Τουλάχιστον 16 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να "πολεμήσει μέχρι τη νίκη".

Parallaxi
τουλάχιστον-16-νεκροί-από-αεροπορικές-ε-1067952
Parallaxi

Εικόνα αρχείου 

Νυχτερινούς βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ειδικότερα στην περιοχή της Ράφα και σε έναν προσφυγικό καταυλισμό, αναφέρει ο ανταποκριτής του δικτύου Al Jazeera.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν κατά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ωρών.

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να “πολεμήσει μέχρι τη νίκη”, μετά την απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Χαμάς

Νετανιάχου μετά την απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Χαμάς: Το Ισραήλ θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη

Σύμφωνα με την Χαμάς, οι δύο Αμερικανίδες αφέθηκαν ελεύθερες για «ανθρωπιστικούς λόγους», έπειτα από τη μεσολάβηση του Κατάρ – Αλλοι 50 άλλοι όμηροι κρατούνται από άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα, ενώ περισσότεροι από 20 έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Οι δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς – μία μητέρα και η έφηβη κόρη της που ζουν στην περιοχή του Σικάγο—επανενώθηκαν με την οικογένειά τους στο Ισραήλ χθες Παρασκευή, σχεδόν δύο εβδομάδες αφού απήχθησαν μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους από μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και η 17χρονη κόρη της Νάταλι παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Την απελευθέρωσή τους ανακοίνωσε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ και την επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι οι δύο Αμερικανίδες, που διαμένουν στο προάστιο Έβανστον του Σικάγο, βρίσκονται «καθ’ οδόν προς ένα σημείο συνάντησης σε στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας, όπου τους περιμένουν μέλη της οικογένειάς τους».

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα.

«Δύο από τους απαχθέντες μας είναι σπίτι τους. Δεν παραιτούμαστε από τις προσπάθειες να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες και οι αγνοούμενοι», τόνισε στην ανακοίνωσή του. «Παράλληλα θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι τη νίκη», κατάληξε ο Νετανιάχου.

Ο Ούρι Ραάναν, πατέρας της Νάταλι, δήλωσε ότι μίλησε με την κόρη του στο τηλέφωνο. «Ακούστηκε πάρα πολύ καλά, πολύ χαρούμενη και μοιάζει να είναι καλά».

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου και την οικογένειά τους, οι δύο γυναίκες απήθχησαν από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ στη διάρκεια της επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι δύο γυναίκες επισκέφθηκαν το κιμπούτς, που βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα, στο πλαίσιο ταξιδιού τους που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο για να γιορτάσουν τις εβραϊκές γιορτές, την αποφοίτηση της Νάταλι από το σχολείο και τα 85α γενέθλια της γιαγιά της, δήλωσαν συγγενείς τους.

Στο μεταξύ η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι συνέβαλε στην απελευθέρωση των δύο γυναικών.

Σε ανακοίνωσή της η Μιριάνα Σπόλιαριτς Έγκερ εξήγησε ότι η ΔΕΕΣ συνέβαλε στην απελευθέρωσή τους «μεταφέροντας τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ», υπογραμμίζοντας την ουδετερότητα του οργανισμού του οποίου προΐσταται.

«Η σημερινή απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Γάζα αποτελεί αχτίδα ελπίδας. Είμαστε εξαιρετικά ανακουφισμένοι που κατάφεραν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους έπειτα από δύο εβδομάδες αγωνίας», τόνισε.

Οι δύο γυναίκες ήταν μεταξύ των περίπου 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση, 50 άλλοι όμηροι κρατούνται από άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα, ενώ περισσότεροι από 20 έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Η Χαμάς διευκρίνισε ότι οι δύο Αμερικανίδες αφέθηκαν ελεύθερες για «ανθρωπιστικούς λόγους», έπειτα από τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων σχολίασε ότι η απελευθέρωση των δύο αποτελεί «ένα πρώτο βήμα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζονται οι συνομιλίες για περισσότερες απελευθερώσεις».

Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεργάζονται με το Κατάρ για να πετύχουν την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων, που κατάγονται από διάφορες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Αντίδραση ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε το Κατάρ και το Ισραήλ για τη συνεργασία τους προκειμένου να αφεθούν ελεύθερες οι δύο όμηροι. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο Μπάιντεν ανέφερε ότι μίλησε μαζί τους τηλεφωνικά και ανήρτησε φωτογραφία τους η οποία μοιάζει να τραβήχτηκε την ώρα της συνομιλίας τους.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η χώρα του «δεν θα σταματήσει αν δεν φέρει πίσω στο σπίτι τους» και τους υπόλοιπους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται όμηροι.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει διευκρινίσει πόσοι Αμερικανοί είναι μεταξύ των ομήρων.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι όλοι οι όμηροι «πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και χωρίς όρους». «Υπάρχουν άλλοι 10 Αμερικανοί η τύχη των οποίων αγνοείται σε αυτή τη σύρραξη. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς κρατούνται από τη Χαμάς», εξήγησε.

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ μέχρι στιγμής συμμορφώνεται με το δίκαιο του πολέμου στην απάντησή του στην επίθεση της Χαμάς, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται και να διασφαλίσει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις.

«Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να διεξάγονται με βάση το διεθνές δίκαιο, το ανθρωπιστικό δίκαιο, το δίκαιο του πολέμου», επεσήμανε. «Θα υπάρχει πολύς χρόνος για να κάνουμε εκτιμήσεις για το πώς διεξήχθησαν αυτές οι επιχειρήσεις, αλλά μπορώ να πω από την πλευρά των ΗΠΑ ότι αυτό παραμένει σημαντικό για εμάς».

Το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε χθες ότι περισσότερα από 14.000 σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας – σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου—έχουν υποστεί ζημιές και σχεδόν 13.000 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

 Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρινίζει ότι ο πρόεδρος «δεν άκουσε» καλά την ερώτηση περί καθυστέρησης της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν άκουσε καλά την ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το Ισραήλ θα έπρεπε να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη εισβολή στρατευμάτων του στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, απαντώντας «ναι», έσπευσε να διευκρινίσει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μιας και η απάντηση ερμηνεύτηκε ως παρότρυνση προς την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Ο πρόεδρος ήταν μακριά. Δεν άκουσε όλη την ερώτηση. Η ερώτηση ακούστηκε σαν “Θα θέλατε να δείτε περισσότερους ομήρους να απελευθερώνονται;”. Δεν σχολίασε κάτι άλλο», διευκρίνισε ο Μπεν Λαμπόλτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο 80χρονος Μπάιντεν ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο Air Force One όταν δημοσιογράφος έκανε την ερώτηση, φωνάζοντας για να ακουστεί, λόγω του θορύβου από τους κινητήρες του προεδρικού αεροσκάφους. Ο Τζο Μπάιντεν κοντοστάθηκε και απάντησε «ναι», προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις δύο Αμερικανίδες – την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν – που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς χθες Παρασκευή. Δηλώνοντας «πανευτυχής» για το αίσιο τέλος στη δοκιμασία τους, υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους «μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους» και οι υπόλοιποι Αμερικανοί που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιστολή προς τους εργαζόμενους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε ο Μπλίνκεν έπειτα από τα δημοσιεύματα περί διαφωνιών με την αμερικανική στάση στoν πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επεσήμανε στους εργαζόμενους στο υπουργείο του ότι αναγνωρίζει τη φόρτιση που τους προκαλεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την ώρα που δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ κάποιων από αυτών αναφορικά με την αμέριστη στήριξη που δείχνουν οι ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζος Πολ, παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω «πολιτικών διαφωνιών σχετικά με τη συνεχιζόμενη παροχή (από τις ΗΠΑ) θανατηφόρας βοήθειας στο Ισραήλ», εξηγώντας ότι «φοβάται ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη που κάναμε τις τελευταίες δεκαετίες».

Ωστόσο η επιστολή που απηύθυνε ο Μπλίνκεν στο σύνολο των εργαζομένων του υπουργείου Εξωτερικών δεν αποτελεί απάντηση στις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι από αυτούς αισθάνονται απογοητευμένοι από την αμερικανική στάση.

«Γνωρίζω ότι για πολλούς από εσάς αυτή η περίοδος είναι δύσκολη όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και σε προσωπικό», αναφέρει στην επιστολή ο Αμερικανός υπουργός.

Οι ΗΠΑ, συνεχίζει, θρηνούν την απώλεια «κάθε αθώας ανθρώπινης ζωής σε αυτή τη σύγκρουση».

«Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα (…) ότι ακόμη κι αν στηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, ο τρόπος με τον οποίο το πράττει είναι σημαντικός», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, κάνοντας λόγο για «σεβασμό στο κράτος δικαίου και τους διεθνείς ανθρωπιστικούς κανόνες».

«Ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε και να διευρύνουμε τον χώρο των συζητήσεων και των διαφορετικών απόψεων, ο οποίος βελτιώνει τις πολίτικές και τον θεσμό μας», κάλεσε. «Μας περιμένει μια δύσκολη περίοδος. Ο κίνδυνος περαιτέρω ταραχών και συγκρούσεων είναι αληθινός».

Ο Μπλίνκεν απέστειλε την επιστολή αυτή την Πέμπτη το βράδυ, μία ημέρα μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Ισραήλ και σε αραβικές χώρες.

Αυτή την εβδομάδα η Huffington Post ανέφερε σε άρθρο της ότι εργαζόμενοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι δυσαρεστημένοι από την αμερικανική πολιτική αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς, με έναν από αυτούς να λέει ότι προετοιμάζεται «ανταρσία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτρέπει το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να διευκολύνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν το Ισραήλ θα έπρεπε να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη εισβολή στρατευμάτων του στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ναι».

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις δύο Αμερικανίδες – την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν – που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς χθες Παρασκευή.

Δηλώνοντας «πανευτυχής» για το αίσιο τέλος στη δοκιμασία τους, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια «μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους» και οι υπόλοιποι Αμερικανοί που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είχε ως απώτερο σκοπό να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Η επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, με απολογισμό περίπου 1.400 νεκρούς, είχε ως απώτερο σκοπό να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, οι ΗΠΑ πίεζαν τη Σαουδική Αραβία για μια ανάλογη συμφωνία με το εβραϊκό κράτος. Ωστόσο το Ριάντ επέμενε να θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Την επομένη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είχε δηλώσει στο CNN ότι «δεν θα προκαλούσε έκπληξη» αν ένα από τα κίνητρα της επίθεσης ήταν να εμποδιστεί η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει ότι ζήτησε την εκκένωση νοσοκομείου και σχολείων στη Γάζα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) διέψευσαν τις αναφορές από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) περί προειδοποίησης που έλαβαν από το Ισραήλ για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς και πέντε σχολείων στη Γάζα, ενόψει επικείμενης επίθεσης.

Εκπρόσωπος των IDF υπογράμμισε πως δεν υπήρξε προειδοποίηση για εκκένωση νοσοκομείου ή σχολείων, επαναλαμβάνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ζητήσει εδώ και μέρες από όλους τους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν νότια.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε χθες Παρασκευή «κατεπείγουσα έκκληση» στη διεθνή κοινότητα, αναφέροντας ότι «δέχθηκε απειλή από τις δυνάμεις κατοχής για βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Κοντς». Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται 400 ασθενείς και φιλοξενούνται 12.000 εκτοπισμένοι άμαχοι, υποστηρίζει η παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής και περίθαλψης.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αμέσως και επειγόντως δράση για να εμποδίσει μια νέα σφαγή, σαν εκείνη που συνέβη στο Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Αχλί», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει πως δεν βάζουν νοσοκομεία στο στόχαστρό τους.

Παράλληλα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ζήτησε να εκκενωθούν πολλά από τα σχολεία της όπου έχουν καταφύγει άμαχοι στην πόλη της Γάζας, κρίνοντας ότι «δεν είναι πλέον ασφαλή».

«Ενημερωθήκαμε από το Ισραήλ ότι είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε τις δομές αυτές το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η UNRWA. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαμαρτυρηθούμε και να απορρίψουμε αυτήν την απόφαση, όμως το συμπέρασμα είναι ότι πλέον οι δομές μας δεν είναι πια ασφαλείς», πρόσθεσε, ζητώντας να προχωρήσει «αμέσως» η εκκένωση.

Ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ελπίζει πως Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε χθες Παρασκευή την ελπίδα ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ελπίζω να λογικευτούν όλοι και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η νέα πραγματικότητα και οι εξελίξεις από το 1967 μέχρι σήμερα.

Ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης την Παρασκευή ότι η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει την απομάκρυνση ρώσων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη. Συμπλήρωσε ότι η Μόσχα παραμένει σε επαφή με βασικούς παράγοντες στη Μέση Ανατολή για τη διασφάλιση της απομάκρυνσης αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων και για ζητήματα που αφορούν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των ρώσων πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή των συγκρούσεων.

Παλαιστινιακή ρουκέτα που αστόχησε έπληξε το νοσοκομεο Αλ Αχλί της Γάζας, σύμφωνα με ανάλυση της γαλλικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών

Η έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί αλ Αράμπι της Γάζας δεν οφειλόταν σε πλήγμα από ισραηλινό πύραυλο αλλά πιθανότατα σε παλαιστινιακή ρουκέτα που αστόχησε, υποστηρίζει η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Γαλλίας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο αυτό αργά το βράδυ της Τρίτης.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο από την πλευρά του λέει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Παλαιστίνιοι μαχητές.

«Τίποτα δεν μας επιτρέπει να πούμε ότι είναι ισραηλινό πλήγμα, το πιθανότερο (σενάριο) είναι ότι επρόκειτο για παλαιστινιακό πύραυλο με κεφαλή βάρους περίπου 5 κιλών που εξερράγη», είπε ένα στέλεχος της υπηρεσίας αυτής (DRM) μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η DRM αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις αναλύσεις της κατόπιν αιτήματος της γαλλικής προεδρίας, για λόγους διαφάνειας, εξήγησε.

Με βάση την ανάλυση του σημείου της έκρηξης, η DRM εντόπισε μια τρύπα –και όχι κρατήρα– μεγέθους περίπου ενός μέτρου επί 75 εκατοστών και βάθους 30-40 εκατοστών. «Απαιτούνται περίπου πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης για να γίνει αυτό, σίγουρα λιγότερα από 10 κιλά», σχολίασε το στέλεχος της υπηρεσίας. Η υπόθεση να επρόκειτο για βόμβα ή για ισραηλινό πύραυλο δεν είναι πιθανή επειδή αυτού του είδους τα όπλα φέρουν πολύ μεγαλύτερο φορτίο και θα είχαν αφήσει μεγαλύτερο κρατήρα, πρόσθεσε. Αντιθέτως, το φορτίο των 5 κιλών συνάδει με τις ρουκέτες που κατασκευάζουν ή αποκτούν οι Παλαιστίνιοι.

Από την Τρίτη, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για το πλήγμα. Ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κανένα πλήγμα από την ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα εναντίον του νοσοκομείου αυτού. Αντιθέτως, υπάρχουν «αποδείξεις» ότι ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή οργάνωση, συνεργαζόμενη με τη Χαμάς, που χαρακτηρίζεται επίσης «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ είπε ότι το Ισραήλ λέει «ψέματα» και ότι η τραγωδία προκλήθηκε από ρίψη βόμβας από ισραηλινό αεροσκάφος.

Η DRM εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τον απολογισμό των 471 νεκρών που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ένας τέτοιος απολογισμός θα συνεπαγόταν ότι οι τραυματίες είναι χιλιάδες, σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιθανολογούν ότι οι νεκροί είναι «μεταξύ 100-300» ενώ ένα στέλεχος ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι πολύ λιγότερο, «μερικές δεκάδες, πιθανότατα μεταξύ 10-50».

Σύνοδος για την Ειρήνη σήμερα στην Αίγυπτο ενώ μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς με χιλιάδες νεκρούς 

O Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν στη σημερινή σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη (Cairo Summit for Peace) για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Για την ΕΕ, το ενδεχόμενο να περάσουν από τη Ράφα στην Αίγυπτο δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας, πιθανόν να αποτελέσει νέα μεταναστευτική «πρόκληση».

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι στόχος του είναι η εξόντωση της Χαμάς και ένα νέο «καθεστώς ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην σύνοδο θα παρευρεθεί και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος στην πρόσφατη έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή επισήμανε την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων:

-Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος στο περιθώριο της συνόδου θα έχει επίσης διμερείς επαφές -Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι -Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς -Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα -Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα -Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, Σεΐχ Μεσάλ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ -Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι -Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ -Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης -Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα -Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ -Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά. -Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα -Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι -Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ -Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε -Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν -Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες -Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ -Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

Πηγές: ΕΜ, Δ.Π./ ΑΠΕ- ΜΠΕ, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα