Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σε τουρκικά ύδατα η Navtex – Μαξιμαλιστικές οι ελληνικές θέσεις

Τραβά το σκοινί η Άγκυρα.

Parallaxi
τουρκικό-υπεξ-σε-τουρκικά-ύδατα-η-navtex-μ-547130
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Τραβά το σκοινί η Άγκυρα. Σε ανακοίνωση – απάντηση στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, υποστηρίζει ότι η περιοχή που δεσμεύει με την Navtex για έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, είναι εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Επίσης, αναφέρει ότι στην ίδια περιοχή στο παρελθόν έχουν γίνει έρευνες από το τουρκικό σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros.

«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαμί Ακσόι.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και αναφέρει προκλητικά πως δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Καλεί την Αθήνα σε διάλογο, διαμηνύοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα συνεχίζει να υποστηρίζει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το Καστελλόριζο, όπου αναφέρεται ότι βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από την Ανατολία και 580 χλμ από την Ελλάδα και τονίζεται πως δεν μπορεί να «κλείνει» μια ολόκληρη περιοχή.

Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές, αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελλόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Ο Ερντογάν, συκαλεί εκτάκτως σήμερα στις 15.00 το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός από τα ελληνοτουρκικά, θα συζητηθούν τα ζητήματα της Λιβύςη, της Συρίας και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Πηγή: skai.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα