και τις πραγματικές ανάγκες μεταφοράς για τη διάσχιση ιδιαίτερα δύσβατων διαδρομών.

Ο λόφος Miradouro da Graça, γνωστός και ως “Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen” εδώ και μερικά χρόνια προσφέρει στους κατοίκους ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Για να διευκολυνθεί η ανάβαση των επισκεπτών και των κατοίκων της κοντινής συνοικίας, κατασκευάστηκε ένα σύγχρονο τελεφερίκ, η δημιουργία του οποίου συζητείται εδώ και χρόνια.

Ο σχεδιασμός και οι επακόλουθες κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει από το 2016, αλλά έχουν καθυστερήσει επανειλημμένα. Το τελεφερίκ είναι πλέον έτοιμο από το 2023 και το μοναδικό βαγόνι χωρητικότητας 15 επιβατών, το οποίο τραβιέται ανάμεσα στις ράγες σε δύο κινούμενα καλώδια, έχει παραδοθεί εδώ και καιρό. Ωστόσο, το νέο τελεφερίκ, που κόστισε περίπου 5,3 εκατ. ευρώ από χρήματα των φορολογουμένων, λειτούργησε μόλις πριν από τέσσερις ημέρες.

Στα εγκαίνια μάλιστα, ο δήμαρχος της Λισαβόνας, Κάρλος Μοέδας, τόνισε τη σημασία των εργασιών για τους κατοίκους της Graça και της Mouraria, που περίμεναν το τελεφερίκ από το 2009 επειδή το έργο «είχε ακινητοποιηθεί».

«Καταφέραμε να λύσουμε αυτόν τον κόμπο, να λύσουμε τον κόμπο ενός προβλήματος που περίμεναν τόσο καιρό οι κάτοικοι της Λισαβόνας και τώρα θα το παρέχουμε εδώ, δωρεάν, για τους κατοίκους, προκειμένου να ανέβουν μεταξύ Μουραρία και Γκράτσα. Είναι μια μοναδική στιγμή», δήλωσε ο Κάρλος Μοέδας

Το Τελεφερίκ Graça θα διανύει τη διαδρομή από τη Rua dos Lagares, στη Μουραριά, μέχρι την άποψη της Sophia de Mello Breyner Andresen, μπροστά από την εκκλησία Graça.

Είναι μια ενιαία διαδρομή, που αποτελείται από ράγες και με δύο μόνο σημεία στάσης στην αρχή κάθε διαδρομής, με δυνατότητα μεταφοράς έως 14 ατόμων ανά ταξίδι, σε περίπου ενάμιση λεπτό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα ταξίδια θα είναι αρχικά δωρεάν και στη συνέχεια θα πληρώνονται, εκτός από τους κατόχους καρτών Navegante.

*Με πληροφορίες από urban transport magazine & theportugalnews

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα